REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kubanski čudež: Kako zdravilo iz »komunistične« Kube uspešno pomaga v boju proti novemu koronavirusu

Kubanski čudež: Kako zdravilo iz »komunistične« Kube uspešno pomaga v boju proti novemu koronavirusuKuba in Kitajska - Interferon

Ko se je decembra leta 2019 po Wuhanu razširil smrtonosni virus, ki povzroča Covid-19, je država poskusila narediti vse, da ustavi bolezen.

Cepiva, ki bi ga lahko takoj uporabili zoper to bolezen v tem trenutku še ni – čeprav na Kitajskem in v ZDA že opravljajo poskusne, klinične teste (dokler niso končani, se cepivo ne sme uporabiti) – toda za zajezitev bolezni so posegli po okoli 30 različnih zdravilih, ki jih je priporočila kitajska zdravniška zbornica.

Med njimi je bilo tudi antivirusno zdravilo Interferon Alpha 2b.

Na Kitajskem ga izdelujejo od leta 2003, v obratu ChangHeber, skupnem kitajsko-kubanskem podjetju.

Kot pojasnjuje kubanski biotehnološki strokovnjak dr. Luis Herrera Martinez to zdravilo lahko pomaga pri poslabšanju in zapletih pri pacientih, ki lahko privedejo do smrti.

To kubansko zdravilo se je pokazalo kot uspešno tudi v boju zoper druge koronaviruse, ki so podobni Covidu-19.

Kot pojasnjuje kubanski biotehnološki strokovnjak dr. Luis Herrera Martinez to zdravilo »lahko pomaga pri poslabšanju in zapletih pri pacientih, ki lahko privedejo do smrti.«

Kako hudo to je, pojasnjuje britanska pacientka, ki pravi, da ne more dihati brez kisika in vse opozarja, da naj pazijo, da se ne nalezejo novega virusa.

Zelo povedni so tudi prizori iz Italije, ki kažejo, kako veliko število pacientov se bori za življenje, pri tem pa imajo občutek, da jim pljuča zaliva voda.

Prav pri takšnem razvoju bolezni pa lahko pomaga tudi interferon.

Pri tem je Kuba interferon prvič uporabila že v boju proti virusu in mrzlici denga leta 1981, nato pa je svoje znanje uporabila tako, da je postala vodilna v svetu na področju biotehnologije.

Prvo biotehnološko podjetje, Gentech, je bilo ustanovljeno leta 1976, leta 1980 mu je sledilo podjetje AMGen v Los Angelesu.

Toda že leto zatem je Biološka fronta, poseben interdiscipinaren forum, pomagala razviti to vejo industrije na Kubi.

Kuba je zdravilo pred 39 leti razvila kljub blokadi in sankcijah ZDA, ki so Kubi preprečevale nakup opreme, tehnik in materialov, potrebnih za tovrstne raziskave.

Medtem ko so imele države v razvoju le malo znanja o tehnikah rekombinacij RNA, genski terapiji in biološki varnosti, je Kuba na teh področjih hitro napredovala.

In vse to kljub blokadi in sankcijah ZDA, ki so Kubi preprečevale nakup opreme, tehnik in materialov, potrebnih za tovrstne raziskave.

Pri tem pa so bile namere Kube povsem legitimne, saj je šlo za javno zdravje, v katerega so veliko vlagali.

Interferoni so pomembni zato, ker so to proteini, ki prenašajo signal, celice pa jih izpuščajo kot odgovor na infekcije in s tem alarmirajo sosednje celice, ki nato okrepijo antivirusen odziv.

Vendar pa omenjeni virusi povzročajo obraten učinek - celo zmanjšajo proizvodnjo interferonov v celicah.

Tu zato lahko v določeni fazi bolezni pomagajo zdravila z interferoni.

Prvi interferoni so bili identificirani leta 1957. Odkrila sta jih Jean Lindenmann in Aleck Isaacs v Londonu.

V šestdesetih letih pa je ameriški raziskovalec Ion Gresser v Parizu odkril, da interferoni stimulirajo limfocite, ki napadajo tumorje v miših.

Ko je ameriški predsednik Jimmy Carter ublažil sankcije do Kube je Randolph Clark Lee obiskal Kubo, se srečal s Fidelom Castrom in ga prepričal, da so interferoni 'čudežno zdravilo.'

V sedemdesetih letih je raziskave o njih nadaljeval ameriški onkolog Randolph Clark Lee.

Ko je ameriški predsednik Jimmy Carter ublažil sankcije do Kube je Randolph Clark Lee obiskal Kubo, se srečal s Fidelom Castrom in ga prepričal, da so interferoni »čudežno zdravilo.«

Kmalu zatem so kubanski zdravniki in raziskovalci v njegovem laboratoriju izvedeli vse o interferonih.

Marca leta 1981 je bilo šest kubanskih zdravnikov 12 dni na Finskem, pri finskem zdravniku Kari Cantelliju, ki je v sedemdesetih letih izoliral interferone iz človeških celic in ob tem zavrnil patentiranje svojega postopka, da bi bil na voljo vsem.

Interferon

Kubanci so se naučili, kako proizvajati velike količine interferonov. V 45 dnevih po vrnitvi so na Kubi proizvedli lastne, Cantellov laboratorij na Finskem pa je potrdil njihovo kvaliteto.

Kubanci so trdili, da je imela bolezen vir v ZDA, kar je Washington sicer zanikal.

Ko je kmalu zatem Kubo prizadela epidemija denge, bolezni, ki jo prenašajo komarji, ki povzroča hemoragično mrzlico, je bolezen prizadela 340.000 Kubancev, dnevno pa je bilo na vrhuncu bolezni okuženih po 11.000 ljudi.

Umrlo je 180 ljudi, med njimi 101 otrok.

Kubanci so trdili, da je imela bolezen vir v ZDA, kar je Washington sicer zanikal.

Kubansko ministrstvo za zdravje se je odločilo, da si v boju pomagajo z interferonom.

Fidel Castro
Fidel Castro

Smrtnost je kmalu padla. Šlo je za najbolj ekstenzivno terapijo v svetu.

Od tedaj naprej so kubanski znanstveniki nadaljevali s svojim delom, pogosto tudi v evropskih laboratorijih. Rezultat tega dela je Interferon Alfa 2b.

Svojo pravo moč je to zdravilo pokazalo pri izbruhu meningitisa B in C leta 1976 in 1984. Istočasno pa je Kuba razvijala tudi cepiva.

InterferonZdravilo.jpg

Leta 1989 in 1990 so cepili tri milijone Kubancev proti meningitisu B in 250.000 Kubancev s kombiniranim cepivom proti meningitisu B in C.

Cepivi sta imeli 95 in 97–odstoten uspeh.

Kuba je za cepivo zoper meningitis B dobila zlato medaljo za inovacije.

Njeni biotehnološki proizvodi se danes izvažajo v 50 držav sveta.

In tudi zato kubanski in kitajski zdravniki danes sodelujejo in skupaj potujejo v različne države, ki jih je prizadel tudi novi koronavirus.

Nedavno so tako skupaj prispeli v Italijo.

Kubanski interferon je v zadnjih letih pokazal, da je uspešen v boju proti hepatitisu B in C, zoper HIV-AIDS in mrzlico denga. Uporaben je tudi pri terapijah zoper rak.

In čas bo pokazal, ali je Interferon Alfa 2b uspešen tudi zoper Covid-19, o čemer je v zadnjem času vse več poročil.

Vsekakor pa tudi ta primer kaže, kako mednarodno sodelovanje lahko da rezultate.

Zgrešene ameriške sankcije zoper Kubo preprečujejo podjetjem iz ZDA uvoz tega zdravila v Združene države Amerike, Kubi pa prav tako onemogočajo izdelavo zdravila v še večjih količinah.

Še več, iz današnje perspektive je jasno, da je bila politika Jimmyja Carterja pravilna in da bodo uspehi kubanskih zdravnikov, ki so jih dosegli navkljub ameriškim sankcijam, lahko pomagali tudi ameriškim državljanom.

Toda v tem trenutku zgrešene in tudi nezakonite sankcije zoper Kubo, ki jih je še posebej zaostrila administracija Donalda Trumpa preprečujejo podjetjem iz ZDA uvoz tega zdravila v Združene države Amerike, Kubi pa prav tako onemogočajo izdelavo zdravila v še večjih količinah, ki bi jih svet potreboval.

In uspehi kubanskega zdravila tudi kažejo, da so številni stereotipi o Kubi zgrešeni.

Paradoksalno je, da je Kuba, kljub vsem težavam v razvoju na določenih področjih, predvsem ko gre za javno zdravje, presega tudi mnoge razvite države.

Celo ZDA, ki pa javnega zdravstva v pravem pomenu besede sploh nima in kjer je v ospredju velikih podjetij zgolj - dobiček. In ne zdravje ali reševanje življenj.

 

 

Delite članek