REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Elon Musk četrti najbogatejši Zemljan, delnice Tesle letos narasle za 349 odstotkov

Elon Musk četrti najbogatejši Zemljan, delnice Tesle letos narasle za 349 odstotkovElon Musk, Tesla. Vir: Wikimedia

Elon Musk je postal četrti najbogatejši prebivalec sveta, saj je zaradi uspešnega naraščanja vrednosti delnic Tesle samo v enem dnevu pridobil 11 odstotkov več, torej 8 milijard dolarjev svoje neto vrednosti.

V primeru Muska je še bolj impresivno dejstvo, da je njegovo podjetje Tesla postalo največ vredno avtomobilsko podjetje na svetu in je prehitelo celo Toyoto.  In to klub temu, da izdela bistveno manj avtomobilov od Toyote.

Tesline delnice so namreč narasle do najvišje vrednosti v svoji zgodovini.

Musk je tako prehitel Bernarda Arnaulta, francoskega milijarderja in izvršnega direktorja luksuzne blagovne znamke LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton.

Muskova neto vrednost se je tako povečala na 84,8 milijarde dolarjev.

Izvršni direktor Tesle je zdaj na sledi ustanovitelju Facebooka Marku Zuckerbergu, ki ima 99 milijard dolarjev.

Najbogatejši je še vedno Jeff Bezos, ustanovitelj in izvršni direktor Amazona, ki je v torek dan končal z rekordno neto vrednostjo 197,8 milijarde dolarjev.

Amazonove delnice so bile bil v torek najuspešnejše med S&P 500.

Sreča Elona Muska
Sreča Elona Muska. Vir: Twitter

Poleg 4,1-odstotnega dobička, so Amazonove delnice trgovalni dan obeležile z 1,66 bilijona dolarjev tržne kapitalizacije.

Zato je Bezos, ki ima v lasti 11,1-odstotni delež družbe, postal bogatejši za 7,2 milijarde dolarjev. To je razvidno iz Bloombergovega indeksa Bloomberg Billionaires Index.

Na drugem mestu ostaja Bill Gates, drugi najbogatejši prebivalec sveta, ki ima 83,8 milijarde dolarjev.

V primeru Muska je še bolj impresivno dejstvo, da je njegovo podjetje Tesla postalo največ vredno avtomobilsko podjetje na svetu in je prehitelo celo Toyoto.

In to klub temu, da izdela bistveno manj avtomobilov od Toyote. Razlika je seveda v tem, da Tesla izdeluje veliko naprednejše – električne avtomobile.

Ob tem cene delnic neprestano naraščajo že od začetka leta.

Zato je sam Musk letos pridobil neverjetnih 57,2 milijard dolarjev.

Vendar ta denar Musku ne pomeni sredstev za osebni luksuz – večinoma ga še naprej vlaga zgolj v svoje projekte, od kopanja tunelov do vesoljskih programov.

Delnice Tesle so letos poskočile kar za 349 odstotkov.

Delnice so postale celo tako drage, da se je uprava Tesle odločila, da vsako razdeli na pet delnic, pri čemer je skupna vrednost za vlagatelje ostala enaka.

Delnice so postale celo tako drage, da se je uprava Tesle odločila, da vsako razdeli na pet delnic, pri čemer je skupna vrednost za vlagatelje ostala enaka.

To so naredili zato, da bi omogočili lažje trgovanje z delnicami in vstop manjših investitorjev, kar pomeni, da načrtujejo še dodatno ekspanzijo podjetja.

Elon Musk se tako počasi, a zagotovo prebija proti vrhu najbogatejših prebivalcev sveta.

Vrednost njegovih podjetij, kljub številnim napovedim njegovih kritikov, da mu sledi žalosten konec - še naprej narašča.

Delite članek