REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Priložnost tudi za "vardiste"? Slovenska policija mrzlično išče nadzornike državne meje

Priložnost tudi za

Vse, ki si želijo nadzorovati  slovenske meje - in do večinoma seveda južne meje, ki je še edina "zunanja" in "schengenska" čaka nova priložnost - ministrstvo za notranje zadeve je namreč objavilo nov razpis za policiste - nadzornike državne meje.

To je zagotovo lahko tudi zanimiva priložnost za številne, nanazadnje za pripadnike "Štajerske varde", ki so ob obsodbi Andreja Šiška izražali svojo pripravljenost, da ob "sodelovanju" z vojsko in policijo sodelujejo pri obrambi slovenskih meja.

Delo poteka večinoma zunaj, na svežem zraku, neredko tudi na jasah in obronkih gozdov, kjer se pripadniki Štajerske varde tudi najraje zadržujejo.

Delo nadzornikov poteka večinoma zunaj, na svežem zraku, neredko tudi na jasah in obronkih gozdov.

V tem primeru pa imajo priložnost ne samo da sodelujejo, pač pa da tudi delujejo kot pripadniki slovenske policije.

Je pa pri tem morda tudi ena težava, ker se ob tem delu praviloma zateva potrdilo o nekaznovanosti, česar nekateri, na primer Andrej Šiško, zagotovo ne bi mogli priložiti.  

Od kandidatov, ki se na razpis lahko prijavijo do 15. maja, sicer v vrhu policije pričakujejo srednjo splošno ali strokovno izobrazbo, veljavno vozniško dovoljenje B-kategorije, slovensko državljanstvo in ustrezne psihofizične sposobnosti, so objavili na spletni strani.

Izbrani kandidati bodo septembra najprej sklenili pogodbo o zaposlitvi za čas šestmesečnega usposabljanja.

Policija, klici 113

Po uspešno končanem usposabljanju bodo sklenili pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, in sicer za opravljanje nalog varovanja schengenske meje in varovanja objektov, predvidoma na območju policijskih uprav Celje, Koper, Ljubljana in Novo mesto.

Natančno število predvidenih novih zaposlitev v razpisu ni navedeno.

Kot so še navedli na ministrstvu, je delo policista - nadzornika državne meje pravo za vse tiste, ki si želijo dinamičnega, nikoli dolgočasnega delovnika in razgibanega dela na terenu oziroma na prostem.

Delo policista - nadzornika državne meje pravo za vse tiste, ki si želijo dinamičnega, nikoli dolgočasnega delovnika in razgibanega dela na terenu.

Zanimanje za delo policista je v Sloveniji sicer precejšnje, to pa je opazno tudi na informativnih dnevih, ki potekajo na slovensskih šolah in fakultetah.

Mladim, ki jih zanima delo policista, je nedavno svoja vrata odprla tudi Policijska akademija.

Specifičnost študija na Višji policijski šoli je tudi v tem, da imajo študentke in študenti med izobraževanjem od prvega dne sklenjeno delovno razmerje za določen čas in prejemajo pripravniško plačo okoli 600 evrov, možnost bivanja v objektih Policijske akademije in brezplačno prehrano.

S tistimi, ki dveletni študij uspešno končajo, policija sklene pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

Na omenjeno višjo šolo se sicer vsako leto vpiše okoli tisoč kandidatov, skozi sito sprejemnih izpitov pa jih potem sprejmejo 150.

Delite članek