REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska potrdila, da proti koronavirusu deluje tudi Avigan, japonsko zdravilo proti gripi

Kitajska potrdila, da proti koronavirusu deluje tudi Avigan, japonsko zdravilo proti gripiAvigan, zdravilo

Kitajska vlada je medtem že pričela uradno priporočati uporabo zdravila Avigan v primeru okužb z virusom, ki povzroča Covid-19. 

Zdravilo favipiravir je izdelalo podjetje Fujifilm Toyama Chemical, prodaja pa se pod imenom Avigan.

»Je zelo varno in je nedvomno učinkovito ob uporabi,« je na tiskovni konferenci dejal Zhang Xinmin, direktor Nacionalnega centra za razvoj biotehnologije, ki deluje v okviru kitajskega ministrstva za znanost.

Testni rezultati so pokazali, da so tisti, ki so uporabljali zdravilo negativne teste na Covid-19 pokazali v krajšem času in da so se njihovi simptomi pljučnice izboljševali hitreje. 

Fujifilm Toyama Chemical je zdravilo razvilo leta 2014, za uporabo v primeru bolezni Covid-19 pa je za paciente na Japonskem na voljo od februarja.

Pozitivna vest je ugodno vplivala tudi na ceno delnic Fujifilma.

V sredo so poskočile na 5238 točk in so za 15 odstotkov višje kot prejšnji dan.

Podjetje Zhejiang Hisun Pharmaceutical je s Fujifilmom podpisalo sporazum o licenciranju za favipiravir leta 2016, kitajske oblasti pa so dovoljenje za izdelavo in prodajo izdale februarja, tako da lahko na Kitajskem sedaj izdelujejo generično verzijo zdravila.

Klinične teste so opravili v bolnišnicah v Wuhanu in Shenzhenu.

Tisti, ki so dobili omenjeno zdravilo, so bili negativni za koronavirus v povpečju že po štirih dneh, za razliko od kontrolne skupine, kjer je trajala bolezen 11 dni.

Zdravilo je trenutno še vedno v kliničnih preizkusih na Kitajskem, v teh sodeluje 340 pacientov, okuženih s koronavirusom. Tisti, ki so dobili omenjeno zdravilo, so bili negativni za koronavirus v povpečju že po štirih dneh, za razliko od kontrolne skupine, kjer je trajala bolezen 11 dni.

Omenjeno zdravilo uporabljajo pri obolelih z novim koronavirusom tudi na Japonskem, in sicer izvajajo klinično študijo pri bolnikih z blagimi do srednje izraženimi simptomi.

Japonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da zdravilo ni tako učinkovito pri bolnikih z resnimi simptomi.

»Avigan smo dali 70 do 80 bolnikom, a zdi se, da zdravilo ni tako učinkovito, kadar je virus že razširjen oz. močan.«

Tehtanje v lekarni

Do enakih izsledkov so prišli tudi v študijah, kjer so sodelovali bolniki z novim koronavirusom, ki so jim dali lopinavir/ritonavir, protiretrovirusno zdravilo, ki ga uporabljajo pri bolnikih z virusom HIV.

Testni rezultati so kljub temu pokazali, da so tisti, ki so uporabljali zdravilo (in so imeli blažje ali srednje močne simptome) negativne teste na Covid-19 pokazali v krajšem času in da so se njihovi simptomi pljučnice izboljševali precej hitreje.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je napovedal, da bodo s partnerji primerjali pet še nepreizkušenih zdravil, da bi odkrili najučinkovitejše zdravljenje koronavirusne bolezni Covid-19.

Sodelovanje v projektu je potrdilo že več držav, med drugim Kanada, Francija, Iran, Norveška, Španija, Švica in Tajska ter še nekaj držav.

Delite članek