REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Čistka z maskami: Vlada na prvi nočni seji najprej zamenjala vodilne v vojski, vojaški obveščevalni službi, policiji ...

Čistka z maskami: Vlada na prvi nočni seji najprej zamenjala vodilne v vojski, vojaški obveščevalni službi, policiji ... Vlada z maskami. Vir: UKOM

S teatralnim nastopom – vsi ministri so imeli maske (ki jih za ljudstvo v prosti prodaji praviloma ni) – je 14. vlada RS pozno ponoči v petek že pričela z delom. Prva naloga v »noči dolgih mask« je bila, kljub obljubam, da je prioriteta vlade koronavirus - kadrovska: zamenjava številnih vodilnih.

Glede na napovedi voditelja SDS Janeza Janše, še v času, ko je bil v opoziciji, naj bi bili prvi ukrepi vlade sicer usmerjeni v boj proti koronavirusu.

Toda že v prvi noči, ko je prevzel oblast se je pokazalo, da je prva prioriteta vlade nekje drugje; zamenjava vseh na vodilnih mestih, predvsem na položajih v represivnih državnih organih, službah za komuniciranje z javnostjo, vojaški obveščevalni službi in podobno.

Prva seja Janševe vlade - pod maskami. Vir: UKOM
Prva naloga v 'noči dolgih mask' je bila, kljub obljubam, da je prioriteta vlade koronavirus - kadrovska: Zamenjava številnih vodilnih.

Ni sicer neobičajno, da vlade menjavajo vodilne, toda pav tako ni neobičajno, da v urejenih demokracijah vodilni na takšnih položajih delo opravljajo za različne vlade.

Še posebej v izrednih razmerah, ki v tem trenutku vsekakor obstajajo. Vlada bi lahko mirno pustila vodilne, ki so bili zamenjani, na položajih in jih zamenjala le, če bi se pozneje izkazalo, da svojega dela ne opravljajo dobro.

Toda ne.

Tam, kjer šteje zgolj osebna lojalnost enemu samemu voditelju ali stranki, kot se to kaže v primeru Slovenije - to seveda ne velja. Menjava je potrebna, da bi bil novi uradnik osebno zvest novi vladi in predvsem predsedniku vlade. In ne bi grizel roke, ki ga hrani.

Čeprav ga v resnici hrani država oziroma vsi davkoplačevalci, ne pa predsednik vlade ali vlada.

Vse to pa neredko privede do konflikta interesov, še posebej takrat, kadar izbrana politična oblast pride v navzkriž z zakoni.

Potem se lahko zgodijo izgubljene Interpolove tiralice ali druge nečednosti, ki Slovenijo potiskajo višje na lestvici koruptivnih držav.

Obsežne menjave so še toliko bolj presenetljive zato, ker polovico ministrov sedanje vlade sestavljajo ministri prejšnje vlade. Glede na to bi bilo mogoče pričakovati, da bodo zamenjave bistveno manj obsežne.

Ker se to ni zgodilo, to kaže, da imata novi članici koalicije - NSi in predvsem SDS - prevladujoč položaj pri vseh najpomembnejših kadrovskih in strateških odločitvah nove vlade.

Prav tako je nenavadno, da je do zamenjav prišlo sredi pandemije koronavirusa.

Zamenjave kažejo, da imata novi članici koalicije - NSi in predvsem SDS - prevladujoč položaj pri vseh najpomembnejših kadrovskih in strateških odločitvah nove vlade.

Vsaka zamenjava namreč s seboj potegne primopredajo poslov in zamude zaradi kadrovskih zapletov in s tem službam onemogoča, da bi se ukvarjale z bistvenimi nalogami.

Trenutno pa je vsak dan zelo pomemben.

Spremembe, ki jih je v noči dolgih mask opravila vlada pa so bile zelo obsežne in glede na izjave in pretekla ravnanja nekaterih na novo izbranih in imenovanih ne napovedujejo nič dobrega.

Vlada premierja Janeza Janše je tako na ustanovni seji razrešila direktorico policije Tatjano Bobnar, načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc in direktorja obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo Dejana Matijeviča.

Pri tem je seveda še posebej opazno to, da poslanec SDS Žan Mahnič še nedavno opozarjal Tatjano Bobnar na posledice in glede njene prihodnosti, v kolikor se ne bo uklonila očitno nezakonitim zahtevam poslancev po pregledu aktualnih kazenskih preiskav.

Opozorjena je bila tudi, da so poslanci voljeni, državni uradniki pa imenovani.

Odkrita grožnja po odstavitvi Tatjane Bobnar je bila torej že na prvi seji nove slovenske vlade izvršena - to pa je slaba popotnica za delo vseh profesionalcev v državni upravi.

Odkrita grožnja po odstavitvi Tatjane Bobnar je bila torej že na prvi seji nove slovenske vlade izvršena - to pa je slaba popotnica za delo vseh profesionalcev v državni upravi.

Kaže namreč, da bodo tisti, ki delajo v skladu z zakonom odstranjeni, če ne bodo ravnali tako, kot to želi politična oblast.

Na podoben način je bila zamenjana tudi načelnica SV.

Da naslednika Alenke Ermenc vlada še ni imenovala in da bo njene dolžnosti začasno prevzel njen namestnik Robert Glavaš, je po seji vlade povedal predsednik NSi-ja in novi obrambni minister Matej Tonin.

Z vladnega urada za komuniciranje pa so sporočili, da bo Bobnarjevo na čelu policije kot vršilec dolžnosti nasledil Anton Travner, in sicer do imenovanja generalnega direktorja policije po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev.

Tako Ermenčeva kot Bobnarjeva sta bili na položaj imenovani v času vlade Marjana Šarca kot prvi ženski na čelu vojske in policije v zgodovini samostojne države.

Tatjana Bobnar Žan Mahnič
Žan Mahnič (SDS, desno) ji je (Tatjani Bobnar, levo) grozil, zahteval, da ravna nezakonito, sedaj pa so jo res takoj razrešili: Še ena zmaga zlorabe oblasti nad strokovnostjo.

Za direktorja OVS-ja ministrstva za obrambo pa je vlada imenovala Andreja Osolnika, in sicer za dobo petih let.

Prav tako je vlada sprejela sklep o določitvi števila delovnih mest, za katera se lahko v kabinetu sklenejo delovna razmerja za določen čas.

V kabinetih posameznih ministrov in v kabinetu generalnega sekretarja vlade je tako lahko do sedem delovnih mest, za katera se delovno razmerje sklene za določen čas.

Tudi v kabinetih ministrov, ki imajo po enega državnega sekretarja, je lahko do sedem takšnih delovnih mest.

V kabinetu predsednika vlade število ni omejeno, ne sme pa presegati števila delovnih mest, predvidenega s kadrovskim načrtom.

Alenki Ermenc pri ohranitvi položaja niso pomagale niti vse priprošnje in njena očitna pobožnost.
S položaja direktorice urada vlade za komuniciranje je vlada razrešila Kristino Plavšak Krajnc in za vršilca dolžnosti direktorja imenovala Mira Petka.

Obenem se Božo Predalič vrača na položaj generalnega sekretarja vlade in bo pristojen za posredovanje informacij javnega značaja, ki se nanašajo na vladne dokumente iz zbirk generalnega sekretariata vlade.

Prav tako je vlada Predaliču izdala pooblastilo za izjavljanje volje Slovenije kot edine delničarke ali edine družbenice v gospodarskih družbah.

S položaja direktorice urada vlade za komuniciranje je vlada razrešila Kristino Plavšak Krajnc in za vršilca dolžnosti direktorja imenovala Mira Petka.

Nekdanji predstavnik za odnose z javnostmi pri SDS-u in kolumnist njihovih strankarskih medijev bo funkcijo opravljal do imenovanja direktorja po izvedenem javnem natečaju, vendar najdlje šest mesecev.

Miro Petek
Miro Petek bo odslej nekoliko težje kritiziral režimske medije in oblast.

S položaja direktorja službe vlade za zakonodajo je vlada razrešila Rada Feleta in za vršilko dolžnosti direktorja službe imenovala Katjo Triller Vrtovec.

Tudi ona bo dolžnosti opravljala do imenovanja direktorja, a največ šest mesecev.

Ker je Lilijana Kozlovič postala ministrica za pravosodje, jo je vlada razrešila s položaja generalne direktorice agencije za okolje, za vršilca dolžnosti generalnega direktorja pa imenovala Iztoka Slatinška.

Lahko bi rekli - deja vu, že videno. Vse kaže, da se je nova slovenska vlada na prvi seji namesto s smrtno nevarnim in nevidnim notranjim sovražnikom odločila najprej obračunati s povsem vidnimi in nenevarnimi državni uradniki.

Kadrovske zamenjave ob imenovanju nove vlade so bile sicer pričakovane, toda glede na problem, s katerim se Slovenija in svet soočajo, to pa je pandemija koronavirusa – je bilo mogoče pričakovati, da vlada ne bo šla na ustvarjanje novih delitev in da bo najprej objavila ukrepe za zajezitev koronavirusa.

Vendar se to – kljub sprejemanju odločitev pod maskami – ni zgodilo.

Lahko bi rekli - deja vu, že videno.

Vse kaže, da se je nova slovenska vlada na prvi seji namesto s smrtno nevarnim in nevidnim notranjim sovražnikom odločila najprej obračunati s povsem vidnimi in nenevarnimi državni uradniki.

Njihova edina napaka je bila ena sama – dejstvo, da jih ni nastavila ta, temveč prejšnja, Šarčeva vlada.

Delite članek