REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Knovs končno »upravičil« svoj obstoj in razkril – del lastnega magnetograma seje 

Knovs končno »upravičil« svoj obstoj in razkril – del lastnega magnetograma seje Jerca Korče in Janez Janša

Pri razkrivanju zaposlitve domnevne »ljubice predsednika vlade« se je očitno znova tresla gora, rodila pa miš.

Knovs se je zapodil v preiskovanje govorice, da naj bi predsednik vlade na Sovi zaposlil svojo znanko iz igralskih dni.

Komisija za nadzor nad obveščevalnimi in varnostnimi službami (Knovs) se je namreč zapodila v preiskovanje govorice, da naj bi predsednik vlade na Sovi zaposlil svojo znanko iz igralskih dni.

Sova je Knovsu nekatere podatke dala, druge pa ne in je s tem razsrdila predsednika Knovsa Mateja Tonina.

Še bolj pa Janeza Janšo, predsednika SDS, ki je prejšnji torek na seji tega organa robantil, češ da bodo zaradi tega postopka »padale glave«.

Zaradi tega se je ostro odzvala poslanka LMŠ-ja Jerca Korče, Janez Janša pa jo je obtožil, da laže in je zahteval objavo magnetograma.

Komisija je nato res razkrila del magnetograma, ki je tako postal javen.

Dokazov o tem, da naj bi predsednik vlade ali direktor Sove posredovala pri zaposliti »lepe N.H.« namreč še vedno ni na spregled, čeprav je od začetka afere že mesec dni.

In vse kaže, da bo to tudi vse, kar bo komisija v tej zvezi razkrila.

Dokazov o tem, da naj bi predsednik vlade ali direktor Sove posredovala pri zaposlitvi »lepe N.H.« namreč še vedno ni na spregled, čeprav je od začetka afere že mesec dni.

Portal, ki je o tem prvi poročal je ob tem zapisal tudi vrsto neresnic, na primer, da je omenjena delala na občini v Kamniku, kar meče dvome tudi na ostale, povezane trditve, ki jih je iz dneva v dan izstreljeval isti portal.

Ob tem se s sporno zaposlitvijo ukvarja že inšpektorat za javno upravo, v sporu med Knovsom in Sovo o tem, kakšne so pristojnosti Knovsa pri nadzoru, pa ima po zakonu zadnjo besedo – vlada.
Zakaj pa se je Knovs sploh tako hitro odzval na preiskavo - nepreverjene govorice.

To pa pomeni, da je Knovs pri preiskavi omenjene govorice že od začetka v slepi ulici.

Drugo vprašanje je, zakaj se je Knovs sploh tako hitro odzval na preiskavo nepreverjene govorice. Očitno le zaradi medijskega pompa, ki ga zadeva omogoča.   

Iz magnetograma pa je prav tako jasno, da poslanka LMŠ Jerca Korče ni lagala. Očitno le je, da je grožnjo prvaka SDS, da bodo »padale glave« razumela tudi kot usmerjeno proti sebi, iz magnetograma pa je razvidno, da je bila usmerjena predvsem zoper predsednika vlade Marjana Šarca.

To pa pomeni, da je Knovs pri preiskavi omenjene govorice že od začetka v slepi ulici. Drugo vprašanje je, zakaj se je Knovs sploh tako hitro odzval na preiskavo nepreverjene govorice.

Iz magnetograma namreč izhaja, da je predsednik SDS-a Janez Janša dejal, »da bo opozicija zaradi oviranja parlamentarne preiskave vztrajala pri nadzoru, da direktor Sove ni sposoben in da, če predsednik vlade tega ne vidi, bo, kot zdaj kaže, to na koncu plačal s svojo glavo«.

Očitno je, da je bilo to mišljeno v prenesenem pomenu – toda ni dvoma, da ima uporaba besed, ki aludirajo na fizično nasilje in obglavljanje s strani osebe, ki je že izdajala ukaze za uporabo smrtonosne sile proti ljudem - precej zlovešč prizvok.

Magnetogram so objavili prav zato, ker se je po seji nanj ostro odzvala poslanka LMŠ-ja Jerca Korče, ki je na Twitterju zapisala, »da bi morale biti grožnje o padanju glav uvrščene v temno plat zgodovine«.

V razpravi je direktorju Sove Rajku Kozmelju Janez Janša očital tudi laži glede uhajanja informacij. Te po Janševem mnenju uhajajo iz Sove.

Tistim, ki imajo »kanale« do vlade, je na seji dejal, naj vladi sporočijo, da dlje, kot se bo stvar vlekla, slabše bo.

Sova - odgovor Bojanu Požarju
Prvi odziv Sove na objavljene govorice, ki so jih v celoti zanikali.

»Iz nekega problema, ki na začetku ni bil ne vem kako velik in strateški, to postaja velikanski problem, ki bo prešel tudi meje in pač zaradi konteksta samega, zanimivo to za novinarje in za poročanje. To res ne bo države postavljalo v kakšno lepo luč,« je dejal Janša.

Res pa je, da je Knovs tako vendarle nekaj razkril in s tem upravičil svoj obstoj in uporabo proračunskega denarja – pa čeprav je razkril le lasten magnetogram, v katerem ni nobenih razkritij.  

»Predsednik vlade zaposlil ljubico v tajni službi. Saj ne bo nobeden mislil, da je to kakšen velik prekršek, pa škandal. Da je pa to skrajno neumno, pa nespametno, pa kako je to sploh možno, to bodo pa vsi vedeli. Veste, to potem vpliva na ugled te države v času pred predsedovanjem,« je nadaljeval Janša. Dodal je, da se večina škode še da preprečiti, a da to ni odvisno od opozicije.

Res pa je, da je za državo škodljivo tudi, kadar se državni organi brez resne potrebe ukvarjajo z raziskovanjem govoric, ki jih sprožajo opozicijski portali in za katere, razen sklicevanja na dobro obveščene in anonimne vire niso bili pred tem objavljeni nikakršni kredibilni dokazi.

Tudi soproga predsednika vlade je prepričana, kot vsaj kažejo njeni intervjuji, da gre za zlonamerna podtikanja, kar je prav tako v nasprotju z navedbami, da naj bi bila omenjena zaposlena na Sovi Šarčeva »ljubica.«

Res pa je, da je Knovs tako vendarle nekaj razkril in s tem upravičil svoj obstoj in uporabo proračunskega denarja – pa čeprav je razkril le lasten magnetogram, v katerem ni nobenih razkritij.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek