REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Tesla gre v boj za tržni delež z najcenejšim modelom 3, toda dva, res velika tekmeca, že združujeta moči

Tesla gre v boj za tržni delež z najcenejšim modelom 3, toda dva, res velika tekmeca, že združujeta močivir: pixabay.com

Proizvajalec električnih avtomobilov Tesla zdaj ponuja model 3 v ZDA za 35.000 dolarjev - kot je več let napovedoval šef podjetja Elon Musk.

Da bi lahko izpolnili to obljubo, bodo številne Tesline trgovine po vsem svetu zaprte, svojo prodajo pa prenašajo na splet, so sporočili iz podjetja. Preostale lokacije v animiranem prostoru bodo uporabljene kot razstavni prostor in informacijski centri. 

»To je težka odločitev, vendar mislim, da je to prava odločitev za prihodnost,« je dejal Musk ob popolnem prehodu na spletno prodajo. Nobenega drugega načina ni, da bi bil Tesla finančno vzdržen, je še dodal.

Tesla je na Twitterju tako naznanil informacijo.
 

Gre za avto, ki so ga ljudje dolgo čakali, saj je Tesla že v aprilu 2016 razkril Model 3. Osnovna različica za 35.000 dolarjev z enim polnjenjem prevozi okoli 350 kilometrov in od nič do 100 km/h pospeši v 5,6 sekunde. Za primerjavo, dražja različica lahko pokriva več kot 500 kilometrov.

V ZDA lahko kupite Teslo na pametnem telefonu v eni minuti, in tako naj bi bilo kmalu tudi drugod po svetu.

Tesla
vir: Profimedia

Tudi testne vožnje ne bodo več obstajale. Namesto tega bo lažje vrniti sveže kupljeno Teslo, je pojasnil Musk. Kupci bodo imeli 7 dni in bodo lahko prevozili 1000 milj (približno 1600 km), medtem pa bodo lahko vrnili avto ter zahtevali povračilo denarja.

Do sedaj se je podjetje Tesla poskušalo usmeriti bolj na več sto tisoč prednaročil samo v dražjih različicah, v katerih ni bilo ponujenih osnovnih modelov. Tesla v Evropi še vedno deluje po tej strategiji. V Nemčiji denimo, različica modela 3 z dolgoročno baterijo in štirikolesnim pogonom stane od 55.400 evrov in športna izvedba te različice od 66.100 evrov naprej.

Tudi testne vožnje ne bodo več obstajale. Namesto tega bo lažje vrniti sveže kupljeno Teslo, je pojasnil Musk.

Očitno je povpraševanje po dražji različici večje, glede na število proizvedenih modelov, pa vendar ne posebej visoko.

Za tiste, ki naročajo model 3 v Nemčiji danes, Tesla obljublja, da ga bo dostavil najkasneje do konca meseca. Po Evropi in Aziji naj bi bila najcenejša različica modela 3 na voljo v treh do šestih mesecih.

Poleg tega, da je Musk na tiskovni konferenci napovedal, da Tesla v prvem četrtletju ne bo ustvarila dobička, se na ceni delnic pozna pozitiven odziv na novico. To se bo verjetno ponovilo v drugem četrtletju, ko bo model na voljo še drugod po svetu. 

Delnice Tesle, graf
Na ceni delnic se že pozna pozitiven odziv na novico o prodaji najcenejšega Teslinega modela 3. 

BMW in Daimler (znamka Mercedes-Benz) združila moči pri avtonomni vožnji

Nove tehnologije in novi konkurenti prisilijo proizvajalce avtomobilov, da izvedejo velike naložbe. Dva, res težka tekmeca, se zdaj združujeta. 

Po združitvi njihovih hčerinskih podjetij okoli avtomobilov, ki so se prejšnji teden razdelili, so avtomobilska podjetja v četrtek objavila še eno sodelovanje: pri razvoju avtomobilov, ki se vozijo sami. Podobno postavljena proizvajalca avtomobilov, ki sta presegla ostro in neprijazno konkurenco, želita prihraniti stroške razvoja v tehnologijah prihodnosti in doseči potrebno kritično velikost. Veliko je špekulacij o večjem sodelovanju v avtonomni industriji.

Dva, res težka tekmeca, se zdaj združujeta. 

Memorandum o soglasju BMW in Daimlerja je zasnovan tako, da dolgoročno sodelujeta pri razvoju naslednje generacije avtonomne vozne tehnologije in prineseta ustrezne rešitve na cesto v začetku naslednjega desetletja.

Cilj je bil »spodbujati industrializacijo avtonomne vožnje v okviru prožne, prilagodljive in neekskluzivne platforme,« je povedal Klaus Fröhlich, član odbora za razvoj BMW.

Zato je mogoče dodati več partnerjev. Daimler sodeluje z dobaviteljem Bosch od leta 2017 za razvoj avtonomne mestne vožnje. BMW sodeluje s čip skupino Intel. Te projekte je treba nadaljevati, se strinjajo vsi.

Mercedes-Benz in BMW

Korporacije, kot je Google, pritiskajo na industrijo

»Namesto posameznih otoških rešitev se ukvarjamo z zanesljivim celotnim sistemom,« je povedala članica Daimlerjevega raziskovalnega odbora Ola Källenius, ki bo maja zamenjala generalnega direktorja skupine Dietra Zetscheja. »Obe podjetji bosta raziskali nadaljnja partnerstva s tehnološkimi podjetji in avtomobilskimi proizvajalci, ki lahko prispevajo k uspehu platforme,« sta dejala BMW in Daimler.

Hčerinska družba Waymo prednost med eno in dvema letoma v primerjavi s tradicionalnimi proizvajalci avtomobilov. 

Predlagano zavezništvo ilustrira dva trenda v industriji: prvič, proizvajalci klasičnih avtomobilov so pod pritiskom, ker tehnološka podjetja, kot je Google, ali storitve, kot sta Uber ali Didi, s svojimi podjetji za mobilnost v osnovni dejavnosti avtomobilske industrije napredujejo.

Predsednik uprave družbe VW Herbert Diess ocenjuje, da ima Google hčerinska družba Waymo prednost med eno in dvema letoma v primerjavi s tradicionalnimi proizvajalci avtomobilov. 

Sodelovanje med seboj in z ne-industrijo bi moralo pomagati. V sredo sta Volkswagen in Microsoft napovedala sodelovanje v oblaku. Bosch želi v mlajša podjetja, specializirana za avtonomno vožnjo, umetno inteligenco ali internetne rešitve, vložiti tudi 200 milijonov evrov.

Google
vir: Profimedia

Po drugi strani pa si avtomobilski proizvajalci poskušajo razdeliti dodatne stroške raziskav in razvoja za avtomatizacijo, digitalizacijo, mreženje in elektrifikacijo. Na primer, Volkswagen sodeluje z ameriškim konkurentom Fordom.

Wolfsburg se je pridružil tudi konzorciju razvijalcev za kitajskega Googlovega konkurenta Baidu. Večina velikih avtomobilov dela na tem konzorciju.

Presenetljivo je, da dva najmočnejša konkurenta na tako imenovanem premijskem trgu sodelujeta že vrsto let.

Da bi imeli »vsaj dober položaj« na vseh štirih prihodnjih področjih, mora tipičen proizvajalec avtomobilov vložiti dobrih 70 milijard dolarjev (več kot 61 milijard evrov), kot je v nedavni študiji izračunala svetovalna družba McKinsey.

To je mogoče le z okrepljenim sodelovanjem. Avtomobilska podjetja tudi nimajo alternative.

Po mnenju McKinseyja bo več kot polovica prometa iz industrije mobilnosti leta 2030 prišla iz »zastarelih področij« na uporabo novodobne tehnologije - na primer avtonomne vožnje. Napovedujejo, da bi se 80 odstotkov prevoženih kilometrov na Kitajskem, v Evropi in v ZDA nato prevozilo brez šoferjev oziroma upravljalcev vozil.

Elon Musk
Elon Musk s svojim revolucionarnim modelom S.                           Vir:Pixsell

V prvem koraku želita BMW in Daimler delati na avtomatizirani vožnji po avtocestah in avtomatiziranih parkirnih funkcijah - strokovnjaki na tem področju govorijo o 4. stopnji.

Tehnologija naj bi dosegla trg pred letom 2025. Varnost potnikov in vseh drugih cest je za oba podjetja izjemno pomembna, je poudarjeno.

Samo na nivoju 5 se vozilo vozi popolnoma računalniško - popolnoma brez volana, pedal in človeškega voznika.

Presenetljivo pa je, da dva najmočnejša konkurenta na tako imenovanem premijskem trgu sodelujeta že vrsto let.

Na primer, konec leta 2017 je Daimler pri organih EU vložil prošnjo za prizanesljivost v zvezi s sumom kartela v nemški avtomobilski industriji, s čimer je močno oviral upravljanje BMW. Postopek se še vedno izvaja. Evropska komisija je konec lanskega leta okrepila protimonopolne preiskave BMW-ja, Daimlerja in korporacije VW.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek