REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali vojaka, ki je uperil puško v civilista čaka celo pohvala načelnika generalštaba?

Ali vojaka, ki je uperil puško v civilista čaka celo pohvala načelnika generalštaba?Vojak Slovenske vojske. Vir: FB, SV

Ob nedavnem incidentu na slovensko-italijanski meji, ko je vojak Slovenske vojske brez spremstva policije v nič hudega slutečega sprehajalca nameril puško, je svoje mnenje podal tudi sindikat vojakov.

In kot vse kaže, sindikat vojakov ne izključuje niti možnosti, da načelnik generalštaba vojaka – celo pohvali.

»Prepričani smo, da bo načelnik Generalštaba brigadir Robert Glavaš storil vse, da se ugotovi dejansko ravnanje vojaka ob srečanju s Tržačanom in temu primerno vojaka pohvali ali sankcionira,« so sporočili iz sindikata vojakov.

Omenjeno stališče sindikata več pove o stanju v Slovenski vojski sami in razsulu, ki vlada v poveljniški strukturi, kot pa o dogodku samem.

Ob tem pa navajajo, da je nedvomno jasno, da je Tržačan – torej civilist - kršil takrat veljaven ukrep prepovedi prehajanja državne meje, zaradi česar po njihovem vedenju še nihče zoper njega ni pričel z nobenim postopkom.

Toda s tem preusmerjajo pozornost na drugo vprašanje, ne pa na to, ki je v domeni vojske in vojaškega sindikata.

Glede očitkov, da vojak o dogodku ni poročal nadrejenim v sindikatu namreč menijo, da po pisanju medijev do dogodka, o katerem bi vojak moral poročati, sploh ni prišlo, saj ni bil udeležen pri obravnavi ilegalnega migranta.

Robert Glavaš in Matej Toniin
Robert Glavaš in Matej Tonin

»O srečanjih z gobarji ali naključnimi sprehajalci pa vojaki ne poročajo. Ko je vojak ugotovil, da gre za sprehajalca, ni imel nikakršnega razloga, da o srečanju komurkoli poroča,« so zatrdili v sindikatu SV.

»Vedel ni niti tega, da je prišel iz Italije in da gre za kršitelja prepovedi prehajanja meje med Italijo in Slovenijo,« so še dodali v sindikatu.

Omenjeno stališče sindikata več pove o stanju v Slovenski vojski sami in razsulu, ki vlada v poveljniški strukturi, kot pa o dogodku samem.

Po oceni sindikata torej vojak ni imel razloga, da poroča nadrejenim o srečanju s civilistom samo zato, ker ta ni bil – migrant.

Tržačan nikomur ni grozil ali napadal vojake, zato vojak očitno ni smel in ni imel pravice, da meri v civilista. Ob tem tudi pravilo službe pozna samo civiliste na delu v SV in vojski ne daje nobenih pristojnosti za obravnavo katerih koli drugih civilnih oseb.

Toda vojak tega ni mogel vedeti, dokler sprehajalca ni ogovoril. In tudi nato je zgolj na podlagi znanja slovenščine sklepal, da ne gre za migranta.

Vendar niti tega ne bi mogel vedeti z gotovostjo, tudi migrant bi lahko spregovoril teh nekaj besed v slovenščini. Znanje jezika ni izkaz o državljanstvu.

In ker je naloga vojakov varovanje državne meje pred nezakonitimi prehodi migrantov, je sklep, da vojaku ni bilo potrebno poročati o stiku s potencialnim migrantom popolnoma neutemeljen.

Tudi o opažanju potencialnega migranta bi seveda moral poročati.

Še bolj pa zato, ker se z Tržačanom ni samo pogovarjal, pač pa mu je ukazoval.

In na ukazovanje vojakov civilistom v Sloveniji traja odpor, ki se je začel že pred razglasitvijo neodvisnosti Slovenije.

Ob tem sindikat nikjer ni pojasnil, od kod vojakom pravica, da v mirnem času v civiliste, ki jih ob tem z ničemer ne ogrožajo - uperijo orožje in zahtevajo, da klečijo pred njimi.

Takšnih pravic ne zakonodaja, ne Pravila službe v Slovenski vojski vojakom ne dovoljujejo.

Uporaba orožja je slovenskim vojakom - razen v primeru bojev s sovražno silo - dovoljena le v primeru samoobrambe.

Samoobramba pa je uporaba takšne nujne in sorazmerne sile, vključno s smrtonosno silo s strani pripadnikov in enot Slovenske vojske, ki je potrebna, da se obranijo pred napadom oziroma da preprečijo napad, ki jim neposredno grozi.

Zastavlja se tudi vprašanje, kdo je merjenje z orožjem v civiliste vojakom Slovenske vojske sploh dovolil?

In glede na to, da je nesporno jasno, da Tržačan nikomur ni grozil ali napadal vojake, vojak očitno ni imel pravice, da meri v civilista. Ob tem tudi pravilo službe pozna samo civiliste na delu v SV, in vojski ne daje nobenih pristojnosti za obravnavo katerih koli drugih civilnih oseb.

Zastavlja pa se tudi vprašanje, kdo je merjenje z orožjem v civiliste vojakom Slovenske vojske sploh dovolil?

Vprašanje ni samo retorično, znani so primeri iz Hrvaške, kjer so pripadniki hrvaške policije in ne vojske v migrante ne samo merili, pač pa na njih tudi streljali ali jih z orožjem udarjali in poškodovali.

Poročila o tem naj bi zamolčala celo Evropska komisija.

Slovenska Vojska - vaje

So pa v sindikatu vojske upravičeno pozvali odgovorne, naj podprejo prizadevanja ministra za obrambo Mateja Tonina pri reševanju statusa vojakov po 45. letu starosti in da pri tem za status vojakov najpomembnejšem vprašanju, odločajo odgovorno in zrelo brez vplivov aktualnih tekočih dogajanj.

Neurejen status vojakov le-tem ne daje nobene pravice, da v odnosu do civilistov postopajo nezakonito.

Kot opozarjajo, so vojaki na meji že zadnjih pet let, odlično delajo pod vsemi ministri, v zadnjih treh mesecih pa se nič ni spremenilo.

O reševanju statusa vojakov po 45. letu starosti pa je govora od leta 1995, ko so bile za pripadnike Slovenske vojske uvedene pogodbe za določen čas in prepoved opravljanja tega poklica vojakom po dopolnjenem 45. letu.

Rešitev so doslej obljubljale vse vlade na čelu z obrambnimi ministri, skrajni čas pa je, da se to vprašanje dokončno uredi, saj je vojakov v Slovenski vojski vedno manj, ocenjujejo v sindikatu.

Vendar je ob tem potrebno jasno povedati, da neurejen status vojakov le-tem ne daje nobene pravice, da v odnosu do civilistov postopajo nezakonito.

To bi moralo biti sporočilo, ki bi ga v Slovenski vojski seveda morali slišati od obrambnega ministra in načelnika generalštaba.

Vendar se to doslej še ni zgodilo. Namesto tega Matej Tonin in Robert Glavaš molčita in se skrivata za t. i. preiskavo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek