REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Militarizacija: Boj z virusom, ki naj bi nastal v laboratoriju prevzela generalmajorka, strokovnjakinja za biološko orožje

Militarizacija: Boj z virusom, ki naj bi nastal v laboratoriju prevzela generalmajorka, strokovnjakinja za biološko orožjeKoronavirus - preizkusi v laboratoriju, ki so se morda ponesrečili?

Nenadna »militarizacija« laboratorija P4 v Wuhanu je odprla nova vprašanja glede izvora virusa Covid-19 in prikrivanja vira okužbe, kar se je očitno zgodilo kmalu zatem, ko je dogodek postal javen.

V Wuhanu so namreč te dni najprej odstranili s položajev višje vodilne zdravstvene delavce, nato pa so kitajski mediji poročali, da je v Wuhanu nameščena Chen Wei, na Kitajskem vodilna strokovnjakinja za biološko orožje in biološko obrambo ter da bo odslej ona vodila napore za omejitev smrtonosne bolezni, podobne pljučnici.

Novi virus ima v sebi sekvence, ki so bolj podobne komercialno dostopnim, kot pa tistim v naravi.

Kot navaja časnik PLA Daily ima Chen Wei vojaški čin generalmajorke Kitajske ljudske armade, ob tem pa naj bi ji pri njenem delu »pomagali« tudi vojaki oziroma enote vojske.

Po poročanju časnika Epoch Times vojaški čin Chen Wei javnosti precej časa ni bil znan.

Prvič jo je 30. januarja intervjuval kitajski državni časnik China Science Daily.

V drugem intervjuju dan zatem je ocenila, da se bo izbruh v Wuhanu za nekaj dni umiril, nato pa se bodo okužbe znova razširile.

Wei - generalmajorka
Generalmajorka Chen Wei

»Moramo se pripraviti za najslabši scenarij in najti najboljše rešitve. Ter biti pripravljeni boriti se v najdaljši bitki,« je dejala.

V ZDA so mnogi, na primer senator Tom Cotton prepričani, da novi koronavirus ni nastal spontano, v naravi, pač pa je »pricurljal« iz laboratorija – pri čemer pa sta najmanj dva takšna laboratorija res v epicentru okužbe.

Tudi dejstvo, da je sedaj nadzor nad bojem proti koronavirusu prevzela najpomembnejša kitajska strokovnjakinja za biološka orožja ter »militarizacija« celotnega boja proti koronavirusu Cpvid-19, odpira številna vprašanja o tem, ali gre res samo za naraven pojav in običajen »preskok« virusa z živali na ljudi, ali pa gre morda za »z bioinženiringom izdelan virus, ki je bil namenjen defenzivnim protokolom imunoterapije, ki pa je nato prišel v stik z ljudmi, najverjetneje zaradi napake.«

Kitajska stopnja takšnih incidentov z laboratoriji je desetkrat višja kot v ZDA in dvajsetkrat višja kot v Evropi.

Kar ne bi bilo neverjetno, saj je »kitajska stopnja takšnih incidentov desetkrat višja kot v ZDA in dvajsetkrat višja kot v Evropi, edinih področjih z virloškimi laboratoriji na najvišji ravni,« opozarja portal Zero Hedge.

Novo poročilo, ki je rezultat sodelovanja upokojenega profesionalnega znanstvenika s 30 leti izkušenj v sekvenciranju genomov in analize tega, kdo je pripravil več pomembnih bioinformacijskih progamov ter nekdanjega protiterorističnega analitika NSA kaže, da bi do napake lahko prišlo zaradi potrebe, da se konča raziskava, ki bi morala biti predstavljena na srečanju John Hopkins 201, oktobra lani.

Cilj raziskave je bil predstaviti načrt boja proti globalni pandemiji.

Raziskovalce so morda tudi preganjali zaradi rokov, ki so se iztekali pred kitajskim novim letom – in vse to kaže, da bi bila lahko v ozadju izbruha nevarne epidemije človeška napaka, ne pa svetovna konspiracija.

Pri tem je na Kitajskem prišlo v zadnjih letih do štirih primerov nenamernih okužbe z virusom SARS izven laboratorijev.

Laboratorij ob preiskavi virusov

Zato ni nobenega razloga, da ne bi bilo verjetno, da je na podoben način prišlo tudi do okužbe z novim koronavirusom.

Glede na dejstvo, da se je okužba začela pozno decembra, ko večina netopirjev hibernira, medtem ko netopirji živijo na področju regije, kjer živi na stotine milijonov ljudi, je res nenavadno, da se je bolezen, znana sedaj kot Covid-19, pojavila v neposredni bližini edinega BSL-4 virološkega laboratorija na Kitajskem, v katerem sta bila najmanj dva virologa, ki sta se ukvarjala prav s preiskavami netopirjev.

To naj bi bila Zhengli Shi in Xing-Yi Ge, oba viruloga pa sta pred tem delala v ameriškem laboratoriju, kjer ste že opravljala bioinženirsko delo na izjemno virulentni vrsti koronavirusa, ki je razširjen v netopirjih.

Prav zato neželjenega »izpusta« virusa, spremenjenega z bio-inžineringom ni mogoče izključiti, tudi zato, ker naj bi bili v genomu virusa »nenaravni signali.« 

Neželjenega 'izpusta' virusa, spremenjenega z bio-inžineringom ni mogoče izključiti, tudi zato, ker naj bi bili v genomu virusa 'nenaravni signali.'

Pri tem je Zhengli Shi bila soavtorica znanstvenega dela, v katerem je leta 2015 opisala oblikovanje novega virusa s kombinacijo koronavirusa v kitajskih netopirjih z drugimi, ki povzročajo SARS-u podobne akutne respiratorne sindrome (SARS) v miših.

Ta raziskava je že tedaj sprožila veliko razprav o tem, ali je inženiring in delo na različicah virusov s potencialnimi pandemskimi potenciali vredno tveganja.

Na strani Nature.com so leta 2015 poročali, da je koronavirusov, ki se lahko prenašajo neposredno s človeka na človeka in ne potrebujejo živalskega prenašalca več, kot se je do tedaj ocenjevalo.

Nekateri virulogi so že tedaj opozarjali na nevarnosti.

Članek o netopirjih in virusih - 2015

Simon Wain-Hobson, virulog iz inštituta Pasteur v Parizu je opozoril, da so raziskovalci ustvarili nove viruse, ki »izjemno dobro rastejo« v človeških celicah.

»Če bi tak virus zbežal, potem nihče ne ve, kako bi se to končalo,« je poudaril.

Oktobra leta 2014 je prav zato ameriška vlada zapovedala moratorij glede zveznega financiranja raziskav virusov, ki povzročajo SARS, gripo in MERS (Bližnjevzhodni respiratorni sindrom, smrtonosno bolezen, ki jo povzroča virus, ki občasno preskoči s kamel na ljudi).

Simon Wain-Hobson, virulog iz inštituta Pasteur v Parizu je dejal, da so raziskovalci ustvarili nove viruse, ki 'izjemno dobro rastejo' v človeških celicah.

»Edini rezultat tega dela je ustvarjanje nove, nenaravne nevarnosti v laboratoriju,« se je tedaj strinjal Richard Ebright, molekularni biolog in strokovnjak za biološko obrambo z univerze Rutgers University v New Jerseyju.

Skupaj s kolegi je opozarjal, da naj virulogi raje dvakrat premislijo, predno se lotijo takšnih raziskav.

Na podlagi molekularnega modeliranja so bili znanstveniki najprej prepričani, da ti virusi ne bodo sposobni premagati ovir, toda pozneje se je izkazalo, da so jih in da so se sposobni povezati s človeškimi receptorji ter okužiti človeške celice, ki skrbijo za izmenjavo zraka.

In ob tem je posebej zaskrbljujoč še en, morda ključen podatek.

Članek o netopirjih in virusih ter raziskavah SARS-a

Genetska analiza proteinov v genih novega koronavirusa, ki ga je objavil laboratorij UNC, kjer sta Zhengli Shi in Xing-Yi Ge pred tem izolirala netopirjev koronavirus, ki napada človeški receptor ACE2 povsem enako kot različica 2019-nCoV koronavirusa je pokazala na »umetno in nenaravno naravo proteinov virusov iz Wuhana, če se primerjajo z genomom njihovih naravnih sorodnikov.«

Namesto, da bi bilo področje, kjer se nahajajo »igle« proteinov podobne tistim iz virusov v naravi, je ta del virusa genetsko podoben z »bioinžinersko spremenjeno in komercialno dostopno gensko sekvenco, ki je bila ustvarjena z namenom raziskovanja imunoterapije.«

Matematično je mogoče, da bi se to zgodilo tudi v naravi – toda izjemno malo verjetno.

Obenem pa naj bi se zgodilo, da so prav ti strokovnjaki, ki so delali na teh projektih in so že »zgradili« hipervirulenten koronavirus delali v edinem BSL-4 virološkem laboratoriju na Kitajskem, ki je tudi neposredno poleg epicentra izbruha nove bolezni.

Okuženi s koronavirusom

Hkrati pa ima novi virus v sebi sekvence, ki so bolj podobne komercialno dostopnim, kot pa tistim v naravi.

Naključij je res preveč, da bi na slepo zaupali trditvi, da gre zgolj za »naraven« preskok virusa na ljudi.

Takšna težka vprašanja kitajskim oblastem sedaj postavlja tudi vse več svetovnih strokovnjakov.

Trditvam, da je šlo za naraven proces pa ne gre v korist niti dejstvo, da so kitajske oblasti poskusile to zgodbo – vsaj v začetku – zamolčati.

Kaj je res v tem trenutku še ni jasno, toda ti podatki kažejo, da bi bila resnica lahko bolj kruta in mračna, kot nam jo trenutno slikajo največji mediji in oblastniki.

Nekateri virulogi zato opozarjajo, da smo šele na samem začetku svetovne pandemije.

Delite članek