REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Milijarder Elon Musk, lastnik Tesle znova šokira: Preselil se bom na Mars in tam umrl

Milijarder Elon Musk, lastnik Tesle znova šokira: Preselil se bom na Mars in tam umrlElon Musk | Vir: Pixsell

Večni sanjač Elon Musk načrtuje, da se bo preselil na Mars in tam živel do konca svojih dni. Odločen je izpeljati to zamisel razen, če umre, preden sploh pride tja, a to je zelo verjetno glede na veliko tveganost takega potovanja.

Pa tudi, če mu bo uspelo naposled priti na Mars, morda tam ne bo dolgo živel. Tako vsaj pravi Musk, ekscentrični milijarder in genialni izumitelj, šef družb SpaceX in Tesla.

Muskovo podjetje SpaceX se pripravlja, da bo poslalo v naslednjih nekaj letih raketo s človeško posadko na Mars.

Njegovo podjetje SpaceX se pripravlja, da bo poslalo v naslednjih nekaj letih raketo s človeško posadko na Mars. O tem je, kot poroča Washington Post, spregovoril v intervjuju z Axios.

"Imate 47 let. Kakšna je verjetnost, da boste osebno šli na Mars?", je vprašal novinar Muska.

"Ocenjujem, da je možnost 70-odstotna. Pred kratkim smo imeli veliko število neverjetnih prebojev, zaradi katerih sem naravnost navdušen," je odgovoril lastnik SpaceX.

Elon Musk, vesolje
Vir: Pixsell

Nadalje je razlagal, da bi se rad preselil na Mars in da bi bila cena takšnega potovanja "le" nekaj sto tisoč dolarjev.

Na vprašanje novinarja, ali morda snuje azil za bogate na Marsu, potem ko bi življenje na Zemlji postalo sila nevarno, je dejal, da ocenjuje, da bi bilo potovanje do rdečega planeta veliko težje kot ostati doma - na našem planetu.

'Obstajajo zelo velike možnosti, da umrete med potovanjem skozi globine vesolja v majhni pločevinki,' pravi Musk.

"Verjetnost umiranja na Marsu je veliko višja kot na Zemlji. Ni dvoma, da bo zelo težko vse to izpeljati, ker obstajajo zelo velike možnosti, da umrete med potovanjem skozi globine vesolja v majhni pločevinki. Morda boste naposled uspešno pristali, toda takoj, ko pristanete, boste morali neprestano delati na izgradnji oporišča. Torej sploh ne bi imeli veliko časa za sprostitev", je hudomušno pristavil Musk.

Musk je razložil, da, če in ko bo človek prispel na Mars in bi mu uspelo zgraditi tudi dostojno oporišče, bodo ljudje tam morali shajati v zelo krutih razmerah, kar pomeni veliko verjetnost, da tisti, ki bi poskusili naseliti rdeč planet ne bi bili uspešni v prednostni nalogi, a ta je - preživeti.

Spacex / Elon Musk
Vir: SpaceX.com

"Načrtujemo, da bi se ljudje lahko tudi vrnili na Zemljo, če jim ne bi uspelo zasnovati kolonijo na Marsu, vendar nismo prepričani o tem. Ali se vam to zdi kot načrt pobega in skrivališče za bogate ljudi?", je ironično vrnil vprašanje milijarder.

Kljub opisanim nevarnostim je nato dodal, da bi sam brez pomislekov šel živeti na Marsu, takoj ko bo SpaceX nared za takšno potovanje.

"Veliko pogumnih oseb pleza po gorah. Ljudje nenehno umirajo na Mount Everestu. Pa kljub temu odhajajo tja še naprej, ker to počnejo zaradi izzivov", je sklenil Musk.

SpaceX si prizadeva poslati svoje prve tovorne misije na Mars leta 2022, piše na spletni strani podjetja; z misijo, ki bi imela tudi "živo posadko" in ne le tovor različnih naprav in robotov pa mislijo počakati do leta 2024.

Musk je prejšnji teden objavil, da je podjetje preimenovalo svoje masivno vesoljsko plovilo, ki ga pripravlja za ekspedicijo na Mars v Starship (prej se je imenovalo Big Falcon Rocket). Raketni ojačevalci, ki bodo plovilu omogočili, da se "odlepi" od Zemljine gravitacije, pa so dobili ime Super Heavy.

Tudi ameriška vesoljska agencija NASA ima ambicije za pošiljanje ljudi na Mars, čeprav šele po letu 2030.

Indijski premier Narendra Modi pa je avgusta letos, ob praznovanju neodvisnosti Indije sporočil, da namerava njihova država do leta 2022 razviti svoj vesoljski program do te mere, da bo lahko v vesolje poslala človeka. "Najkasneje 75 let po osamosvojitvi od britanske nadvlade bo sin ali hči Indije poletel z indijsko zastavo v roki v vesolje," je dejal Modi.

Kitajska nič ne zaostaja in prav tako širi svoj vesoljski program s ciljem, da začne s poskusi v zvezi poletov na Mars okoli leta 2020. 

Kitajska nič ne zaostaja in prav tako širi svoj vesoljski program s ciljem, da začne s poskusi v zvezi poletov na Mars okoli leta 2020. Znanstveniki so zainteresirani, da se odpravijo na Mars zaradi številnih razlogov, vključno z raziskovanjem izvora življenja in boljšim razumevanjem vzpona in propada okolij, ki bi človeku lahko nudile pogoje za življenje.

Komentarji