REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

V boju proti koronavirosu si je poskusno cepivo vbrizgala kitajska generalmajorka, strokovnjakinja za biološko orožje

V boju proti koronavirosu si je poskusno cepivo vbrizgala kitajska generalmajorka, strokovnjakinja za biološko orožjePoskusni vbrizg cepiva na Kitajskem. Vir: Weibo

Kitajska in ZDA sta se znašli tudi v pravi tekmi za cepivo proti smrtonosnemu koronavirusu.

Kdor ga bo izdelal prej, je še pomembnejše vprašanje od tistega iz preteklosti, ko se je svet spraševal, ali bodo v vesolje prvega človeka poslali iz ZDA ali Sovjetske zveze.

Ni neverjetno, da ga bodo dokaj kmalu iznašli, saj se za to trudi več deset najboljših inštitutov in laboratorijev po svetu, vendar je pot do cepiva lahko dolga – običajno traja samo testiranje najmanj leto ali leto in pol.

Toda mnogi v svetu poskušajo, tudi s prostovoljci, ta čas skrajšati.

Pri Seattlu bodo testirali cepivo, ki ga je razvilo podjetje Moderna, proces pa bo po sedanjih ocenah trajal najmanj 18 mesecev.

Ameriški Nacionalni inštitut za zdravje je na primer objavil, da financira testiranje cepiva proti koronavirusu, ki ga začenjajo danes na 45 prostovoljcih v ameriški zvezni državi Washington.

Pri Seattlu bodo testirali cepivo, ki ga je razvilo podjetje Moderna, celoten proces do začetka cepljenj širše javnosti pa bo po sedanjih ocenah trajal najmanj 18 mesecev.

Uvodoma gre le za preverjanje stranskih učinkov cepiva.

Cepljenje

Klinični testi eksperimentalnega cepiva naj bi se začeli tudi v Nebraski, v medicinskem centru Omaha, poroča New York Times.

In tudi nemško podjetje CureVac naj bi razvijalo podobno cepivo.

Medtem pa zdravilo pospešeno išče tudi Kitajska.

Svojo lojalnost Komunistični stranki Kitajske je dokazala tudi tako, da je dopustila, da ji vbrizgajo poskusno cepivo pred veliko zastavo Kitajske.

Še pred ameriškim preizkusom zdravila je bilo na kitajskem družbenem omrežju Weibo že v začetku meseca objavljeno, da se je testirala kitajska znanstvenica dr. Chen Wei, generalmajorka, ki je sicer vodila boj proti koronavirusu v Wuhanu in je tudi največji strokovnjak za biološko orožje v Kitajski in ima ob tem tudi vojaški čin, navaja Vice.

Njen prevzem boja proti koronavirusu v Wuhanu je že januarja letos med poznavalci Kitajske vzbudi veliko pozornosti, o čemer smo že poročali.

Svojo lojalnost Komunistični stranki Kitajske je dokazala tudi tako, da je dopustila, da ji vbrizgajo poskusno cepivo pred veliko zastavo Kitajske.

Ob tem je isto cepivo, ki sploh še ni bilo preizkušeno na živalih, prejelo tudi šest članov njenega raziskovalnega teama.

Biološka nevarnost

Chen Wei je brez dvoma ena od vodilnih epidemiologinj v svetu.

Bila je tudi v prvih vrstah boja proti Eboli in SARS-u, zadnje mesece pa je preživela v Wuhanu, ki je že uspel premagati koronavirus.

Chenova je zadnji mesec dni intenzivno delala v Inštitutu za virologijo v Wuhanu, ki je sicer klasificiran po najstrožjih bioloških standardih.

Prav zato, ker se ta inštitut nahaja v Wuhanu je že doslej prihajalo de številnih špekulacij, da je bil virus med ljudi morda izpuščen namerno ali po napaki, kar so trdili celo nekateri kitajski biologi.

Imenovanje vodilne strokovnjakinje za biološko orožje na vodilno mesto organa, ki je v Wuhanu vodil boj proti koronavirusu, je te sume in teorije zarot še okrepilo.

Tako so nekateri v ZDA prepričani, da je Kitajska pustila virus v svet zato, da doseže svojo prevlado – na Kitajskem pa nekateri, celo državni uradniki ocenjujejo, da so virus na Kitajsko zanesle oborožene sile iz ZDA

Dokazov za te teorije zarot seveda ni.

Chenova naj bi v inštitutu v Wuhanu v zadnjem mesecu delala predvsem na postopkih terapije s plazmo ter pri izdelavi posebnega nosnega spreja, ki naj bi povečal imunost pred smrtonosnim virusom.

Za državno televizijo je spregovorila o uspehih, ki so jih dosegli.

Wei - generalmajorka
Generalmajorka Chen Wei

»Počnemo vse kar lahko, da bi izdelali kombinirano cepivo, ki smo ga razvili in ga spremenili za klinično uporabo. Moramo narediti vse, da cepivo pripravimo za klinične teste, da bi z močno tehnično podporo dobili to bitko,« je dejala generalmajorka.

Trenutek, ko so ji vbrizgali poskusno cepivo, kitajska televizija sicer ni prikazala, so pa nato objavili – in hitro tudi iz neznanega razloga izbrisali – posnetke tega dogodka.

Kitajski predsednik Xi Jinping je le nekaj dni pred tem obiskal akademijo vojaških znanosti in poudaril, da je v boju proti koronavirosu potreben skupen znanstven napor vseh znanstvenikov, da bi premagali bolezen Covid-19.

'Če Kitajska misli, da so razvili cepivo, potem dvomim, da bodo čakali eno leto na klinične teste,' je opozoril poznavalec Kitajske Bill Bishop.

Nekateri kritiki pa ocenjujejo, da Kitajska morda preveč hiti pri razvoju cepiva.

»Če Kitajska misli, da so razvili cepivo, potem dvomim, da bodo čakali eno leto na klinične teste,« je opozoril poznavalec Kitajske Bill Bishop.

Zdravilo bo morda na voljo prej, kot je bilo to običajno do sedaj, toda verjetno ne bo takoj jasno, ali bo tudi neškodljivo.

Vendar se zdi, da mnogi v svetu ne bi veliko spraševali o tem – samo če bi bilo cepivo res že kmalu na voljo.

V ZDA so doslej uradno našteli več kot 3000 primerov okužb in več kot 60 smrti zaradi novega koronavirusa, predsednik Donald Trump pa zagotavlja, »da bo vse v redu«.

Kar pa ni verjetno, saj bo v ZDA ob hitrem razmahu bolezni žal hitro zmanjkalo respiratorjev in bolniških postelj.

Delite članek