REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

MAP-1: Izdelali novo dezinfekcijsko sredstvo, ki 90 dni učinkovito ščiti tudi pred koronavirusom SARS-CoV-2

MAP-1: Izdelali novo dezinfekcijsko sredstvo, ki 90 dni učinkovito ščiti tudi pred koronavirusom SARS-CoV-2Novo dezinfekcijsko sredstvo proti koronavirusu

Odkar je postalo jasno, da se novi koronavirus SARS-CoV-2 precej dobro in dolgo časa obdrži tudi na različnih površinah, si znanstveniki po vsem svetu prizadevajo (poleg cepiv) odkriti tudi nova dezinfekcijska sredstva.

Raziskovalci hongkonške univerze znanosti in tehnologije so pri tem dosegli nov uspeh in izdelali dezinfekcijsko sredstvo, za katero trdijo, da lahko na površinah, ki so z njim zaščitene, viruse deaktivira kar za 90 dni, poroča CNET.

Da bi delovalo, ga je dovolj le razpršiti po površinah.

Če se površine dotakne nekaj toplejšega ali pa mikro-kapljice tekočine, ki vsebujejo viruse, se iz zaščite izloči večja količina dezinfekcijskega sredstva, ki uspešno 'deaktivira' viruse.

Dezinfekcijsko sredstvo se imenuje MAP-1, antimikrobna zaščita pa se lahko uporablja na lesu, plastiki, steklu, kovini, usnju in številnih drugih materialih.

Ta zaščita tudi proti novemu koronavirusu, ki povzroča Covid-19 naj bi bila bistveno daljša kot v primeru uporabe alkohola ali belila, ki izhlapita relativno hitro.

Novo dezinfekcijsko sredstvo namesto teh sestavin uporablja polimere, občutljive na temperaturo, ki se odzivajo na kontaminacijo v obliki dotika ali kapljic.

Raziskovalci univerze v Hongkongu, ki so izdelali MAP-1

V tem primeru, če se površine dotakne nekaj toplejšega ali pa mikro-kapljice tekočine, ki vsebujejo viruse, se iz zaščite izloči večja količina dezinfekcijskega sredstva, ki uspešno »deaktivira« viruse.

Antivirusna zaščita je že prestala vse potrebne teste, njene sestavine pa niso toksične.

Ko bodo končani še klinični testi, naj bi bilo čistilo na prodaj v mesecu maju.

Antivirusna zaščita je že prestala vse potrebne teste, njene sestavine pa niso toksične.

Doslej so to čistilo uspešno uporabili v blagovnih centrih, cerkvah in šolah. V Hongkongu sicer že več dni zapored ne poročajo o novih primerih okužbe.

Doslej so zabeležili le 1038 okuženih in imeli štiri smrtne primere.

Je pa ob tem verjetno potrebno paziti le še na eno pomembno podrobnost: Da zadeva o revolucionarnem čistilu ne pride na uho ameriškemu predsedniku.

Ker ne bi bilo presenetljivo, da bi v tem primeru Donald Trump zelo hitro predlagal ekspresno »notranje samoočiščenje« državljanov ZDA.

Ki bi ga nato, jasno, ponavljali vsake tri mesece, štirikrat letno …

Delite članek