REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»To je fašizem!«: Šiškovi vardisti v strahu pred spremembo zakonodaje, v Franciji pa bi jih kaznovali še desetkrat huje

»To je fašizem!«: Šiškovi vardisti v strahu pred spremembo zakonodaje, v Franciji pa bi jih kaznovali še desetkrat hujeVardisti in desničarji v obrambi »Trdnjave Evropa«

Vlada je sprejela nove spremembe zakonodaje, po kateri bo nošenje dekorativnega orožja ali imitacij pištol in pušk v javnosti sankcioniral zakon o javnem redu in miru, če se pri tem vznemirja javnost.

Vlada želi tudi povišati globe, če z imitacijami orožja povzročajo nelagodnost med ljudstvom uniformirane skupine.

V gibanju Zedinjena Slovenija, katere predsednik je Andrej Šiško, so napovedan predlog pospremili z oceno, da se v Sloveniji soočamo »s fašizmom in protiustavnim delovanjem pomembnega dela samega državnega vrha in državnega aparata«.

Poslanci naj naredijo vse za »zaustavitev tovrstnega nesprejemljivega početja in za vnovično vzpostavitev vladavine prava in ustavne ureditve Republike Slovenije«, so navedli v gibanju.

'Zaustavimo vlado - Stop fašizmu!' se je vodja Štajerske varde Andrej Šiško odzval na vladni predlog zakonodaje.

»Zaustavimo vlado - Stop fašizmu!« se je vodja Štajerske varde Andrej Šiško odzval na vladni predlog zakonodaje, ki bo omogočila pregon oziroma omejitev delovanja t. i. vard ali vaških straž.

Šiško in njegova varda sicer redno nastopajo v javnosti z imitacijami orožja ter v uniformah. Policija pa je bila pretekli teden, predvsem na družbenih omrežjih, predmet posmeha, češ da je zaplenila igrače, ki jih bo zdaj analizirala.

V medijih, ki so blizu opoziciji, so omenjene ukrepe kritizirali, češ da bo policija preganjala otroke in tabornike, ali pa so ljudi celo pozivali na uniformiran »sprehod ob meji.«

Varda slovenačka

Nošenje, posest in razkazovanje navedenih predmetov v Sloveniji sicer ni prekršek, vse dokler takšno početje nekoga ne vznemirja ali pri njem vzbuja občutek ogroženosti, kar določa zakon o varstvu javnega reda in miru.

Če se taki predmeti nosijo izključno za potrebe javnega zbiranja, proslav in podobno, potem za nošenje ni potrebno posebno dovoljenje. Toda če to povzroči »vznemirjenje« in nelagodnost, potem policija lahko to kaznuje.

Nošenje, posest in razkazovanje navedenih predmetov v Sloveniji sicer ni prekršek, vse dokler takšno početje nekoga ne vznemirja ali pri njem vzbuja občutek ogroženosti.

Kot 11. člen zakona o javnem redu in miru namreč določa, da »kdor na javnem kraju nosi, razkazuje ali uporablja dekorativno orožje, imitacije orožja, orožje, ki je namenjeno za alarm, signaliziranje ali druge predmete, ki so po videzu podobni orožju, in s tem povzroči vznemirjenje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 50.000 tolarjev«, kar pomeni okoli 210 evrov. Za ukrepanje policija potrebuje tudi prijavo.

Vlada bo sedaj ta dejanja sankcionirala in kršitve dodatno razširila. »Varovanje državne meje je v izključni pristojnosti policije. T. i. varde in vaške straže pa napovedujejo oziroma skušajo posegati v pristojnost in naloge policije, ovirajo njeno delo, v delu javnosti pa povzročajo vznemirjenost in strah,« pojasnjujejo v vladnem uradu za komuniciranje Ukom.

Tako naj bi bili sankcionirani posamezniki ali skupine, ki nadzorujejo državno mejo na način, ki je enak ali podoben oblikam opravljanja policijskih nalog pri izvajanju nadzora državne meje ali pa pri tem ovirajo policijo. Predlagana globa za posameznika je najmanj 1.000 evrov, če posameznik stori dejanje v skupini, pa najmanj 1.500 evrov.

Bolgarski vardisti

Politika vlade, ki jo kritizirajo predvsem v opoziciji, pa je povsem v skladu s politiko najpomembnejših drugih članic EU, predvsem Nemčije in Francije.  

Junija letos je v francoskih Alpah potekala prava vojna med pripadniki gibanja Identitete, ki so prebežnikom poskušali (z zaporami in patruljiranjem ter obveščanjem policije) preprečiti vstop v državo ter civilnodružbenim organizacijam, ki so beguncem pomagale. Na koncu so bili kaznovani – eni in drugi, policija pa je znova prevzela nadzor meje.

Pri tem so bili pripadniki francoske organizacije »Generacija identitete« kaznovani zaradi svojih operacij, ki so »dajale vtis« oziroma bile podobne aktivnosti uradnih oseb, ki opravljajo javno službo. Obtoženi so se branili, da so policijo samo informirali in ji na ta način »predali« štiri migrante. Vendar je kazen za to v Franciji leto dni zapora ali denarna kazen 15.000 evrov.

Kazen za to, kar v Sloveniji izvajajo 'vardisti' je v Franciji leto dni zapora ali denarna kazen 15.000 evrov.

Drugačne so izkušnje Bolgarije. V Bolgariji so pripadniki Organizacije za zaščito državljanov dalj časa patruljirali ob meji s Turčijo. Podporo so jim takoj pričele dajati razne desničarske skupine iz severa Evrope, ki trdijo, da se tako brani »Trdnjava Evropa«.

Zagovornike delovanja vard bi zagotovo razveselila novica, da je bolgarska policija uniformiranim prostovoljcem razdelila celo posebne plakete, ker so na meji sami ulovili 23 beguncev. Policija je v začetku celo zahtevala od pripadnikov te organizacije, da javljajo svoje lokacije policiji, da bi se tako policija lahko hitreje odzvala.

Poveljnik mejne policije Antonio Angelov je celo dejal, da bi želel »ohrabriti prostovoljce«, ker so se »odzvali primerno«.

Vendar jih je opozoril, da je bila ujeta skupina migrantov »zelo mirna« in »da zmeraj ni tako.«

Bolgarski "vardisti"

To je izzvalo vrsto kritik v evropskih medijih.

Še bolj pa se je nevarnost tega početja pokazala v primeru Bolgara Petra Nizamova, ki je leta 2016 posnel, kako je sam ujel tri migrante na meji. Vendar je pri tem nezakonito odvzel svobodo prebežnikom, ki jih je ob tem maltretiral: »Ne Bolgarija – idite nazaj v Turčijo!« je kričal na trojico, ki so z rokami, zvezanimi za hrbti, ležali na tleh.

Kmalu zatem je končal v zaporu, za del bolgarske javnosti pa je postal celo nacionalni heroj. Okoli zapora so se v času sojenja zbirali njegovi pristaši.

'Ne Bolgarija – idite nazaj v Turčijo!' je samozvani bolgarski 'vardist' kričal na trojico, ki so z rokami, zvezanimi za hrbti, ležali na tleh.

Vse to bi se seveda lahko končalo drugače, če bi se tudi begunci v strahu, da jih bodo maltretirali lažni policisti in vojaki, pričeli sami oboroževat ali nuditi odpor.

Prav na to opozarja tudi nemško notranje ministrstvo, kjer so pripadniki NPD pričeli izvajati patrulje po mestu, da bi preprečili »nasilje azilantov.«

Nemško ministrstvo za notranje zadeve je dejalo, da takšne patrulje predstavljajo »začetek potenciala desničarskega ekstremizma.« In da poskušajo ustrahovati ne samo migrante, pač pa tudi politične nasprotnike.

Glede na vse to so kazni, ki jih načrtuje vlada celo zelo blage in desetkrat manjše od tistih v Franciji. Videli pa bomo, ali bo ta predlog vlade tudi dobil podporo v parlamentu, saj bo v tem primeru prav tako ključna podpora SNS.

Delite članek