REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Musk izgubil nadzor nad Teslo in dobil 20 milijonov dolarjev veliko kazen

Musk izgubil nadzor nad Teslo in dobil 20 milijonov dolarjev veliko kazenElon Musk | VIR: Profimedia

Elon Musk, ustanovitelj in izvršni direktor Tesle, je včeraj dosegel dogovor z ameriško Komisijo za vrednostne papirje in borzo (SEC); za najmanj tri leta bo izgubil nadzor nad podjetjem, kot tudi plačal 20 milijonov dolarjev veliko kazen

Povod za SEC-ovo preiskavo in sankcije je bil Muskov tvit v začetku avgusta letošnjega leta, ko je napovedal, da je zagotovil denar za privatiziranje podjetja. Njegov tvit je povzročil kratkotrajni dvig cene delnic podjetja, čemur je sledil padec. 

SEC je v preiskavi ugotovila, da je »Musk vedel, da je potencialni posel dvomljiv in še pod vplivom številnih deležnikov.«

SEC je v preiskavi ugotovila, da je »Musk vedel, da je potencialni posel dvomljiv in še pod vplivom številnih deležnikov.« Preiskava je dalje tudi pokazala, da so njegovi tviti povzročili nestabilnost borznega trga. 

Tesla
Tesla | VIR: Profimedia
V skladu z dogovorom bo Musk lahko ostal direktor podjetja, a bo moral najeti neodvisnega direktorja, ki bo nadziral celotno podjetje, medtem ko bo SEC določil še dva neodvisna direktorja.

V skladu z dogovorom bo Musk lahko ostal direktor podjetja (na papirju), a bo moral najeti neodvisnega direktorja, ki bo nadziral celotno podjetje, medtem ko bo SEC določil še dva neodvisna direktorja. Hkrati Tesla in Musk ne bosta zanikala ali potrdila krivde glede SEC-ovih navedb. Dogovor mora še potrditi sodišče. 

Tvit Muska, njegovo poznejše javno kajenje marihuane in uvedba preiskave, so tako povzročile, da je samo v petek vrednost delnice Tesle padla za 14 odstotkov, kar je podjetje stalo več kot 7 milijard dolarjev, še poroča nemški DW.

 

Delite članek