REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Wuhan, ti to zmoreš!« Prebivalci v karanteni pojejo z balkonov svojih zgradb

»Wuhan, ti to zmoreš!« Prebivalci v karanteni pojejo z balkonov svojih zgradbPojoči Wuhan

Medtem ko se Kitajska bori z izbruhom koronavirusa, so se na spletu pojavili video posnetki, ki kažejo, kako državljani drug drugega vzpodbujajo in bodrijo in si tako dvigujejo moralo.

Mesto Wuhan je namreč v epicentru izbruha nove bolezni, prebivalcem pa je ukazano, da naj ostajajo doma in v izolaciji.

Mesto samo je sicer dom okoli 11 milijonom prebivalcev.

Na mnoge dolgotrajno čakanje v osamljenosti slabo vpliva.

In zato si pomagajo s tradicionalnim »zdravilom« - petjem.

Posnetki z družbenih omrežij kažejo, da ljudje pojejo nacionalno himno in skandirajo »Wuhan, ti to zmoreš!«.

Po uradnih podatkih je bilo doslej na Kitajskem 4515 potrjenih infekcij z 2019-nCoV koronavirusom, število smrtnih žrtev pa se je povzpelo na 106.

Vendar pa je prava številka okuženih verjetno že višja, ker vsi okuženi pač še niso odkriti.

Kitajski predsednik Xi Jinping je zatrdil, da vlada vodi resen boj proti demonskemu virusu, ki razsaja v državi. Ob tem je obljubil transparentnost pri informiranju javnosti o prizadevanjih za zajezitev epidemije.

Posnetki z družbenih omrežij kažejo, da ljudje pojejo nacionalno himno in skandirajo 'Wuhan, ti to zmoreš!'.

»Epidemija je demon in ne smemo dopustiti, da se ta demon skrije,« je dejal Xi na srečanju z generalnim direktorjem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom.

»Kitajska vlada je vselej zavzela odprt, transparenten in odgovoren pristop do pravočasnega objavljanja informacij o epidemiji notranji javnosti in drugim državam,« je zagotovil Xi.

Kitajska je bila sicer deležna nekaterih kritik, češ da prikriva prave razsežnosti okužb, po drugi strani pa strokovnjaki hvalijo hitrejši in bolj transparenten odziv kitajskih oblasti, kot je bilo v primeru izbruha virusa SARS pred 18 leti.

Kitajske oblasti so to najhuje prizadeto območje s številnimi ukrepi za omejitev potovanj že praktično odrezale od sveta, številne ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa pa sprejemajo tudi drugod po državi.

Javni promet je ustavljen v več mestih po državi.

Marsikje je v javnosti obvezno tudi nošenje maske.

V luči praznovanja kitajskega novega leta so bile odpovedane številne slovesnosti, obdobje počitnic pa so oblasti podaljšale za tri dni, do nedelje.

Do nadaljnjega so preložili tudi datum začetka novega semestra v šolah in na univerzah.

Peking, kjer so v ponedeljek zabeležili prvo smrtno žrtev virusa, in Šanghaj sta uvedla 14-dnevno obdobje opazovanja za vse ljudi, ki bodo prispeli iz province Hubei.

Pristojne oblasti so začasno ustavile tudi potovanja kitajskih turističnih skupin tako znotraj kot izven države, poleg tega pa so pozvale vse državljane, naj preložijo potovanja v tujino, da bi tako omejili možnost širjenja virusa prek meja.

Dodatne ukrepe za zajezitev virusa so sprejeli tudi v Hongkongu.

Začasno so ustavili obratovanje hitrega vlaka, ki območje povezuje s preostalim delom Kitajske, vse ostale prometne povezave so močno omejili.

Kariatura koronavirusa
Kariatura koronavirusa

Številne države medtem pripravljajo evakuacijo svojih državljanov iz 11-milijonskega Wuhana.

So pa Kitajsko razjezili nekateri zapisi v evropskem tisku.

Danski časnik Jyllands-Posten je v ponedeljek razburil Kitajsko, ko je objavil satirično karikaturo kitajske zastave z novim koronavirusom.

Kljub pozivu Kitajske se časnik ni želel opravičiti.

Časnik je v ponedeljek objavil karikaturo, na kateri je bila zastava Kitajske, le da so zlate zvezde v levem zgornjem kotu zamenjali s podobami koronavirusa.

Kitajsko veleposlaništvo na Danskem je že v ponedeljek označilo satiro za žaljivo in da je prizadela čustva kitajskega ljudstva.

Zahtevalo je javno opravičilo časnika in karikaturista Nielsa Bo Bojesena.

Delite članek