REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša izenačil »pehotne in kolesarske varde« in napovedal ohranitev zakonodaje, ki gre na roko »pehotnim vardam«

Janša izenačil »pehotne in kolesarske varde« in napovedal ohranitev zakonodaje, ki gre na roko »pehotnim vardam«Janša in kolesarske 'varde'

V Državnem zboru poteka junijsko zasedanje, v začetku zasedanja pa je predsednik vlade Janez Janša odgovarjal na poslanska vprašanja.

Ta so se vrtela predvsem v zvezi z ukrepi vlade zaradi pandemije koronavirusa, o vprašanju vard in svobode medijev.

Na začetku junijske seje je Predrag Baković (SD) predsednika vlade Janeza Janšo vprašal, kakšno stališče ima o t. i. vardah.

Le 'pehotne' varde z maskirnimi uniformami imitirajo policijo, neuniformirani anarhisti s svojimi rdeče-belimi zastavami - pa vsekakor ne.

Opozicijske stranke SD, LMŠ in SAB so namreč v DZ vložile predloga novele zakona o nadzoru državne meje ter novele zakona o varstvu javnega reda in miru, ki bi prepovedala delovanje vard, in premierja ob tem vprašale, ali varde podpira.

Predraga Bakovića je zanimalo tudi, katere ukrepe bo sprejela vlada za prepoved delovanja vard.

Janša je odgovoril, da je zakonska podlaga za ukrepanje proti vardam jasna, pa naj gre za »pehotno ali kolesarsko vardo.«

S tem je na podoben način, kot pred tem notranji minister Aleš Hojs, izenačil »pehotne« varde in uniformirane samoorganizirane varuhe slovenske meje, ki so že nadlegovali policiste v Slovenski Bistrici s protestniki, ki protestirajo proti vladi.

Aleš Hojs in vardisti
V Franciji paravojakom, ki so videti kot uradne osebe, že samo zato izrekajo več tisoč evrov visoke globe. V Sloveniji bo predsednik vlade slovenske vardiste pred tem - obvaroval.

Ob tem se je notranji minister že tedaj, ob incidentu v Slovenski Bistrici precej pozno, šele po nekaj dnevih odzval na omenjeni incident, pa še tedaj tako, da je izenačil ravnanje uniformirancev z ravnanjem z vlado nezadovoljnih državljanov.

To je seveda neprimerno, saj predstavlja izenačevanje oseb, ki si prisvajajo pooblastila vojske z navadnimi državljani in civilisti, ki zgolj protestirajo in ne poskušajo odigrati vloge, ki jim ne pripada.

Obenem gre očitno tudi za poskus Janševe verbalne militarizacije demonstrantov, da bi na ta način bili videti nevarnejši, kar bi policiji omogočilo uporabo bolj nasilnih primerov.

Janez Janša je to izvedel tako, da je v svojem odzivu izenačil majhno skupino anarhistično usmerjenih in podobno oblečenih demonstrantov z vsemi, ki demonstrirajo proti vladi.

Obenem gre očitno tudi za poskus Janševe verbalne militarizacije demonstrantov, da bi na ta način bili videti nevarnejši, kar bi policiji omogočilo uporabo bolj nasilnih prijemov.

Ob tem si demonstranti in tudi pripadniki Antifa gibanja ne prisvajajo pooblastil policije, česar pa ni mogoče reči za vardiste in druge paravojaško organizirane skupine.

Janša je dejal, da sta zakon in ustava tukaj zato, da enako veljata za vse.

»Že zdaj prihaja tudi do problema, do različnih tolmačenj in do zelo različnih pozivov pristojnim organom, kako naj ravnajo. Organi, ki so pristojni za vzdrževanje javnega reda in miru ter za varovanje državne meje, morajo spoštovati ustavo in zakon. In to ne glede na to, ali gre za pehotno vardo ali kolesarsko vardo, ne glede na to, ali je varda v maskirnih oblačilih ali v črnih oblekah in zamaskirana,« je dejal Janša.

»Če so vsi sposobni spoštovati zakon in opravljati svoje dolžnosti, potem takšne zadeve, kot ste jih navajali, vključno s poniževanjem policije, na naštetih in tudi drugih dogodkih v demokratičnih družbah nimajo mesta,« je še dodal premier.

Baković je v dopolnilu opozoril na mlačen odziv vlade na dogajanje v Slovenski Bistrici.

»Veseli me, da se je do te problematike opredelil tudi predsednik Borut Pahor, ki ocenjuje, da bi se s predlaganima novelama uredilo področje samovoljnih in samoorganiziranih skupin,« je dejal Baković in predsednika vlade še enkrat prosil, naj našteje konkretne ukrepe, saj ustreznih rešitev po njegovih navedbah trenutna zakonodaja ne upošteva.

Janša in izenačevanje desnice ter levice
Predsednik slovenske vlade rad retvita tvite, v katerih so antifašisti zlonamerno izenačeni - s fašisti in nacisti. On sam se s to izenačitvijo seveda strinja. Vir: Twitter

Janša je ponovil, da so določbe po njegovem mnenju nedvoumne, a da jih nekateri organi ne tolmačijo kot take.

»Tudi glede primera v Slovenski Bistrici, kjer je šlo po mojem mnenju za nespremenljivo poniževanje policije, je okrožno tožilstvo v Mariboru reklo, da ni šlo za nič kaznivega. Tako kot je ljubljansko tožilstvo reklo, da grožnje s smrtjo niso nekaj, kar se preganja po uradni dolžnosti,« je dejal Janša.

S tem je Janša odgovornost za problem t. i. vard prenesel na tožilstvo.

Toda pri tem Janša ni navedel, da je Svet za nacionalno varnost že v času prejšnje vlade dobil nalogo, da predlaga spremembe zakonodaje, ki bi omogočile policiji postopati proti tistim, ki imitirajo vojsko ali policijo, kar je bistvo problema in kar omogoča zakonodaja nekaterih drugih držav – na primer Francije.

Prav tako se ni opredelil, kako bo – in ali sploh – vlada spremenila zakonodajo, ki bi omejila delovanje »pehotnih« vard.

Protesti, 15. maj
To so po oceni Janeza Janše kolesarski vardisti na ulicah glavnega mesta Slovenije. Vir: Twitter
S tem se Slovenija oddaljuje od prakse drugih evropskih držav, ki takšne imitatorje preganjajo.

Kajti le »pehotne« varde z maskirnimi uniformami imitirajo policijo, neuniformirani anarhisti s svojimi rdeče-belimi zastavami - pa vsekakor ne.

Iz vsebinsko praznih odgovorov Janeza Janše je razvidno le, da sprememb zakonodaje vlada ne bo predlagala – kar pomeni, da bo delovanje »pehotnih« vard, ki z uniformami, kapami, emblemi in kopijami orožja imitirajo vojsko in policijo, še naprej enako mogoče, kot je bilo doslej.

S tem se Slovenija oddaljuje od prakse drugih evropskih držav, ki takšne imitatorje preganjajo.

Ker Baković iz odgovora predsednika vlade ni razbral, ali se bo vlada učinkovito spopadla s to problematiko, je dal postopkovni predlog, da se o odgovoru predsednika vlade opravi razprava na naslednji seji DZ-ja.

O tem bodo poslanci glasovali danes.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek