REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Kitajskem kot iz filmskih grozljivk: zatrpavajo predore, da ljudje ne bi zbežali, sosedje z deskami zaklepajo okužene …

Na Kitajskem kot iz filmskih grozljivk: zatrpavajo predore, da ljudje ne bi zbežali, sosedje z deskami zaklepajo okužene …Apokaliptični prizori s Kitajske. Vir: Twitter

Opustele avenije in javni prevoz, prazne prodajalne, cestne zapore in roboti, ki prinašajo hrano pacientom, osumljenim, da so okuženi, to so slike vsesplošne panike, ki je zajela kitajske pokrajine, odkar razsaja novi in nevarni koronavirus, ki kosi vse več smrtnih žrtev.

Po zadnjih podatkih se številka umrlih od te pošasti bliža že številki 600, okuženih pa je že več kot 28.000.

In to so seveda uradni podatki. Okuženih pa je dejansko verjetno še bistveno več.

Kitajske oblasti so po praznikih, ko se je končalo praznovanje kitajskega novega leta sicer podaljšale dela proste dneve in šolske počitnice, da bi omejile širjenje nevarnega virusa, hkrati pa je vrsta ostrih ukrepov, ki jih lokalne oblasti dan za dnem uvajajo v vsakdanjik, povzročila skrajno paniko med državljani.

Kako so ljudje prestrašeni zaradi koronavirusa, najbolje kažejo fotografije in kratki filmčki, posneti na ulicah in v mestnem prometu, ki popolnoma nasprotujejo doslej znani sliki kitajskih mest in načina življenja.

Maree Ma je na primer objavila posnetek nekega bloka, ki so ga obkolili prebivalci in ga stražijo močne policijske sile, ker v njem biva nekdo, ki se je vrnil s poti iz Wuhana in kaže znake okužbe ...

Himalaya Global poroča, da so vsi tisti, ki so poskusili prikriti, da so pred kratkim potovali v Wuhan, ki je epicenter okužbe, razglašeni za prestopnike in jim grozijo hude kazni, celo obsodba na smrt.

Ulice kitajskih mest so apokaliptično opustele, vozil skoraj ni, v vlakih, ki peljejo v podzemni železnici pa skoraj da ni potnikov, le eden ali dva, z masko čez obraz ...

Fotografija praznih sedežev v letalu, ki leti na progi iz Šanghaja proti Pekingu, je pristna ponazoritev, kako resno so Kitajci razumeli opozorilo, naj ne potujejo brez neke posebne nuje, saj je bil prav zdaj čas v letu, ko so zaradi praznika gneče v prometu največje.

Tudi pilota v kokpitu letala sta iz previdnosti oblečena v zaščitna oblačila, z masko čez obraz in zaščitnimi očali ...

Nekoliko srhljiv in predvsem žalosten video posnetek iz neke večnadstropne stavbe v Wuhanu, v katerem je državljanom prepovedano »brez potrebe« zapuščati svoje domove, je povzročil plaz komentarjev na družbenih omrežjih.

Državljani namreč s svojih oken in balkonov vpijejo »Jiayoi«, kar bi v prevodu pomenilo »zdrži«, in s tem opogumljajo in nagovarjajo drug drugega, svoje mesto ...

Kamera izpred neke policijske postaje pa je posnela nenavaden prizor, ko je mimo pritekel moški, ki je prinesel 500 obraznih mask za policiste.

Paket je odvrgel kar na mizo in odbrzel stran, niti ni počakal, da se mu policisti zahvalijo. Pocvirnal jo je ven, kolikor hitro je pač lahko.

Na koncu je videti, kako presenečena policista stojita in zabodeno gledata v položaju mirno in sta obrnjena proti dostavljavcu, čigar hrbet je že izginil na obzorju, in mu naposled iz hvaležnosti - salutirata.

Zgovoren je tudi primer nekega neodgovornega Kitajca, ki ni hotel zapustiti svojega stanovanja in se testirati, ali se je okužil z nevarnim koronavirusom, kar je sprožilo preplah med njegovimi sosedi v večnadstropni stavbi v Wuhanu.

Sosedje, ki so bili do obisti razkačeni nad njegovo odločitvijo, da ignorira navodila zdravstvenih oblasti, so se zbrali pred vrati njegovega stanovanja z odri, deskami, kladivom in žeblji in - blokirali izhod iz stanovanja domnevno okuženega tako, da so pribili deske čez vhodna vrata!

Drugemu moškemu, ki se je vrnil iz Wuhana domov v predmestje Jiangyoa, so sovaščani skoraj razdejali hišo, pred linčem pa ga je komaj rešila policija.

Priporočilo oziroma ukaz oblasti, da prebivalci ne smejo zapuščati svojih mest zaradi hitrega širjenja okužbe, so v nekaterih skupnostih razumeli dobesedno, saj so na ceste, ki vodijo iz mesta, sezidali zid iz opek, drugi so naredili prepreke iz betonskih zidakov, tretji pa so blokirali vpadnice s pomočjo žic in različnih ograj ...

Na eni od fotografij je videti, kako je vozišče pred tunelom zatrpano s kupom zemlje, da bi se preprečil vstop in izstop iz mesta.

Kljub vsesplošni paniki zaradi hitrega širjenja okužbe in vse več smrtnih žrtev, nekateri nadaljujejo s svojimi običajnimi dejavnostmi, čeprav na nekoliko drugačen način.

Tako se je na Twitterju pojavil posnetek voznika Uberja, ki svoje nič hudega sluteče potnike prevaža odet v zaščitno obleko in z masko čez obraz ter zaščitnimi očali.

Svoj tihi boj proti širjenju okužbe je okronal s steklenico tekočega razkužila za suho pranje rok.

Panika se je od Wuhana sčasoma razširila tudi na druga mesta in pokrajine, tako da police v samopostrežnih trgovinah v Šanghaju zevajo povsem prazne, medtem ko se ljudje z maskami čez obraz prebijajo skozi velike vrste, da bi zgrabili še zadnje živilo, ki je na voljo …

Oblasti so v karanteni v mestu Hangzhou začele uporabljati robota, ki raznaša hrano do sob pacientov.

Karantena se razprostira na 16 nadstropjih, a na družbenih omrežjih pa se je pojavil posnetek potnikov, ki so v izolaciji.

V enem od primerov se je na vhod v vas postavil kitajski vitez v popolni bojni opremi.

Preprečil je vstop vozilom, kar je videti tukaj.

Vitez na Kitajskem preprečuje vstop v vas neznancem

Vsesplošen strah pred nevarnim virusom se je že razširil tudi v sosednje države.

Več kot pol milijona Južnokorejcev je že podpisalo peticijo, s katero zahtevajo od svojih oblasti, da Kitajcem prepovejo vstop v državo, poroča tiskovna agencija Reuters.

Delite članek