REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Šarec: Knovs je spolitiziran organ v službi opozicije, Tonin bo s slabimi in pogretimi sestavinami težko skuhal okusno jed

Šarec: Knovs je spolitiziran organ v službi opozicije, Tonin bo s slabimi in pogretimi sestavinami težko skuhal okusno jedNasprotnika: Marjan Šarec in Matej Tonin

Predsednik slovenske vlade Marjan Šarec se je oglasil kar na omrežju Facebook in se odzval na zadnje nastope predsednika Knovsa Mateja Tonina.

Potem ko predsednik NSi in predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) Matej Tonin od zakonodajno-pravne službe DZ ni dobil pravnega mnenja, ki bi mu ustrezalo, je kot tisto, ki mu daje za prav, najprej objavil pravno mnenje neke zasebne pravne pisarne, hkrati pa drugim članom Knovsa celo prepovedal, da karkoli glede spora o nadzoru Sove - komentirajo na družbenih omrežjih.

Premier Marjan Šarec je nato v odgovor na to Toninovo verbalno kanonado kar prek Facebooka obračunal s predsednikom NSi Matejem Toninom.

Očita mu, da je ves čas njunega sodelovanja čutil pokroviteljski odnos, ko je vstopil na polje državne politike, pa sploh.

Prepričan je, da želi NSi priti v politično sredino, vendar je to po njegovem mnenju z ministriranjem starodobniku Janezu Janši - težko dosegljivo.

Šarec Toninu očita zlorabo državnega organa za nabiranje političnih točk in druženje s starodobnikoma: Janezom Janšo in Marjanom Podobnikom.

»Doslej ni bilo v moji navadi, da bi se ukvarjal s predsedniki drugih strank. Se pa nekateri precej z menoj, posredno ali neposredno. Dolgo časa sem razmišljal, ali sploh kaj napisati, ali ne, vendar mislim, da si zaslužite še kakšen drug pogled na situacijo.

Z gospodom Toninom sva začela pisati skupno zgodovino leta 2010, ko sem za las prišel v drugi krog županskih volitev, vodilni po prvem krogu je bil moj sedanji politični sopotnik in sodelavec Brane Golubović. Glede na dejstvo, da je gospod Tonin eno leto prej na svojem informativnem portalu Kamničan.si objavil anketo, v kateri se je že videl kot zmagovalca volitev, si mislim, da neuvrstitev v drugi krog ni bila ravno prijetna. Potem sva pač oddelala prvi mandat, on v opoziciji (pošteno moram priznati, da je bil kdaj tudi konstruktiven), jaz na županskem mestu. Me je pa njegov informativni portal ves čas napadal, včasih tudi na neokusne načine.

Jerca Korče in Janez Janša
Jerca Korče in Janez Janša

Pred volitvami 2014 sva se dobila pri meni v pisarni, kjer sva se pogovarjala o nadaljnjem sodelovanju. Vprašal sem ga, če me bo podprl v primeru drugega kroga.

Napovedal mi je, da bo NSi dobila 7 svetnikov, LMŠ pa 4, potem bomo pa v drugem krogu videli, kako bo s podporo.

Zgodilo se je, da je LMŠ dobila 14 svetnikov, NSi pa 4, sam pa sem zmagal s 64% v prvem krogu (prvič v zgodovini občine). A sem mu vseeno takoj ponudil koalicijo, čeprav sem imel na voljo tudi druge opcije, saj nam je manjkal samo en glas do večine. Želel sem pač, da poslanec in župan sodelujeta, ne da sta na različnih bregovih, kot je bila to praksa v preteklosti.

Ves čas najinega sodelovanja sem čutil pokroviteljski odnos, ko pa sem vstopil na polje državne politike pa sploh. Potem se je dogajalo, kar se je in stranka NSi je spet pristala v opoziciji, gospod Tonin pa je bil predsednik Državnega zbora samo dva meseca. Skratka, vedno sem, kljub temu, da so me vsi tlačili dol, nekako uspel.

Danes je gospod Tonin predsednik KNOVS-a in je ponovno začutil priložnost, da se v boju z menoj politično profilira. Tudi prav, vendar bo s slabimi in stokrat pogretimi in odmrznjenimi sestavinami težko skuhal okusno jed.

KNOVS je parlamentarna komisija, ki je namenjena nadzoru obveščevalnih služb, do tukaj vse lepo in prav. Ko pa postane spolitiziran organ v službi nekaterih obrazov opozicije, nastanejo težave. Inšpektorat za javni sektor bo opravil nadzor in ugotavljal pravilnost in zakonitost postopkov. Z ugotovitvami bo seznanjen tudi KNOVS, kot je to v navadi. Navsezadnje je KNOVS sestavljen iz poslank in poslancev, inšpektorat je pa strokovni organ. Namigi, da je inšpektorat vladni organ in zato pristranski, so pa iz trte izviti. Koliko bolj je potem pristranski KNOVS, ki ga vodita gospod Tonin in gospod Mahnič, predstavnika opozicije, eden celo predsednik parlamentarne stranke. Da ne govorim, da je član KNOVS-a tudi gospod Janša, večni predsednik SDS.

Navsezadnje je KNOVS sestavljen iz poslank in poslancev, inšpektorat je pa strokovni organ.

Stranka NSi želi priti v politično sredino, vendar je to, moje skromno mnenje, z ministriranjem gospodu Janši, težko dosegljivo.

Naj na koncu parafraziram gospoda Erjavca. Kaj imam skupnega s pokojnim predsednikom vlade, gospodom Drnovškom?

Gospoda Janšo in Podobnika.

Žal je gospod Tonin izbral njiju in ne mene. Tudi jaz sem ljubitelj starodobnikov, a zgolj na področju avtomobilizma in kmetijske tehnike,« je zapisal Marjan Šarec.

Da je na sejah Knovs-a burno, pa je razvidno tudi iz odzivov Jerce Korče, članice komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) iz vrst LMŠ.

Kot je zapisala sama ji je predsednik SDS Janez Janša na včerajšnji seji komisije grozil, »da bodo padale glave

Matej Tonin in Marjan Šarec Vir: RTV SLO

Na družbenem omrežju Twitter je zapisala: »Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore.«

Tudi jaz sem ljubitelj starodobnikov, a zgolj na področju avtomobilizma in kmetijske tehnike.

Korčeva je namreč na seji komisije zagovarjala odločitev Sove, ki ni hotela izročiti dokumentov s podatki o zaposlenih, med katerimi je SDS najbolj zanimala domnevno sporna zaposlitev N.H.

Dejala je, da je nadzor Knovsa omejen z drugimi oblikami nadzora in da ga v tem primeru omejuje nadzor inšpekcijskih služb ministrstva za javno upravo, ki bodo zadeve ustrezno strokovno pregledale.

Janša pa ji je odgovoril, da se ne bodo ustavili in da bodo šli do konca ter da bodo padale glave, pri čemer je mislil na premierja Marjana Šarca.

Zahtevati namerava tudi umik oznake zaupnosti s svoje razprave, da bi lahko javno objavil magnetogram.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek