REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brane Kralj odstopil, Šarec trdi, da je »resnica nekje vmes«

Brane Kralj odstopil, Šarec trdi, da je »resnica nekje vmes«Brane Kralj in Marjan Šarec

Prijava zoper generalnega sekretarja največje vladne stranke LMŠ Braneta Kralja protikorupcijski komisiji ima že epilog - Brane Kralj je odstopil s položaja.

Kaj bo delal sedaj, v stranki ne vedo, vedo pa »kaj ne bo delal«, se je pošalil predsednik vlade Marjan Šarec. Po njegovi oceni pa »pritisk« na Ireno Prijović, da naj nadzorniki SDH za direktorja Uradnega lista postavijo nekdanjega evroposlanca Igorja Šoltesa ni bil povsem takšen, kot je bil predstavljen v javnosti.

»Opravil sem pogovor s Kraljem. Resnica je nekje vmes. In ni bilo tako brutalno. Kralju bolj verjamem kot drugim. Deloval je naivno, klic ni bil primeren. Če bi poklical nekdo prave sorte, prijave zagotovo ne bi bilo,« je ocenil premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec in dodal, da je stranka s tem očistila teren »pred lastnim pragom.«

Kralju bolj verjamem kot drugim. Deloval je naivno, klic ni bil primeren. Če bi poklical nekdo prave sorte, prijave zagotovo ne bi bilo.

Zato Kralj ne bo več generalni sekretar njegove stranke. Ocenil je tudi, da naj nad to prijavo »ostali ne trijumfirajo preveč«, kajti »lastnih pragov je veliko.«

Politično kadrovanje v državnih podjetjih je sicer javna skrivnost, Kraljeva težava pa je bil menda »zelo domač in neposreden način«, kot ga je nerodno – in nezakonito - izvedel Kralj.

V prejšnjih vladah so podobna »kadrovanja« potekala »iz oči v oči«, kjer so nadzornikom državnih podjetij predstavniki vlade sporočali, koga bi želeli videti na položajih. In to je bilo težko dokazljivo, čeprav gre seveda za nezakonito ravnanje.

Kralj pa je predsednico nadzornega sveta Uradnega lista Ireno Prijović poklical kar po telefonu.

Marjan Šarec Vir:Pixsell

Očitno res ni vedel, da je Irena Prijović povezana z Borutom Jamnikom, ki naj bi imel z največjo vladno stranko odprtih vrsto sporov.

Jamnik je namreč predsednik Združenja nadzornikov Slovenije, katerega direktorica je Irena Prijović.

Ker Kralj velja za dolgoletnega družinskega prijatelja Marjana Šarca pa je izguba generalnega sekretarja in ustanovnega člana LMŠ Braneta Kralja na tak način močan udarec za stranko, ki se pravzaprav šele vzpostavlja. Kamničani ga imajo menda za »bistrega cinika.«

Po izobrazbi elektrotehnik je Brane Kralj, ko še ni bil politik, v kamniškem vrtcu skrbel za vzdrževanje, še prej je delal v družinskem podjetju.

S predsednikom vlade se poznata iz mladosti, družilo ju je že članstvo v gasilskem društvu v Šmarci. Po izobrazbi elektrotehnik je Brane Kralj, ko še ni bil politik, v kamniškem vrtcu skrbel za vzdrževanje, še prej je delal v družinskem podjetju.

V prostem času pa menda rad kuha.

Igor Šoltes medtem pravi, da o zadevi ne ve ničesar, da pa izpolnjuje pogoje in čaka na razgovor.

»Prijavil sem se na javni razpis, predložil vsa zahtevana dokazila, prepričan sem, da izpolnjujem zahtevane pogoje. Opravil sem razgovor s kadrovsko agencijo in čakam na razgovor z nadzornim svetom Uradnega lista, d. o. o. Na koncu odloči nadzorni svet. Drugih domnev pa ne morem komentirati,« je za Večer povedal Igor Šoltes.

Delovno mesto, na katerega se je prijavil, mu je izziv, pravi, prepričan je, da je »mogoče na Uradnem listu veliko narediti.«

Delite članek