REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Borze padle, trgovanje ustavljeno, tudi Zvezne rezerve nemočne proti koronavirusu

Borze padle, trgovanje ustavljeno, tudi Zvezne rezerve nemočne proti koronavirusuBorza - New York oktober 2018

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje pospremili z globokimi padci, potem ko se vse večji del ameriškega in svetovnega gospodarstva zaustavlja zaradi pandemije koronavirusa.

Gre za najslabši dan za indeks Dow Jones po letu 1987.

Trgovanje je bilo danes takoj po odprtju samodejno začasno ustavljeno, potem ko so se tečaji delnic močno znižali.

Z zniževanjem obrestnih mer so ukrepale tudi Zvezne rezerve, toda narava te krize – ki jo povzroča globalni virus – je 'izven sposobnosti Fed-a, da jo ustavi', ocenjujejo analitiki.

Indeks Dow Jones je trgovanje nato sklenil pri 20.188,52 točke, kar je 2997,10 točke oz. 12,93 odstotka manj kot v petek.

Gre za največji padec indeksa po oktobru 1987, njegova raven pa je najnižja raven po februarju 2017.

Indeks 500 največjih ameriških podjetij S&P 500 se je ustavil pri vrednosti 2386,13 točke, kar je 324,89 točke oz. 11,98 odstotka manj kot ob začetku.

Tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil 970,28 točke oz. 12,32 odstotka in trgovanje sklenil pri 6904,59 točke.

Nafta se je do konca trgovanja v New Yorku znova pocenila.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte je bilo treba odšteti 28,64 dolarja, kar je 3,09 dolarja manj kot v petek, sod severnomorske nafte brent pa se je pocenil za 4,30 dolarja na 29,55 dolarja.

Znižala pa se je tudi cena zlata , ki se je v današnjem trgovanju na borzi v New Yorku pocenilo za 16,90 dolarja oz. 1,11 odstotka na 1499,80 dolarja za 31,1-gramsko unčo.

Vse to kaže, da se je »padec največjih svetovnih gospodarstev šele začel«, kot ugotavlja tudi Times.

Vse to kaže, da se je »padec največjih svetovnih gospodarstev šele začel«, kot ugotavlja tudi Times.

Obenem gre za krizo, ki je resnično globalna, saj je povezana z koronavirusom, ki je prizadel ves svet; padli so vsi trgi, tudi v Aziji in Evropi in ne samo v ZDA.

Nato je prišla novica, da je proizvodna aktivnost prejšnji mesec na Kitajskem, ki je največje gospodarstvo na svetu, upadla za 13,5 odstotka v primerjavi z lanskim februarjem.

Ob tem je tudi prvo poročilo za New York pokazalo, da je bil zadnji mesec najslabši kadarkoli. Kar je šele začetek tega, kar šele prihaja, je zapisal analitik investicijske banke Jefferies v New Yorku.

Z zniževanjem obrestnih mer so ukrepale tudi Zvezne rezerve, toda narava te krize – ki jo povzroča globalni virus – je »izven sposobnosti Fed-a, da jo ustavi«, ocenjujejo analitiki.

Največji strah investitorjev je povezan s tem, kako bo pandemija koronavirusa v ZDA vplivala na porabo potrošnikov, kar je največji faktor rasti.

Medtem so v ZDA odpovedali vsa večja športna tekmovanja, koncerte in parade.

»Če bodo ljudje prenehali porabljati, potem bo gospodarstvo šlo v recesijo in odkrito povedano, veliki padci na trgih govorijo o tem, da ta dan ni šele tisti, ki prihaja, pač pa se to dogaja sedaj,« je ocenil Chris Rupkey, glavni analitik pri MUFG Union Banki.

Kriza bi lahko trajala do julija ali avgusta, medtem napoveduje Donald Trump.

Če se bo to nadaljevalo, bi lahko samo ZDA izgubile milijon delovnih mest.

Delite članek