REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajski zdravniki opozarjajo, da bi nevaren virus, ki se prenaša med ljudmi, lahko mutiral

Kitajski zdravniki opozarjajo, da bi nevaren virus, ki se prenaša med ljudmi, lahko mutiralNovi nevaren virus na Kitajskem - in v svetu?

Novi virus, s katerim se je na Kitajskem okužilo 440 ljudi, umrlo pa jih je sedemnajst, bi lahko mutiral in se širil še naprej, so danes posvarile oblasti v državi.

Priznavajo, da je trenutno najbolj kritično obdobje za zajezitev virusa in sprejemajo ukrepe v tej smeri. V središču izbruha, Wuhanu, odpovedujejo javne dogodke in odsvetujejo obisk mesta. V mesto so poslali celo policijo s toplotnimi skenerji.

Novi virus se pretežno širi prek dihalnega trakta, obstaja pa »možnost virusne mutacije in nadaljnjega širjenja bolezni«, je danes posvaril namestnik ministra za zdravje Li Bin. Napovedal je tudi okrepitev prizadevanj za potrditev točnega vira virusa.

Koronavirus - nevaren za ves svet

Nova vrsta koronavirusa je povzročila preplah zaradi podobnosti z virusom sars, ki je v letih 2002 in 2003 zahteval skoraj 650 življenj na Kitajskem in v Hongkongu. Kitajska vlada je izbruh novega virusa uvrstila v enako kategorijo kot epidemijo sarsa, kar pomeni obvezno izolacijo obolelih in možnost uvedbe karantene.

Na nekaterih letališčih, kjer prihaja veliko potnikov iz najbolj ogroženih delov Kitajske so že postavili posebne toplotne skenerje, da bi zaznali tiste s temperaturo.

V 11-milijonskem Wuhanu je župan Zhou Xianwang pozval prebivalce, naj ne zapuščajo mesta, obiskovalcem pa svetoval, naj ne prihajajo k njim. Lokalne oblasti so odpovedale javne dogodke med prazniki.

Na nekaterih letališčih, kjer prihaja veliko potnikov iz najbolj ogroženih delov Kitajske so že postavili posebne toplotne skenerje, da bi zaznali tiste s temperaturo. Toda inkubacijska doba je predolga – teden dni – in vseh okuženih ne bo mogoče zaznati. Novo je tudi spoznanje, da se virus lahko prenaša s človeka na človeka, kar so doslej zdravniki zanikali.

Posebnega nadzora so deležni tudi letalski potniki na petih letališčih v ZDA in številnih po vsej Aziji. Severna Koreja bo v celoti prepovedala vstop turistom v državo.

Biološka nevarnost

Kitajske oblasti so namreč šele ta teden potrdile, da se virus lahko prenaša tudi med ljudmi, za primarni vir izbruha pa veljajo živali, saj je bolezen izbruhnila na eni od tržnic v mestu Wuhan, na kateri prodajajo ribe in divjačino.

Kitajske oblasti so šele ta teden potrdile, da se virus lahko prenaša tudi med ljudmi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se bo danes sestala na izrednem zasedanju, na katerem bo odločala o morebitni razglasitvi virusa za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju. Doslej so primere bolezni poleg Kitajske zaznali še v ZDA, na Tajvanu, Tajskem, Japonskem, v Južni Koreji in nazadnje tudi v Macau.

Zdravstvene oblasti na Kitajskem so med drugim naznanile okrepljeno sterilizacijo in prezračevanje na letališčih in avtobusnih postajah, pa tudi na letalih in vlakih. Ljudi pozivajo k rednemu umivanju rok, izogibanju gnečam, zračenju in nošenju maske.

Delite članek