REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako in zakaj je Janša razoroževal in ogrožal Slovenijo  

Kako in zakaj je Janša razoroževal in ogrožal Slovenijo  Rakete Neva M - JLA jih je odpeljala iz Slovenije kljub »zmagi« Janeza Janše. Je tudi Janša izdajalec, ki je še pred »osamosvojitvijo« izdal Slovenijo?
Iz mnenja Badineterjeve komisije ne izhaja, da je imela vojaška sila kakršno koli vlogo pri nastanku države. To pravno mnenje, ki je bilo podlaga za priznanje Slovenije je naštelo vrsto drugih razlogov za nastanek in priznanje nove države Slovenije, najpomembnejši pa je bil zagotovo sklep, da se SFRJ nahaja v procesu razpada.

V času pred najpomembnejšimi prazniki za Slovenijo so se nekatera trobila stranke SDS znova razpisala o priljubljeni temi predsednika vlade – o tem, kako so nekateri politiki in zaposleni v Teritorialni obrambi (TO) »razoroževali« Slovenijo.

Skozi te zgodbice se Janez Janša predstavlja kot praktično edini branilec suverenosti in državnosti Slovenije, čeprav je v času pred in po razglasitvi neodvisnosti Slovenije storil veliko napak in celo razoroževal ter s svojimi potezami ogrožal Slovenijo in njene prebivalce.

Večina orožja TO, ki ga je leta 1990 tedanja JLA izmaknila nadzoru republiških struktur, je po analizi zgodovinarjev in zbranih podatkih na primer že bila v skladiščih JLA, tako da orožja sploh ni bilo potrebno seliti.

To se je zgodilo samo z manjšim delom orožja, kjer so imele občine svoja skladišča.

To pomeni, da je dramatiziranje teh dogodkov, tako kot to počne aktualni predsednik vlade – najmanj pretirano.

Drug problem je, da se s tem vzpostavlja netočno prepričanje, da je bila »vojaška zmaga« v vojni leta 1991 odločilna pri mednarodnem priznanju Slovenije.

Toda »vojna«, ki je bila v resnici le spopad nizke in srednje intenzivnosti se ni končala z »zmago,« pač pa z Brionsko deklaracijo, ki je bila kompromis med zahtevami zvezne vlade, tedanjega ZIS-a in tedanjih organov Slovenije.

Iz mnenja Badineterjeve komisije prav tako ne izhaja, da je imela vojaška sila kakršno koli vlogo pri nastanku države. To pravno mnenje, ki je bilo podlaga za priznanje Slovenije je naštelo vrsto drugih razlogov za nastanek in priznanje nove države Slovenije, najpomembnejši pa je bil zagotovo sklep, da se SFRJ nahaja v procesu razpada.

Janša - Depala vas
Anton Krkovič in Janez Janša (levo zgoraj) desno Janez Drnovšek, spodaj Barbara Brezigar in Milan Smolnikar.

S tem je »osamosvojitveni« akt Slovenije izgubil status enostranske odcepitve, ki je praviloma mednarodnopravno prepovedana.

Za osamosvojitev se mora torej Slovenija poleg državam, ki so jo priznale, zahvaliti predvsem – ostalim republikam SFRJ, ki so z oblikovanjem svojih držav legalizirale tedaj še vprašljiv status Slovenije.

Za osamosvojitev se mora torej Slovenija poleg državam, ki so jo priznale, zahvaliti predvsem – ostalim republikam SFRJ, ki so z oblikovanjem svojih držav legalizirale tedaj še vprašljiv status Slovenije.

In pri tem ne smemo pozabiti, da so ZDA čakale kar več kot pol leta od razglasitve neodvisnosti Slovenije junija 1991, predno so Slovenijo dokončno priznale.

Poudarjanje »razoroževanja« Slovenije s strani strankarskih trobil stranke SDS (Demokracije in Nove24TV) pač pa je dvorezno tudi zato, ker je enako dejanje mogoče utemeljeno očitati tudi Janezu Janši.

V Insajderju smo že razkrili, kako je JLA v času, ko je bil obrambni minister Janez Janša brez težav odpeljala protiletalski sistem »Neva-M«, vreden preko 200 milijonov dolarjev, ki je bil nato v času agresije zveze NATO leta 1999 nad Beogradom uporabljen za uničevanje letal tega zavezništva, ki mu danes pripada tudi Slovenija.

Veliko je tudi podatkov o drugih metodah razoroževanja Slovenije v času, ko se je vojna na Balkanu šele dobro razplamtela in bi bilo orožje v rokah slovenske TO zelo pomemben faktor odvračanja.

 Tanki JLA

Na to je že večkrat opozoril nekdanji vodja obveščevalnega oddelka na obrambnem ministrstvu (MORS) Anton Peinkiher, ki trdi, da je Janez Janša ogrozil proces osamosvajanja Slovenije.

Da je Janša lahko zlorabljal funkcijo obrambnega ministra, je bil po Peinkiherjevem mnenju najodgovornejši tedanji premier Janez Drnovšek, pred njim pa tudi njegov predhodnik Lojze Peterle.

Svojega mnenja ni spremenil že od tedaj, ko je o tem prvič spregovoril.

V intervjuju za Delo je že pred nekaj leti (2014) Peinkiher zatrdil, da je bil Janša tisti, ki je leta 1990 razoroževal Slovenijo. Z nestrokovnim delom naj bi tudi ogrozil proces osamosvajanja ter zlorabljal vojsko in varnostno službo v politične namene.

Ob aferi Depala vas je Janša s ponarejenimi dokumenti in vojaško akcijo preprečil kriminalistom, da bi o njegovi vpletenosti v preprodajo orožja še naprej zbirali dokaze. Dokazi so bili sicer zbrani, toda postopek proti Janši je tudi zaradi pomoči tedanje dražvne tožilke Barbare Brezigar - propadel.

Janševe zlorabe v funkciji obrambnega ministra po Peinkiherjevih besedah segajo v leto 1990. Državni organi pa so na vse to mirno gledali in se niso odzvali.

 »Ko so se pod preprogo pospravile reči, ki jih je počel Janša, je umrla pravna država,« je dejal Peinkiher.

Ob aferi Depala vas je Janša s ponarejenimi dokumenti in vojaško akcijo preprečil kriminalistom, da bi o njegovi vpletenosti v preprodajo orožja še naprej zbirali dokaze. Dokazi so bili sicer zbrani, toda postopek proti Janši je tudi zaradi pomoči tedanje državne tožilke Barbare Brezigar - propadel.

Janša se je Barbari Brezigar oddolžil s kandidaturo za predsednico države. 

Tudi Drnovšek naj bi preprečeval razčiščevanje in klicanje k politični odgovornosti, vplival naj bi tudi na parlamentarno komisijo, ki je preiskovala orožarske posle.

Peinkiher je dejal, da je bil leta 1999 sam zaslišan kot priča pred t. i. Mogetovo komisijo, a je posnetek njegovega zaslišanja izginil.

Ko so se pod preprogo pospravile reči, ki jih je počel Janša, je umrla pravna država.

Pri aferi Mariborsko orožje je Janša, kot meni Peinkiher, prvič javno zlorabil vojsko in varnostno službo. To je bila »groba zloraba vojske v politične namene, mini državni udar

To se je, pravi Peinkiher, nadaljevalo do Depale vasi, ko je »Janša spet uporabil vojaško enoto in varnostno službo, da je na civilnem območju grobo aretirala civilista in ga obtožila kaznivih dejanj, ki jih ni bilo, saj je Janša takrat podtikal ponarejene dokumente.«

Janša, njegov namestnik Miran Bogataj in vodja varnostne službe Andrej Lovšin naj bi poleg tega z nestrokovnim delom zelo ogrozili proces osamosvajanja Slovenije.

Kot je dejal Peinkiher, so povsem podcenjevali razmere in niso upoštevali opozoril in poročil, zato 27. junija 1991 zjutraj, ko je šla vojska JLA iz vojašnic, na položajih ni bilo nobene enote.

»To je bil popoln debakel obrambnega ministra Janše in notranjega ministra Igorja Bavčarja,« poudarja Peinkiher. Takrat bi morali biti omenjeni odstavljeni in kaznovani, dodaja.

Janez Janša - deset let pozneje
Janez Janša se ni nikoli soočil s posledicami svojih dejanj, v zaporu pa je bil zelo malo časa.

Toda Janša je naredil še naslednjo napako – zahteval je, da slabo oborožene enote TO izvedejo splošni napada na vojašnice JLA.

To bi zagotovo privedlo do povračilnih akcij armade in velikih žrtev, še posebej civilnega prebivalstva.

Večja škoda je bila preprečena zaradi intervencije Milana Kučana, pa tudi delovanja slovenskih častnikov v JLA.

Janša je bil, opozarja Peinkiher, tudi tisti, ki je leta 1990 na Hrvaško pošiljal orožje.

O tem sicer danes obstaja na stotine dokumentov, ki so bili objavljeni tudi v knjigah Blaža Zgage in Mateja Šurca.  

Septembra naj bi tako na Hrvaško odšla pošiljka orožja, ki je bila v lasti teritorialne obrambe (TO) in policije.

»Janša vpije, da Slovenija ni imela orožja, toda prav on jo je razoroževal,« poudarja Peinkiher.

'Janša vpije, da Slovenija ni imela orožja, toda prav on jo je razoroževal,' poudarja Peinkiher.

To so bila po njegovih besedah huda kazniva dejanja, saj je ogrožal bojno sposobnost TO-ja in s tem varnost Slovenije.

Toda Janša za to ni bil kriv sam.

Ker so vsi predsedniki vlad Janši tako dolgo gledali skozi prste in ker ni utrpel resnih posledic zaradi svojih hudih prestopkov v tem času, ga je vse to le še opogumilo pri izvajanju novih kršitev.

Vse do zadnjih nepravilnosti pri nakupih medicinske opreme, za katere je kot predsednik vlade zagotovo vsaj objektivno odgovoren.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek