REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elona Muska pokajen joint stal - 3,1 milijarde dolarjev

Elona Muska pokajen joint stal - 3,1 milijarde dolarjevMusk - marihuana

Potem ko je ustanovitelj in prvi mož avtomobilskega tehnološkega podjetja Tesla Elon Musk pred kamerami v živem prenosu na kanalu YouTube pil viski in kadil marihuano je vrednost njegovega premoženja strmo padla. Zaradi padca vrednosti delnic naj bi Musk izgubil 3,1 milijarde dolarjev. To je precej visoka vsota – za en sam joint.

Tesline delnice so se namreč včeraj ob začetku trgovanja na newyorški borzi pocenile za šest in v nekem trenutku celo za devet odstotkov - na 263,20 dolarja. S tem je podjetje najprej vredno 47,5 milijard dolarjev postalo vredno zgolj 44,1 milijardo dolarjev. Avgusta, preden je Musk javno prek Twitterja obelodanil, da bo delnice zaradi muhastih analitikov Wall Streeta umaknil z borze, so bile vredne 379 dolarjev, Musk pa je napovedoval, da jih bodo odkupovali po vrednosti celo 420 dolarjev.

Zaradi padca vrednosti delnic naj bi Musk izgubil 3,1 milijarde dolarjev

Zaradi Muskovih nepredvidljivosti je v petek odstop napovedal tud glavni direktor Tesle za računovodstvo Dave Morton, agencija Bloomberg pa poroča, da se na podoben korak pripravlja tudi direktorica za kadrovske zadeve Gaby Toledano.

Morton, ki se je podjetju pridružil pred le mesecem dni je zapisal, da je "raven javne pozornosti glede podjetja, kot tudi nemir znotraj podjetja presegla moja pričakovanja." Zaradi tega naj bi ponovno ocenil "svojo prihodnost", ki jo v Tesli več ni videl, čeprav z vodstvom podjetja in vizijo razvoja nima sporov in verjame v uspeh.

Kmalu zatem je Elon Musk svojim nenavadnim potezam dodal še javno kajenje marihuane (v jointu je bila sicer mešanica tobaka in "trave") in pitje viskija v pogovoru s komikom Joejem Roganom. S tem so se le povečala ugibanja, da ima eden najbogatejših možakarjev na svetu težave z opojnimi substancami. Elon Musk je sicer priznal, da je že "eksperimentiral" z halucinogenimi gobami. Priznal je tudi, da mora jemati tablete za spanje, saj sicer ne more zaspati.

Musk si je sicer kot otrok želel predvsem, da nikoli ne bi bil sam – vendar se mu je ob vsem bogastvu zgodilo prav to. 

Kajenje jointov pred kamerami sicer v Kaliforniji ni nezakonito, saj sta v tej ameriški zvezni državi zakonita tako alkohol kot marihuana. V pogovoru pa je poudaril tudi, da redno ne kadi marihuane. "Skoraj nikoli," je dejal. "Ni zelo dobra za produktivnost. Je kot skodelica kave, a obratno."

Je pa dogajanje v svoji glavi, kjer se nenehno pojavljajo nove ideje, opisal kot "eksplozijo brez konca". Kot majhen deček se je po lastnih besedah spraševal, ali je morda nor, ker drugi niso doživljali istega kot on.

"Mislim, da v resnici ne bi želeli biti jaz, ne bi vam bilo všeč," je dejal.

Musk si je sicer kot otrok želel predvsem, da nikoli ne bi bil sam – vendar se mu je ob vsem bogastvu zgodilo prav to. Odnosov s svojim odtujenim očetom praktično nima in sam živi v veliki hiši, v kateri ga spravlja v obup odmev lastnih korakov, kot je priznal sam. Nedavno pa je v enem od intervjujev razpoloženje tako hitro izmenjeval iz smeha v skorajda jok in ko je to prišlo v javnost, so se nekateri vlagatelji očitno ustrašili za varnost svojih naložb.

Musk se je sicer s komikom Roganom v zadnjem nastopu dve uri in pol pogovarjal o vsem mogočem – o njegovih metalcih plamena, vplivu umetne inteligence na človeštvo, družbenih medijih in kako nenavadno se je moralo zdeti konjem, ki so v 19. stoletju morali odstranjevati mrtve konje iz prometa v New Yorku in so se morda spraševali nekako tako, "hej, jaz sem konj, zakaj vlečem tega mrtvega konja?".

Pojasnil je tudi svojo teorijo, po kateri bi ljudje morali biti pol ljudje in pol kiborgi. Povedal je tudi, da si želi rešiti problem prometnih zastojev v Los Angelesu s tuneli, ki bi mesto povezali pod zemljo. Spomnil se je, da je kot deček imel vrsto idej, ki jih je takrat skrival, "da mu jih ne bi ukradli."

Ko so ga novinarji britanskega Guardiana vprašali, ali je pametno, da kadi marihuano, ko se sam nahaja pod preiskavo ameriških organov o tem ali je s svojim twittom (s katerim je napovedal, da bo odkupil vse delnice Tesle) želel vplivati na ceno delnic, je Musk odgovoril, da je "Guaradian najbolj neznosen časnik na planetu Zemlja".

Ko so pa vprašali, ali podjetje Tesla preverja svoje zaposlene glede konzumiranja drog, so Guardianu iz Tesle poslali odgovor, da njihova pravila omogočajo podjetju, da meri vsebnost opojnih substanc v času delovnih ur in da morajo biti "v okviru varnostnih meja, tako kot velja za minimalne vrednosti pri alkoholu".

Istočasno pa je Musk napovedal še eno spremembo – da bo odslej vse avtomobilske operacije od njega prevzel Jerome Guillen. Musk bo še naprej vodil projekt Tesla 3, Jerome Guillen pa mu bo neposredno podrejen.

Zaradi nekaterih nedoseženih rezultatov podjetja se je na Muska v zadnjem času povečal pritisk javnosti in delničarjev. Mnogi se sprašujejo, če si ni morda naložil preveč bremen, še posebej potem, ko je povedal, da dela 120 ur tedensko in da zato nima časa, da bi se sploh videl s člani družine.

Delite članek