REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Večina ameriških obveščevalnih agencij že prepričanih, da je koronavirus prišel iz kitajskega laboratorija

Večina ameriških obveščevalnih agencij že prepričanih, da je koronavirus prišel iz kitajskega laboratorijaKoronavirus - raziskovalci o novem virusu vsak dan odkrijejo kaj novega

Večina ameriških obveščevalnih agencij že prepričanih, da je koronavirus prišel iz laboratorija v kitajskem Wuhanu.

»Večina« od 17 ameriških obveščevalnih agencij že verjame, da je izvor koronavirusa laboratorij v Wuhanu na Kitajskem.

To je že sprožilo več zahtev po mednarodni preiskavi s strani ZDA, Avstralije in še nekaterih držav, kar Kitajska zavrača.

Ameriške obveščevalne agencije naj bi izvor virusa iskale več mesecev in naj bi bile – kljub celo javnim zatrdilom ameriških znanstvenikov, da je virus naravnega izvora – sedaj vse bližje stališču, da je virus med ljudi prišel in se razširil po vsem svetu iz kitajskega laboratorija.

Tako je na primer John Roberts, poročevalec ameriške konservativno usmerjene televizije Fox News poročal, da mu je visok uslužbenec ene od pomembnih ameriških obveščevalnih agencij potrdil, da »večina« od 17 ameriških obveščevalnih agencij že verjame, da je izvor koronavirusa laboratorij v Wuhanu na Kitajskem.

Koronavirus in laboratoriji

Dodal je tudi, da njegov vir verjame, da je do vnosa med ljudmi prišlo zaradi napake in ni šlo za nekaj namernega.

Toda vir naj bi istočasno potrdil, da vseh 17 agencij ni enakega mnenja, zato ker še vedno ni neizpodbitne »kadeče se pištole«, torej neizpodbitnega dokaza, da se je to res zgodilo.

Večina« od 17 ameriških obveščevalnih agencij že verjame, da je izvor koronavirusa laboratorij v Wuhanu na Kitajskem.

Po navedbah nekaterih virov naj bi bilo okoli 71 do 75 odstotkov obveščevalnih agencij prepričanih, da je virus ušel iz kitajskega laboratorija. 

V petek je 15 strani dolgo poročilo o tem, kako je Kitajska od začetka pendemije prikrivala podatke o virusu sestavila tudi obveščevalna skupnost »petih oči«, torej obveščevalci ZDA, Kanade, Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije.

V poročilu piše, da je vodstvo pokrajine Hubei 3. januarja 2020 zahtevalo od vseh institucij, ki so preučevale genom novega koronavirusa, da takoj »prenehajo s testiranjem in uničijo vse vzorce.«

Podjetja za nadzor nad internetom so takoj preprečevala iskanje pojmov kot so »nova pljučnica«, »Sars 2«, »neznana pljučnica v Wuhanu« in podobno.

Dan pozneje je nacionalna zdravstvena komisija zahtevala, da se vsi vzorci predajo določenim testnim mestom ali uničijo, istočasno pa so »prepovedali objavo informacij o neznani bolezni.«

Podjetja za nadzor nad internetom so takoj preprečevala iskanje pojmov kot so »nova pljučnica«, »Sars 2«, »neznana pljučnica v Wuhanu« in podobno.

Kitajske oblasti naj bi tudi vedele, da se bolezen širi iz človeka na človeka že v prvem tednu decembra, vendar naj bi to prikrivale še do 20. januarja.

Zaradi tega naj bi bili po ocenah virov v ameriški obveščevalni skupnosti sedaj »vsi jezni na Kitajce

Koronavirus - analiza

O tem je za ameriško televizijo ABC spregovoril tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo. Pompeo je za ABC izjavil, da obstaja veliko dokazov, da je novi koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu na Kitajskem.

Ni sicer odgovoril na vprašanje, ali meni, da je bil virus, ki je povzročil pandemijo, iz laboratorija izpuščen namerno.

»Obstaja ogromno dokazov, da se je tam vse začelo,« je dejal za ABC glede teorije, da je novi koronavirus, ki je po svetu do tega trenutka (številke pa še naraščajo) zahteval že več kot 248.000 smrtnih žrtev, od tega največ, preko 68.000 v ZDA, prišel iz laboratorija.

Pompeo je sicer že prejšnji teden Kitajsko obtožil, da je za novi koronavirus morda vedela že novembra lani in da je prepozno ukrepala.

Vodstvo pokrajine Hubei naj bi 3. januarja 2020 zahtevalo od vseh institucij, ki so preučevale genom novega koronavirusa, da takoj »prenehajo s testiranjem in uničijo vse vzorce.«

Poudaril je, da si še vedno prizadevajo, da bi od Kitajske dobili še več informacij, vključno z originalnim vzorcem virusa SARS-Cov-2 iz žarišča pandemije v kitajskem Wuhanu.

Ob tem je tudi obveščevalno poročilo ameriškega ministrstva za domovinsko varnost ugotovilo, da je Kitajska namerno prikrivala vso resnost izbruha epidemije novega koronavirusa v Wuhanu, da se založi z zdravstvenim materialom, ki ga je potrebovala za odgovor.

Pompeo, nekdanji direktor ameriške Centralne obveščevalne agencije (CIA), je sicer še v četrtek trdil, da se strinja z mnenjem ameriških obveščevalcev »in prevladujočim mnenjem znanstvenikov, da koronavirusa ni ustvaril človek ali ga genetsko spremenil.«

Zdaj pa je za ABC spremenil mnenje in tako potrdil Trumpove navedbe in dodal, da za to, da naj bi virus izviral iz laboratorija, obstajajo obsežni dokazi.

»Mislim, da lahko cel svet zdaj to vidi. Ne pozabimo, Kitajska ima že zgodovino širjenja okužb v svetu in upravljanja podstandardnih laboratorijev,« je dejal Pompeo.

Nobelovec Luc Montaigner

Kitajce je tudi obtožil, da so skušali v »klasični komunistični maniri dezinformacij« zmanjšati pomen krize s koronavirusom, kar je povzročilo velikansko tveganje tudi za druge.

»Predsednik Trump je zelo jasen. Tiste, ki so odgovorni za to, bomo poklicali na odgovornost,« je še dejal ameriški zunanji minister.

Obtožbe na račun Kitajske glede odziva na nevarnost koronavirusa vseskozi izpostavlja tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Obveščevalni podatki ZDA bi lahko bili točni, ali pa ne in lahko bi šlo tudi za poskus, da se Kitajska pred volitvami v ZDA novembra 2020 znova očrni, da bi se tako povečala podpora Donaldu Trumpu, ki mu je prav zaradi pandemije, velikih žrtev, počasnega ukrepanja in zastoja ameriškega gospodarstva popularnost zelo padla.

V petek je tudi sam zatrdil, da je videl dokaze, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija.

Podrobnosti v zvezi s tem ni pojasnjeval, je pa zahteval odgovornost Kitajske.

Znanstveniki sicer večinoma opozarjajo, da se je smrtonosni virus na človeka prenesel z živali. Sklepajo, da se je to konec lanskega leta zgodilo na tržnici v kitajskem Wuhanu.

Vendar nekateri, med njimi je najbolj znan francoski Nobelovec Luc Montaigner, vztrajajo, da je virus delo človeških rok in da se sedaj najbolj spreminja prav del, ki naj bi ga v virus (iz virusa HIV-a, ki ga je prvi razkril prav on) – vstavil človek.

Na Kitajskem te navedbe zavračajo kot neutemeljene.

Obveščevalni podatki ZDA bi lahko bili točni, ali pa ne, ker bi lahko šlo tudi za poskus, da se Kitajska pred predsedniškimi volitvami v Združenih državah Amerike novembra 2020 znova očrni, da bi se tako povečala podpora Donaldu Trumpu, ki mu je prav zaradi pandemije, velikih žrtev, počasnega ukrepanja in zastoja ameriškega gospodarstva popularnost zelo padla.

To pa bi lahko vodilo do še večjih zaostritev med Pekingom in Washingtonom.

Delite članek