REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Janša zahteva pregon verbalnih deliktov: Z novo pisemsko pasjo bombico odvrača pozornost od preiskav kriminala

Janša zahteva pregon verbalnih deliktov: Z novo pisemsko pasjo bombico odvrača pozornost od preiskav kriminalaJanša in verbalni delikt. Vir: Twitter

Predsednik vlade Janez Janša v pismu generalnega državnega tožilca Draga Šketo opominja, da smo v Sloveniji zadnje mesece priča »stopnjevanim in organiziranim grožnjam s smrtjo.«

Državno tožilstvu pa po Janševem mnenju dogajanje pasivno spremlja in ga posredno celo spodbuja.

»Zaradi očitnega zanemarjanja svoje zakonske vloge ste odgovorni za stopnjevanje spodbujanja k nasilju, s tem pa prevzemate tudi neposredno odgovornost za posledice, ki jih organizirane grožnje s smrtjo, javno podpiranje takšnega početja ter pasivnost pristojnih organov slej ko prej prinesejo. Za vsako morebitno žrtev organiziranih groženj s smrtjo boste neposredno odgovorni,« opozarja aktualni premier.

Pri tem je predsednik vlade očitno vznemirjen zaradi slogana smrt janšizmu.

»Po mnenju tožilstva torej spodbujanje k množičnim umorom ni nekaj, kar bi se preganjalo po uradni dolžnosti, ampak zgolj na predlog prizadetih. Naj torej več kot 220.000 volivcev, ki so na zadnjih volitvah podprli zmagovalno SDS, posamično podaja predlog za pregon namesto pristojne institucije, ki ignorira ustavno in zakonsko ureditev?« se sprašuje Janša.

Zaradi obrambe vrednot domobranstva in zahteve, da Slovenci izkazujejo spoštovanje do domobrancev, ga mnogi v državi vidijo tudi kot eksponenta skrajnih in nevarnih idej.

»Spoštovani gospod državni tožilec, iz zgodovine zadnjega stoletja je splošno znano, da so javnemu in organiziranemu hujskanju množic z gesli 'Juden raus!', 'Smrt fašizmu!' in podobnimi sledila pobijanja najprej posameznikov, nato pa celih skupin; vse do stopnjevanja v zločinih proti človeštvu in genocidu,« je zatrdil Janša.

Omenjena trditev je še toliko bolj nenavadna, ker je Janez Janša s svojimi retviti in komentarji o »čistokrvnosti«, napadih na »trenirkarje«, zanj neprimerne novinarje in podobno zadnji, ki bi lahko napisal kaj takega ter se pritoževal zaradi verbalnega nasilja oziroma verbalnega delikta, ki ga očitno želi ponovno uvesti.

Res je, da je zaslovel, ko je iz rok sedaj pokojnega toda po Janševih kriterijih vsekakor »nečistokrvnega« Davida Tasića konec osemdesetih dobil dokument o dogajanju v JLA, toda to ga ni motilo, da ne bi do izbrisanih in predvsem do »južnjakov« nasploh nato redno kazal odkrit prezir, celo sovraštvo.

Zaradi obrambe vrednot domobranstva in zahteve, da Slovenci izkazujejo spoštovanje do domobrancev, ga mnogi v državi vidijo tudi kot eksponenta skrajnih in nevarnih idej in politike.

Vendar janezu Janši nihče ni prepovedal širjenja njegovih idej in politike, tako kot sam zahteva od tožilstva. 

In to kljub temu, da je bil nekoč velik zagovornik komunističnih idej.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so na pismo že odgovorili, a ga javno ne bodo komentirali.

Janševo pismo so v ponedeljek obravnavali tudi na državnotožilskem svetu, nanj pa se bodo predvidoma javno odzvali prihodnji teden.

Zelo verjetno pa njihov odgovor ne bo nič kaj drugačen od tistega, ki so ga že podali.

Janša je pismo poslal v vednost tudi predsedniku republike Borutu Pahorju, predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču, predsedniku državnega sveta Alojzu Kovšci, podpredsednikom vlade Aleksandri Pivec, Zdravku Počivalšku in Mateju Toninu, ministrici za pravosodje Lilijani Kozlovič, notranjemu ministru Alešu Hojsu in generalnemu direktorju policije Antonu Travnerju, ki sta medtem odstopila s svojega položaja.

Vendar je ob tem očitno, da Janša v pismu za svoje trditve ni navedel nobenih dokazov.

Ni namreč znano, da bi protestniki grozili komur koli, pa niti 220.000 volivcem SDS, kot trdi Janša.

Očitno je, da predsednik vlade izraz »janšizem« izenačuje ne samo s seboj, pač pa s celotno stranko in celo vsemi volivci SDS.

S tem se Janez Janša, ki se je nekoč boril proti verbalnemu deliktu (133. člen KZ SFRJ) in bil žrtev zakonodaje, ki je verbalni delikt poznala, v demokratični Sloveniji znova zavzema za - verbalni delikt.

Že doslej pa je bilo večkrat jasno zapisano – in to celo ob navedbah iz slovenskega slovarja – da slogana »smrt janšizmu« ni mogoče opredeliti kot konkretno grožnjo posamezniku, kaj šele kot grožnjo, da bodo protestniki množično pobijali člane ali pa volivce SDS.

Najverjetneje gre za še za eno pisemsko pasjo bombico predsednika vlade, s katero (verjetno po vzgledu Trumpa, ki mu Janša v marsičem sledi) bi rad odvrnil pozornost od najnovejše preiskave NPU-ja zaradi spornih nakupov medicinske opreme, lahko pa da je to tudi priprava za bolj brutalne posege policije ob prihodnjih protestih zoper vlado.

Isto nekredibilno trditev, ki jo je tokrat v pismu zapisal Janez Janša, pa do onemoglosti že dolge tedne ponavljata tudi provladni SiOL in Nova24TV.

Vendar je iz pisma Janeza Janše in njegovih vladnih trobil mogoče razbrati samo eno - da si, kljub temu, da sam velikokrat s položaja znane javne osebnosti ali pa oblastnika zlorablja svobodo govora, predsednik vlade želi instrumentalizirati tožilstvo in ga z nedopustnim pritiskom usmeriti v pregon tistih državljanov, ki s sloganom smrt janšizmu zgolj izražajo svoje politično prepričanje in nasprotovanje politiki in ciljem, ki jih poskuša doseči stranka SDS pod njegovim vodstvom.

SDS-133. KZ SFRJ

S tem se Janez Janša, ki se je nekoč boril proti verbalnemu deliktu (zloglasnemu 133. členu KZ SFRJ) in bil žrtev zakonodaje in države, ki je verbalni delikt poznala, v demokratični Sloveniji znova zavzema za - verbalni delikt.

In zato ima avtor, ki jenaredil naslovno fotografije Janše pod šlemom - prav.

Enako pa tudi komentator Marko Crnkovič, ki se je podrobneje lotil slogana Janša go home.

Delite članek