REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Raketa SpaceX poskrbela za "preplah pred nezemljani" v Los Angelesu

Raketa SpaceX poskrbela za Raketa podjetja SpaceX je na poti v vesolje za sabo puščala nenavadno svetlečo sled, s katerim je vznemirjala prebivalce v Los Angelesu

Ameriško vesoljsko podjetje SpaceX je ponoči izstrelilo raketo, ki je v vesolje ponesla deset telekomunikacijskih satelitov za omrežje Iridium. Pri tem pa je nosilna raketa za seboj puščala tudi nenavadno svetlečo sled, kar je v Los Angelesu sprožilo marsikatero vprašanje, ali morda ne gre za obisk nezemljanov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

SpaceX je znova uporabil nosilno raketo Falcon 9. Izstrelili so jo iz letalske baze Vandenberg v Arizoni v petek ob 5.27 po lokalnem času (2.27 po srednjeevropskem času).

Izstrelitvena ploščad podjetja SpaceX, s katere vzleta raketa Falcon 9

Raketa je za seboj puščala dolg oblak plinov, kar so mnogi prebivalci Los Angelesa tudi posneli in objavili na spletnih družbenih omrežjih. Mnogi so menili, da gre pri tem "neznanem letečem predmetu" za obisk nezemljanov. Na koncu se je izkazalo, da gre za povsem zemeljsko raketo.

Ta je v vesolje ponesla dodatnih deset satelitov za omrežje Iridium, s čemer se je njihovo število v tem omrežju povečalo na 40. Skupno naj bi sistem sicer vseboval 81 satelitov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delite članek