REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Strah pred koronavirusom: turisti iz kitajskega Wuhana prepotovali Slovenijo na poti do Hrvaške

Strah pred koronavirusom: turisti iz kitajskega Wuhana prepotovali Slovenijo na poti do HrvaškeObrežje

Hrvaški portal Index poroča, da je včeraj nekaj po poldnevu prispel na mejni prehod Obrežje avtobus s kitajskimi turisti iz Wuhana, kitajskega mesta, ki je žarišče izbruha nove, nevarne virusne bolezni.

Turisti naj bi z letalom prispeli v Milano, od koder so se prek Slovenije odpravili proti Hrvaški oziroma mejnemu prehodu Obrežje.

Pred tem naj bi na italijanskem letališču opravili pregled zdravstvenega stanja.

»Nihče ni imel simptomov bolezni,« so zapisali.

Potniki naj bi bili sicer skenirani že v Milanu.

Znano pa je, da je inkubacijska doba te bolezni zelo dolga, zato z merjenji temperature ni mogoče locirati vseh okuženih.

Slovensko letališče Jožeta Pučnika za zdaj ne izvaja posebnih zdravstvenih pregledov potnikov.

Mejni prehod Obrežje v smeri hrvaške Bregane sicer vsak dan prečkajo najmanj trije avtobusi s kitajskimi turisti, toda slovenska obmejna policija (še) ni dobila posebnega opozorila glede ravnanja v primeru simptomov bolezni.

So pa zato na hrvaški Bregani turisti dobili nasvete, kaj narediti, če opazijo simptome bolezni.

Index tudi navaja, da je voznik avtobusa dobil telefonsko številko epidemologa na Hrvaškem, ki se mu mora javiti, če opazi, da ima nekdo od potnikov simptome koronavirusa.

O tem je bil obveščen tudi hrvaški Zavod za javno zdravje, ki je za potnike, ki odhajajo na Kitajsko in tiste, ki prihajajo s Kitajske že izdal posebna navodila.

Koronavirus - Kitajska

V Sloveniji takšnega ukrepanja še vedno ni mogoče zaslediti.

Tudi letališče Fraport je potrdilo, da za zdaj ne izvajajo nobenih posebnih ukrepov glede preverjanja zdravstvenega stanja potnikov.

Na Inštitutu za varovanje zdravja sicer opozarjajo, da nekateri koronavirusi praviloma povzročajo lažje okužbe dihal, ki jih občutimo, kot navaden prehlad, nekateri, kot sta sars in mers, pa tudi težje okužbe dihal.

Težava sedanjega koronavirusa naj bi bila predvsem v tem, da zanj ni zdravila in da se hitro širi in mutira.

Smrtnost sicer ni tako velika kot na primer pri sars-u, trenutno je okoli pet odstotna, toda glede na hitro širjenje bi lahko ta virus prav zato povzročil veliko več smrti kot prejšnji, podobni virusi.

O prvem primeru suma poročajo tudi z Dunaja, kjer je v izolaciji stevardesa, ki je pred nekaj dnevi pripotovala iz Wuhana. Dokončni rezultati preiskav naj bi bili znani v 48 urah.

Voznik avtobusa je na hrvaški Bregani dobil telefonsko številko epidemologa, ki se mu mora javiti, če opazi, da ima nekdo od potnikov simptome koronavirusa. V Sloveniji se ni odzval nihče.

Na Kitajskem je zaradi novega koronavirusa do zdaj umrlo 56 ljudi, okuženih pa je najmanj 2.000.

To so uradni podatki, pojavila pa so se pričevanja zdravstvenih delavcev iz Wuhana, ki trdijo, da je v resnici na Kitajskem okuženih že več kot 90.000 ljudi.

O okuženih poročajo iz Malezije, ZDA, Japonske in Filipinov, Južne Koreje, Tajvana, Tajske, Vietnama, Savdske Arabije, Singapurja, Hongkonga, Macaua in Nepala.

Prvi smrtni primer so zabeležili tudi v Šanghaju.

Pri vsem skupaj najbolj čudi ignorantski odnos slovenskih oblasti.

Ni sicer potrebno razširjati paniko, toda podrobnejši nadzor potnikov, ki prihajajo v Slovenijo iz ogroženih področij ter informiranje tistih, ki jih vodijo (turističnih vodičev, voznikov) bi bil vsekakor na mestu.

Da hrvaški organi v tem primeru ravnajo bolj ustrezno kot slovenski ni ravno zelo pohvalno za institucije, ki so v Sloveniji zadolžene za javno zdravje.

Delite članek