REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elon Musk z enim tvitom oškodoval samega sebe in Teslo za milijarde dolarjev – ter pokazal, da mu ne gre za denar

Elon Musk z enim tvitom oškodoval samega sebe in Teslo za milijarde dolarjev – ter pokazal, da mu ne gre za denarElon Musk

Elon Musk je z nekaj svojimi bizarnimi tviti znova uspel »zbrisati« nekaj milijard dolarjev vrednosti podjetja, ki ga vodi – Tesle. Napovedal je tudi, da bo razprodal svoje premoženje in ne bo več imel hiše ...

Najprej je tvitnil, da pandemija smrtonosnega koronavirusa »ni tako huda«, kot se zdi in da bi ZDA morale pričeti z rahljanjem ukrepov socialne distance, saj je zadrževanje v hišah in stanovanjih ocenil kot »hišni zapor« in nekaj, kar je »fašistično« ter v nasprotju z ustavnimi pravicami ameriških državljanov.

»Dajte ljudem nazaj njihovo svobodo«, je tvitnil.

Nato je zapisal, da bo prodal praktično vse svoje fizično premoženje in ne bo imel več niti hiše.

Na koncu je pristavil, da je cena delnic Tesle previsoka.

Tvitnil je tudi besedilo ameriške himne.

Ko so v Electreku povprašali bralce, kako so ti tviti vplivali na podjetje Tesla, jih je okoli 40 odstotkov ocenilo, da je bil vpliv negativen.

Delnice Tesle pa so nato res padle, za okoli devet odstotkov.

V nekaj minutah je bilo prodanih na milijone delnic Tesle, vrednih več milijard dolarjev.

Po nekaterih ocenah naj bi šlo za preko 14 milijard dolarjev. Dodatne milijarde so izpuhtele zaradi padanja vrednosti delnic.

To seveda ni prvič.

Javno pokajen džoint med gostovanjem na radiju ga je v preteklosti že stal 3,1 milijarde dolarjev zaradi padca cen delnic, zaradi tvita o umiku delnic Tesle s trga pa je bil s strani regulatorjev v preteklosti že kaznovan z 20-timi milijoni dolarjev težko globo.

Delnice Tesle, maj 2020

Nekateri so celo menili, da bizarnih tvitov ni napisal Elon Musk sam in da je bil njegov profil zlorabljen, tako nenavadne so bile njegove objave.

Musk s svojim dekletom, pevko Grimes kmalu pričakuje tudi otroka in je zato še posebej v stresu. Grimes naj bi rodila v ponedeljek.

Mnogi so menili, da je Musk zaradi svojih dejanj »nor«, toda v Electreku ocenjujejo, da to zgolj dokazuje, skozi kako stresno obdobje prehajamo vsi skupaj in med njimi tudi milijarder in inovator Elon Musk.

Ob vsem skupaj naj bi Musk s svojim dekletom, pevko Grimes kmalu pričakoval tudi otroka in je zato verjetno še posebej v stresu.

Grimes naj bi rodila v ponedeljek.

Elon Musk in Grimes

Jasno je tudi, da si želi čimprej odpreti tovarno v Fremontu, ki je zaradi pandemije zaprta.

To pa vpliva tudi na padec cene delnic, kjer pa je prav od cene delnic odvisno, kakšno dodatno izplačilo od Tesle bo Elon Musk prejel.

In tako je Musk očitno naredil nekaj popolnoma obratnega od tega, kar bi naredil nekdo, ki bi si želel višje izplačilo.

In tako je Musk očitno naredil nekaj popolnoma obratnega od tega, kar bi naredil nekdo, ki bi si želel višje izplačilo.

S svojimi tviti je namreč še dodatno zbil ceno delnic in sebi iz žepa več milijard dolarjev ter s tem na zelo drag način pokazal, da mu sploh ne gre za vrednost osebnega premoženja.

Sam ima trenutno okoli 30 milijard dolarjev.

Če bi vrednost Tesle presegla 100 milijard dolarjev in se nato še višala do vrednosti 650 milijard dolarjev pa bi mu Tesla morala (v naslednjih desetih letih) izplačati 50 milijard dolarjev.

Po dogovoru z delničarji iz leta 2018 mora namreč Musk iz podjetja v 10 letih narediti 650 milijard dolarjev vredno podjetje, ob vsakem uspehu na tej poti pa ga čakajo velika izplačila.

To je pač Elon Musk. Tudi na ta način je svetu in morda sebi pokazal, da njegov glavni cilj ni denar – pač pa le uresničitev projektov, ki si jih je zamislil.

Če bi Musk vrednost podjetja do junija obdržal nad 100 milijardami dolarjev, bi imel pravico do 12 izplačil v obliki delnic, pri katerih je vsako izplačilo vredno 350 milijonov dolarjev.

Sedaj pa je z enim samim tvitom »zbrisal« kakšnih 10 milijard dolarjev vrednosti podjetja, pri čemer pa je tudi sam izgubil okoli 3 milijarde dolarjev.

Toda to je pač Elon Musk.

Tudi na ta način je svetu in morda sebi pokazal, da njegov glavni cilj ni denar – pač pa le uresničitev projektov, ki si jih je zamislil.

In pri tem še vedno uspeva.

Delite članek