REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Policija utišala zdravnika, ki je opozoril na koronavirus, vendar to žal ni najhujše, kar ga je doletelo

Policija utišala zdravnika, ki je opozoril na koronavirus, vendar to žal ni najhujše, kar ga je doleteloObraz heroja. Vir: Twitter

Konec lanskega leta je oftalmolog Li Wenliang, žvižgač in zdravnik iz Wuhana, poskušal kolege opozoriti na bolezen, o kateri takrat ni bilo veliko znanega.

Li Wenliang, zdravnik iz Wuhana, je med prvimi poskušal kolege opozoriti na nevarno bolezen, o kateri takrat ni bilo veliko znanega. Toda nekaj sporočil, poslanih prek priljubljene kitajske aplikacije WeChat, je na njegova vrata pripeljalo policiste, a to je bil šele začetek njegovih težav.

Toda nekaj sporočil, poslanih prek priljubljene kitajske aplikacije WeChat, je na njegova vrata pripeljalo policiste, a to je bil šele začetek njegovih težav.

Predzadnjega dne leta 2019 je Wenliang poslal sodelavcem sporočilo v katerem jih je opozoril, da je sedem bolnikov zbolelo za virusom, ki je podoben virusu SARS, in da se vsi nahajajo v bolnišnici, kjer je delal, v karanteni.

Wenliang je zapisal, da je povzročitelj bolezni, glede na izvide, ki jih je videl, virus iz velike družine koronavirusov, ki so prav tako povzročili tudi SARS. Zato je opozoril svoje kolege in jih prosil, naj opozorijo tudi svoje domače ...

Nekaj ur pozneje so posnetki zaslona njegovega telefona (screenshots) z njegovim sporočilom zaokrožili po kitajskih socialnih omrežjih. Njegovo ime ni bilo prikrito ali zatemnjeno.

»Ko sem videl posnetke teh sporočil, ki krožijo po družbenih omrežjih, sem vedel, da bom kaznovan,« je pozneje razkril.

Imel je prav. Nedolgo zatem se je policija pojavila pred vrati njegovega stanovanja, natančneje uslužbenci Oddelka za javno varnost, ki so mu izročili pismo, v katerem so ga kitajske oblasti obtožile za »širjenje lažnih informacij«, ki so »resno spodkopale družbeno ureditev.«

»Uradno vas opozarjamo, da boste privedeni pred roko pravice, če boste še naprej širili tako neutemeljene govorice,« je bilo navedeno v pismu, ki ga je ob prejemu moral podpisati.

Li Wenliang je bil pravzaprav le eden izmed več zdravnikov, ki so prejeli podobne »opomine«, potem ko so poskušali javnost in kolege opozoriti na nevarno bolezen, ki se bo kmalu sprevrgla v epidemijo.

Istega dne, ko je Wenliang poslal sporočila kolegom v belih haljah, so lokalne zdravstvene oblasti v Wuhanu mestnim zdravstvenim ustanovam poslale nujno obvestilo, da ima več bolnikov s Hunan tržnice »neznano pljučnico«.

Kitajske oblasti so sprva grozile Liju. Vir: Twitter

Obvestilo je bilo opremljeno z naslednjim opozorilom: »Nobeni organizaciji ali posamezniku ni dovoljeno objavljati podatkov o zdravljenju v javnosti - brez posebnega dovoljenja.«

Nato je v eni od svojih objav na družbenem omrežju Weibo Wenliang zapisal, da je 10. januarja začel kašljati. Dan kasneje je dobil visoko vročino, dva dni pozneje pa je bil že sprejet v bolnišnico, toda kot pacient.

Tudi njegova starša sta zbolela, zato so tudi njiju oskrbeli v bolnišnici.

Toda niti to ni bilo najhujše, kar ga je nato doletelo …

Vsi testi na nevaren koronavirus 2019-nCov so bili sicer negativni do izvida testa, opravljenega 1. februarja. Tedaj je bilo ugotovljeno, da je tudi dr. Wenliang okužen s koronavirusom 2019-nCov, kar je potrdil tudi sam na socialnih omrežjih.

Njegova objava je razburila javnost in kmalu je prejel na tisoče sporočil in besed podpore, v katerih so ga sodržavljani oklicali za heroja. Tudi v drugih delih sveta ga imajo za junaka.

Toda tukaj žal ni konec te klavrne zgodbe.

Včeraj je dopisnik avstralske televizijske hiše ABC Bill Birtles seznanil svetovno javnost z žalostno novico, da je 34-letni oftalmolog iz Wuhana Li Wenliang, ki je kolege med prvimi poskušal opozoriti na koronavirus že konec lanskega decembra, umrl v bolnišnici v tem mestu.

Tragično novico je povzel tudi britanski Guardian.

Nato se je zgodil preobrat – vodilni iz bolnišnice, v kateri so zdravili Wenlianga so ovrgli novico o njegovi smrti in objavili, da je živ, ampak da je njegovo stanje resno, da je na aparatih  …

Sporočilo bolnišnice s katerim so ovrgli novice, da je Li umrl. Vir: Weibo

V sporočilu, ki so ga objavili prek socialnih omrežjih, so zapisali, da »v boju proti epidemiji pljučnice, ki ji je vzrok nov koronavirus, je bil žal okužen tudi oftamolog naše bolnišnice Li Wenliang, ki je trenutno v kritičnem stanju in si prizadevamo po svojih najboljših močeh, da ga rešimo«.

Da je Wenliang še vedno med živimi, so nato včeraj zvečer potrdili tudi drugi svetovni mediji.

Zaman.

Nato je sledil novi šok – vodilni iz bolnišnice v Wuhanu so naposled sporočili, da je mladi zdravnik izgubil najpomembnejšo bitko v svojem življenju.

Yingjie se je nenadoma zrušil na delovnem mestu. Zdravniki so ugotovili, da je umrl zaradi srčnega zastoja, ki naj bi nastal zaradi izčrpanosti.

Danes so sporočili, da je tudi 28-letni kitajski zdravnik Song Yingjie nenadoma umrl, potem ko se je 10 dni zapored boril proti koronavirusu na »prvi frontni črti.«

Delal je na lokalni kliniki v provinci Hunan, ki meji na provinco Hubei, kjer se nahaja epicenter izbruha novega nevarnega virusa.

Yingjie se je nenadoma zrušil na delovnem mestu.

Zdravniki so ugotovili, da je umrl zaradi srčnega zastoja, ki naj bi nastal zaradi izčrpanosti.

Mladi zdravnik je bil zadolžen za preverjanje voznikov in potnikov na avtocesti in je neutrudno delal od 25. januarja, so sporočili kitajski uradniki ...

Delite članek