REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pandemija bo trajala najmanj 18 mesecev, sledi več valov okužb, virus bo postal »sezonski«, cepivo najhitreje v pol leta

Pandemija bo trajala najmanj 18 mesecev, sledi več valov okužb, virus bo postal »sezonski«, cepivo najhitreje v pol letaPogumni zdravniki na Kitajskem

Mnogi upajo, da bo pandemija trajala le 14 dni, morda nekaj tednov. Toda poročila vlad kažejo na bolj črnoglede napovedi.

ZDA se namreč pripravljajo na pandemijo, ki bo »trajala 18 mesecev ali dalje« in bo privedla do »bistvenega pomanjkanja za vlado, zasebni sektor in posamezne potrošnike.«

Posamezne dele okoli 100 strani dolgega poročila je najprej objavil New York Times.

Načrt zvezne vlade o boju zoper koronavirus je prejšnji teden opozoril ameriške politike, da bo pandemija trajala 18 mesecev ali dlje in bi lahko vključevala 'več valov'okužb.

Načrt zvezne vlade o boju zoper smrtonosni koronavirus je prejšnji teden opozoril ameriške politike, da bo pandemija trajala 18 mesecev ali dlje in bi lahko »vključevala 'več valov' okužb«, zaradi česar bo prihajalo do razširjenega pomanjkanja, ki bodo pomenili težave za potrošnike in nacionalni zdravstveni sistem,« je zapisano v poročilu, ki ga povzema tudi Arstecnica.

Pri tem je 18 mesečno trajanje pandemije v skladu z najboljšimi ocenami o tem, koliko časa bo potrebno za izdelavo cepiva in njegovo distribucijo.

Samo v ZDA in Veliki Britaniji bi to lahko privedlo do »milijonov mrtvih«, vendar bi po oceni raziskave Imperialnega kolidža iz Londona »socialno distanciranje in drugi omejevalni ukrepi lahko omejili smrtnost.«

Zdravstveni sistem ZDA

Ameriški načrt opozarja »na pomanjkanje določenih proizvodov, nujnih potreb in elementov kritične infrastrukture … To vključuje pomanjkanje diagnostičnih orodij, medicinskih zalog vključno z opremo za osebno zaščito in osebje.« ob tem bodo »državni in lokalni kanali komunikacije kot tudi kritična infrastruktura pod večjim pritiskom in manj zanesljivi.«

Načrt predvideva, da lahko ameriški predsednik uveljavi ameriški obrambni zakon iz leta 1951 (torej iz časov korejske vojne), s katerim lahko prisili ameriško industrijo, da proizvaja opremo, ki jo država potrebuje – in Donald Trump je nato res prav to naredil, to pa pomeni, da bodo tudi zasebna podjetja odslej morala delati to, kar bo ukazala država, na primer respiratorje, zaščitne maske in podobno.

Svoja predvidevanja glede koronavirusa imajo tudi v Rusiji.

Ruski virologi ocenjujejo, da bo virus preko poletja oslabel in nato dobil »sezonski« značaj, kar pomeni , da se nam bo »korona« odslej vsako leto vračala, vendar bo virus preko poletja cirkuliral z nekoliko manjšo intenzivnostjo.

Ruski virologi ocenjujejo, da bo virus preko poletja oslabel in nato dobil »sezonski« značaj, kar pomeni, da se nam bo »korona« odslej vsako leto vračala, vendar bo virus preko poletja cirkuliral z nekoliko manjšo intenzivnostjo.

Tako namreč meni dr. Mihail Ščelkanov, vodja laboratorija ekologije mikroorganizmov Biomedicinske fakultete Zvezne univerze na Daljnem vzhodu.

»V toku poletnega, sončnega obdobja bo virus cirkuliral z manjšo učinkovitostjo kot pozimi … lahko predpostavimo da, v kolikor se virus utrdi v človeški populaciji, kot se je to zgodilo s pandemijsko gripo, bomo imeli podobno sezonsko omejenost na zimsko obdobje,« je ocenil znanstvenik.

Po njegovi oceni je za razvoj virusa pomembna tudi nizka temperatura.

Bolj kot je nizka, boljše je za razvoj Covid-19 (nekatere druge študije so sicer pokazale, da virusu najbolj »paše« temperatura 8,7 stopinje Celzija, op. avt.), za virus pa niso dobre niti temperature pod ničlo.

Koronavirus in laboratoriji

Pojasnil pa je tudi, da novi virus ne bo trajen in »doživljenjski«, kot to velja s sezonsko gripo. Po njegovi oceni bi informacije o tem, da so letos oboleli po ozdravitvi nato ponovno zboleli najverjetneje rezultat napačne diagnoze, ob tem pa so takšni primeri tudi redki.

»Ne obstajajo znanstveni dokazi, da je virulentnost virusa (sposobnost patogenov, da izzovejo infekcijo) rekordna … Infekcija se še zmeraj ne nadzoruje s cepivom. Zaradi dejstva, da se infekcija hitro zaplete, bo največji pritisk na oddelkih za intenzivno nego. Toda s tem se lahko borimo,« ocenjuje znanstvenik.

Ščelkanov je tudi kot neresnične ocenil trditve, da ima virus »umeten izvor« in da bi lahko bil rezultat »curljanja« iz virološkega inštituta v Wuhanu.

Glede cepiva je dr. Mihail Ščelkanov ocenil, da bi se med razvitimi državami, med kater prišteva tudi Rusijo, cepivo lahko pojavilo najhitreje v šestih mesecih.

Kot neresnične je ocenil tudi informacije, da ima novi koronavirus dele drugih virusov, kar naj bi potrjevalo njegovo umetno naravo.

Korona virusi naj bi imeli sposobnost, da se dobro dopolnjujejo in kombinirajo.

»V Wuhanu je eden od najboljših viruloških inštitutov, eden od desetih najboljših v svetu. Poznamo veliko njihovih delavcev. Tam ne more priti do curljanja, še posebej ne sedaj,« je dejal in dodal, da je inštitut opremljen tudi s kamerami in je istočasno pod mednarodnim nadzorom.

Prav zaradi tega inštituta pa je mednarodna skupnost v najkrajšem času lahko ugotovila, katera zdravila bi lahko bila uspešna proti Covid-19 in dobila priložnost, da razvije teste za njegovo detekcijo.

Prav tako je ocenil, da so informacije o tem, da so se ljudje okužili na ribjem trgu v Wuhanu lažne novice. »Nemogoče je dobiti koronavirus preko sušija, čeprav je to surova riba,« je dejal.

Glede cepiva pa je ocenil, da bi se med razvitimi državami, med kater prišteva tudi Rusijo, cepivo lahko pojavilo najhitreje v šestih mesecih.

Delite članek