REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

3000 mrtvih na dan: Trump že rahlja ukrepe, zato da bo zaradi koronavirusa umrlo dvakrat več, najmanj 135.000 Američanov

3000 mrtvih na dan: Trump že rahlja ukrepe, zato da bo zaradi koronavirusa umrlo dvakrat več, najmanj 135.000 AmeričanovMrtvi v ZDA in predsednik, ki mu ni mar

V ZDA so številne zvezne države pričele z »odpiranjem« in rahljanjem ukrepov, čeprav pandemije koronavirusa v tej državi še zdaleč ni konec.

Znanstveniki so sedaj napovedali, kakšen bo rezultat – število smrti v ZDA se bo zato po njihovih izračunih podvojilo.

Še pred nekaj dnevi, 29. aprila so ocenjevali, da bo v ZDA do avgusta zaradi koronavirusa umrlo v povprečju 72.400 ljudi oziroma najmanj 59.300 in največ 114.200.

Ameriški predsednik zaradi hitrege naraščanja žrtev ni več zaskrbljen. Ankete mu, odkar si je za krivca za pandemijo izbral Kitajsko, znova dobro kažejo. Kitajski analitiki pa opozarjajo, da to morda vodi - v vojno.

Toda nova politika ZDA in hitro odpiranje gospodarstva, ki ga zahtevajo tudi gospodarstveniki, bo sedaj zahtevala bistveno več žrtev.

Doslej je bilo v ZDA okuženih 1,2 milijona ljudi, smrtnih žrtev Covida-19 pa je bilo 68.762.

Novi podatki, izračunani na podlagi »rahljanja ukrepov« pa kažejo, da se bo zato število pričakovanih smrti do sredine avgusta letos v ZDA dvignilo na 135.000.

Napovedi smrti zaradi koronavirusa v ZDA - maj 2020

Kar je v primerjavi z na primer nekaj tisoč žrtvami terorističnih napadov enajstega septembra 2001 prav grozljivo visoka številka.

Ampak ameriški predsednik Donald Trump ne glede na to podpira »odpiranje« in tudi protestnike, ki si želijo zagona gospodarstva.

Ko so ga vprašali, ali bo zaradi tega več žrtev, je dejal, da je to »verjetno.«

Te analize so tudi v skladu z oceno Bele hiše, da bo ob koncu maja pandemija v ZDA dnevno ubila 3000 ljudi.

Empatija nikoli ni bila močnejša vrlina aktualnega ameriškega predsednika. Pa tudi drugače zaradi številnih mrtvih v ZDA zaradi koronavirusa očitno ni več posebej zaskrbljen.

Zadnje ankete kažejo, da mu je popularnost po velikem padcu znova poskočila na običajno raven, medtem pa je že našel pripravno žrtev, ki jo bo obtožil za svoje katastrofalne zamude pri odzivu na pandemijo.

To je seveda Kitajska, ki jo ameriški politiki že obtožujejo, da je kriva za pandemijo, zahtevajo mednarodno preiskavo in ji želijo izstaviti »visok račun«, kar bi lahko privedlo do novega kroga trgovinske vojne – in celo prave vojne, kot že napovedujejo kitajski analitiki.

Donald Trump, ZDA in Kitajska

»Sedaj pričakujemo, da bo epidemija v velikem številu držav trajala tudi čez poletje,« je dejal direktor washingtonskega inštituta IHME, dr. Christopher Murray.

Končno število smrtnih žrtev je zabeleženo v obliki statistične verjetnosti in bi jih lahko bilo do 4. avgusta letos od 95.092 do 242.890, vendar je najverjetneje, da jih bo 134.475.

Te analize so tudi v skladu z oceno Bele hiše, da bo ob koncu maja pandemija v ZDA dnevno ubila 3000 ljudi.

Konec maja se bo število na novo okuženih v ZDA dnevno povečevalo tudi za 200.000 oseb, kar je desetkrat več kot sedaj, ko se jih dnevno okuži okoli 25.000.

Konec maja se bo število na novo okuženih v ZDA dnevno povečevalo tudi za 200.000 oseb, kar je desetkrat več kot sedaj, ko se jih dnevno okuži okoli 25.000.

Ne glede na to je ameriški predsednik še vedno »optimist.«

»Izgubili bomo nekje med 75, 80 do 100.000 ljudi. To je grozna stvar,« je dejal za Fox News.

Ne glede na to pa podpira hiter zagon gospodarstva.

Zdaj, ko ima zagotovljenega krivca za vse te žrtve očitno še toliko bolj.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek