REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elon Musk pozitiven na koronavirus: bo Covid-19 z astronavti dosegel še vesolje?

Elon Musk pozitiven na koronavirus: bo Covid-19 z astronavti dosegel še vesolje?Musk, astronavti in SpaceX. Vir: Twitter
Elon Musk naj bi bil namreč ta konec tedna prisoten ob izstrelitvi štirih astronavtov ameriške vesoljske agencije NASA v orbito na krovu njegovih raket SpaceX.

Ustanovitelj Tesle in drugih tehnoloških velikanov Elon Musk je v soboto priznal, da je zelo »verjetno« okužen z novim koronavirusom in da gre za »zmeren primer« okužbe, medtem ko je pod vprašaj postavil tudi točnost testov.

Dobil je namreč izvide testiranj, ki kažejo, da gre za dva pozitivna in dva negativna testa, vendar je očitno, da so bili vsaj nekateri med njimi lahko »hitri«, ti pa so nekoliko manj zanesljivi.

Če se je testiral po metodi PCR še ni pojasnil.

»Dobivam bistveno različne rezultate iz laboratorijev za testiranje, toda najverjetneje imam zmerno obliko Covida-19. Moji simptomi so manjši prehlad, kar ni presenetljivo, saj je koronavirus vrsta gripe,« je v tvitu razkril Musk.

In v tem pogledu seveda znova zgrešil – kajti Covid-19 zagotovo ni gripa.

Elon Musk. Vir: Twitter

Gre za trditev, ki jo je najbolj pogosto in javno ponavljal odhajajoči ameriški predsednik Donald Trump.

Musk pa je s Trumpom delil tudi enake poglede na »odpiranje gospodarstva«, že spomladi je protestiral zaradi zapiranja tovarn in grozil s preselitvijo svojih tovarn na tuje.

Nevarnost zaradi okužb med delavci ga očitno ni skrbela prav veliko. No, sedaj je kužen sam.

Pogosto rad tvita tudi o nevarnostih »komunizma«, znan pa je tudi po tem, da je svojega sinčka imenoval po nadzvočnem letalu in kratici, ki je tudi sam ne zna izgovoriti.

Nevarnost zaradi okužb med delavci ga očitno ni skrbela prav veliko. No, sedaj je kužen sam.

Svojo okužbo je tudi ocenil kot čudno, saj naj bi se na istem stroju in z isto medicinsko sestro testiral štirikrat in dobil dva pozitivna in dva negativna testa.

Mnogi njegovi sledilci so mu presenečeno odgovorili, da ga sicer cenijo, da pa to niti ni nenavadno, pač pa je neodgovorno, da se je sploh okužil.

Vse to so zadeve, na katere kljub njegovim res genialnim korakom pri modernizaciji sveta nekoč v prihodnosti verjetno ne bodo poročali posebej pozitivno.

V njegovi različici kapitalizma namreč očitno ni mesta za pandemije in javno zdravje.

K temu pa bi se lahko pridružil še en Muskov »uspeh.«

Elon Musk naj bi bil namreč ta konec tedna prisoten ob izstrelitvi štirih astronavtov ameriške vesoljske agencije NASA v orbito na krovu njegovih raket SpaceX.

V vesolje naj bi namreč odleteli Michael Hopkins, Victor Glover in Shannon Walker ter japonski astronavt Soichi Noguchi.

Vendar so v soboto ocenili, da to zaenkrat ne bo mogoče.

Podjetje SpaceX je namreč zahtevalo preložitev poletov, menda tudi zaradi vremena.

Astronavti na poti proti mednarodni vesoljski postaji Vir:NASA
Astronavti na poti proti mednarodni vesoljski postaji. Vir: NASA

Toda v soboto je bila 70-odstotna, v nedeljo pa celo manjša, 60-odstotna verjetnost dobrega vremena.

Štirje astronavti so raziskovalci in bi morali na mednarodni vesoljski postaji eksperimente izvajati šest mesecev.

Gre za popolnoma operativno misijo agencije NASA in Muskovega SpaceX.

Verjetnost, da bi bili okuženi tudi astronavti je majhna, saj so bili v strogi karanteni štirinajst dni. Če pa bi bil kdo od astronavtov vendarle okužen, bi novi koronavirus morda res lahko – dosegel celo vesolje.

SpaceX je tako v soboto sprva napovedal preložitev poleta za daljši čas, menda zaradi »vremena,« kljub dejstvu, da takšna pojasnitev ni logična, glede na dejstvo, da je bilo vreme v soboto boljše kakor v nedeljo.

Zanimivo pa je, da je novica o tem prišla takoj za Muskovim priznanjem, da je pozitiven na koronavirus.

Musk se očitno nikakor ni želel odpovedati navzočnosti ob izstrelitvi rakete, kar bi bilo za zdravje drugih udeležencev - med njimi je bil tudi Trumpov državni sekretar Mike Pence - lahko smrtno nevarno.

Po pravilih vesoljske agencije NASA se bo moral sedaj Musk samoizolirati, testirati pa bodo morali tudi vse tiste, s katerimi je bil v stiku, da ugotovijo, ali ni morda okužen še kdo.

Verjetnost, da bi bili okuženi tudi astronavti je sicer majhna, saj so bili v strogi karanteni štirinajst dni.

Raketo so naposled izstrelili v ponedeljek ob 1.27 uri zjutraj.

Če pa bi bil kdo od astronavtov vendarle okužen, bi novi koronavirus morda res lahko – dosegel celo vesolje.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek