REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ukazi z vrha: Po novih navodilih zdravniki starejše žrtve koronavirusa v Italiji in Španiji »pustijo umreti«

Ukazi z vrha: Po novih navodilih zdravniki starejše žrtve koronavirusa v Italiji in Španiji »pustijo umreti«Krste v cerkvi, severna Italija
Kdor bo živel in kdo umrl bo sedaj odločen na podlagi let in zdravstvenega stanja pacientov. To je tako, kot v vojni.

Tiste, ki so starejši, v Italiji praviloma nad 80 let - čeprav se meja lahko v praksi začne že veliko prej, tudi pri 60 letih – v Italiji po novih pravilih zdravniki ob pomanjkanju respiratorjev že prepuščajo smrti.

Nova etična pravila so podobna tistim, ki jih uporablja vojaška medicina na bojiščih.

Zdravniki se tam najprej posvetijo tistim, ki imajo največ možnosti za preživetje, ali pa pred seboj še največ let produktivnega življenja, ostale pa prepustijo usodi.

To predlaga tudi krizna enota v Torinu, o čemer je poročal Telegraph.

Pravila so že napisana, njihova odobritev, ki je bolj tehnične narave, pa se pričakuje v kratkem.

V dokumentu, ki ga je izdelala civilna zaščita regije Piedmont, ene od tistih, ki jih je koronavirus najhuje prizadel, je zapisano: »Kiteriji za dostop do intenzivne terapije v izrednih razmerah morajo vključevati starost manj kot 80 let ali pa vsoto na Charlsonovem indexu umrljivosti (ki kaže, koliko še drugih medicinskih težav ima pacient), ki je manjša od 5

Prav tako  upošteva možnost pacienta, da okreva.

Eden od zdravnikov je ob tem dejal: »Kdor bo živel in kdo umrl bo sedaj odločeno na podlagi let in zdravstvenega stanja pacientov. To je tako, kot v vojni.«

Po družbenih omrežjih pa kroži izpoved zdravnika iz središča dogajanja v severni Italiji.

Italija - medicinski šotori

Omenjeni italijanski zdravnik iz središča dogajanja izpove pretresljivo zgodbo. Gre za italijanskega anasteziologa, ki situacijo v svoji državi opiše kot dramatično in jo primerja z vojnim stanjem.

Kljub karanteni, ki je bila odrejena za celotno državo že v začetku prejšnjega tedna, ljudje še vedno zbolevajo. Zdravniki pa morajo sprejemati odločitev, koga zdraviti in koga ne.

Zato so bolnišnice na severu Italije polne, v Milanu pa zdravijo le še tiste pod 60. letom starosti, saj primanjkuje ustrezne opreme.

Po poročanju nekaterih zdravnikov morajo španski zdravniki že odločati o tem, komu naj omogočijo umetno dihanje – in komu ne.

Prav tako se soočajo s pomanjkanjem medicinskega in zdravstvenega osebja, saj tudi ti zbolevajo zaradi okužb s smrtonosnim virusom.

Ljudi, starejše od 60 let tako enostavno pustijo umreti, saj so zaradi pomanjkanja respiratorjev dobili navodilo, da sprejmejo odločitve koga ustrezno oskrbeti in koga ne.

Stopnja smrtnosti se tako zvišuje.

Podobno velja za Španijo, ki je za Italijo druga najbolj prizadeta država v Evropi.

Po poročanju nekaterih zdravnikov morajo španski zdravniki že odločati o tem, komu naj omogočijo umetno dihanje – in komu ne.

To bi lahko bilo usodno tudi za Slovenijo.

Kot je nedavno povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, imamo tudi v Sloveniji premalo respiratorjev.

Po njegovih besedah jih imamo skupno 168, od tega pa jih je na voljo le med 20 in 30, saj so preostali že zasedeni.

Koronavirus - širjenje, Italija

UKC Ljubljana je tako v petek dobil soglasje za nabavo 50 novih respiratorjev, po Gantarjevih besedah pa bi jih potrebovali v kratkem več kot 200, vendar je dobavni rok od dva do štiri mesece.

Vendar to ne velja za nekatere države – na primer za Srbijo.

Tudi Srbija je potrebovala najmanj enkrat več respiratorjev (sedaj jih ima okoli 1000) in to se ji je tudi posrečilo nabaviti.

Srbskemu predsedniku Alekdandru Vučiću se je naposled posrečilo, kot sam navaja, nabaviti okoli 1000 dodatnih respiratorjev.

Po njih so na Kitajsko poslali tudi največje letalo Air Serbie.

Dan zatem naj bi letalo na Kitajsko in nazaj odletelo še enkrat.

Ob tem je v Srbijo te dni prišlo še več kitajskih strokovnjakov za boj proti koronavirusu in 30 milijonov zaščitnih mask.

Ob tem je v Srbijo te dni prišlo še več kitajskih strokovnjakov za boj proti koronavirusu in 30 milijonov zaščitnih mask.

To je samo eden od primerov, kjer se natančno vidi, kako zelo dobro bi bilo, če bi Slovenija danes imela nacionalnega letalskega prevoznika.

Toda žal - ga nima več.

In prav tako bi bilo super, če bi Slovenija lahko tako kot nekatere druge države, težave z maskami in respiratorji rešila z enim samim telefonskim pogvorom s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom.

Kajti na pomoč slovenske zaveznice - ZDA - Slovenija očitno ne more računati.

Pa čeprav ima Slovenija v Beli hiši celo prvo damo slovenskih korenin.

Delite članek