REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Rusija ponujala denarne nagrade za ubite ameriške vojake, v ozadju morda povračilo za ameriški pokol ruskih plačancev

Rusija ponujala denarne nagrade za ubite ameriške vojake, v ozadju morda povračilo za ameriški pokol ruskih plačancevVeč orožja - več vojn? Vir: Twitter

Kot je v ZDA razkril New York Times, na podlagi pogovorov z dobro obveščenimi viri, je v Afganistanu posebna ruska vohunska enota talibanom ponujala nagrade – za ubite ameriške vojake.

Ameriškega predsednika Donalda Trumpa so o tem obvestili ameriški obveščevalci že pred nekaj meseci, nato pa so mu svetovalci ponudili več možnosti o tem, kako bi ZDA lahko odgovorile – od diplomatskega protesta do novega kroga sankcij proti Rusiji.

Vendar nato Bela hiša ni odobrila nobenega od odgovorov.

Prav zato se je ameriški predsednik Donald Trump že znašel pod plazom novih obtožb o tem, da je »Putinov človek« in da ga imajo »Rusi v žepu.«

Po poročanju Washington Posta pa naj bi omenjena ruska operacija vzpodbudila 'intenzivno debato o tem, kako odgovoriti na težavno novo taktiko.'

Obveščevalci so ob tem prepričani, da so talibanski uporniki od svojih ruskih podpornikov tudi uspeli dobiti nekaj denarja oziroma »glavarin« po uspešnih operacijah zoper zavezniške sile v Afganistanu, vendar ni povsem jasno, ali so tudi smrti 20 ameriških vojakov, ki so umrli lani v Afganistanu, povezane s tem načinom sodelovanja med Rusijo in talibani.

Svet za nacionalno varnost ZDA je o tem razpravljal že marca, na posebnem srečanju vodstev agencij, vendar Trumpova administracija o tem ni obvestila svojih zaveznikov vse do prejšnjega tedna.

Ameriški vojaki, Donald Trump in Jim Mattis
Ameriški obrambni minister Jim Mattis je odstopil, ker se ni strinjal z umikom ZDA iz Sirije. Leta 2018 je bil ob pokolu ruskih plačancev v Siriji še obrambni minister ZDA. Vir: Twitter

Po poročanju Washington Posta pa naj bi omenjena ruska operacija vzpodbudila »intenzivno debato o tem, kako odgovoriti na težavno novo taktiko.«

Rusija naj bi začela talibane podpirati šele nedavno, zato da bi destabilizirala svoje nasprotnike in to kljub temu, da so islamistično skupino v Rusiji razglasili za teroristično organizacijo že leta 2003.

Po nekaterih podatkih naj bi se Rusija poskusila maščevati tudi za bitko leta 2018 v Siriji, v kateri so ameriški vojaki ubili več sto ruskih vojakov oziroma plačancev iz skupine Wagner, ki je pomagala sirski vojski, o čemer smo že poročali.

Operacijo proti ZDA v Afganistanu naj bi izvajala enota 29155 ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

Tedaj naj bi Američani povzročili pravi masaker ruskih vojakov, ki so jih napadli s kopnega, pa tudi iz zraka s helikopterji in zračnimi topnjačami.

Operacijo proti ZDA v Afganistanu naj bi izvajala enota 29155 ruske vojaške obveščevalne službe GRU, ki naj bi bila povezana tudi z zastrupitvijo Sergeja Skripala, nekdanjega vohuna te službe, ki je sicer živel v Salisburyju v Veliki Britaniji.

GRU v ZDA obtožujejo tudi vmešavanja v ameriško predsedniško kampanjo leta 2016.

Napad ZDA na ruske enote v Siriji
Po ruskih vojakih v Siriji - po nekaterih podatkih naj bi jih padlo celo 300 - so leta 2018 Američani udarili tudi s helikopterji in topnjačami, ki po zraku prevažajo celo havbice.

ZDA se sicer bližajo odločitvi o zmanjšanju števila svojih enot v Afganistanu z 8600 na 4500, kljub intenzivnejšim napadom talibanov na sile vlade.

Prejšnji teden je bil najbolj smrtonosen v vsej vojni, s 422 napadi v 32 pokrajinah.

Res pa je, da so tudi ZDA uporabljale podobno taktiko.

Tudi ZDA so uporabljale podobno taktiko. Talibane so oboroževale same, ob sovjetski intervenciji v Afganistanu, ko so jih oskrbele tudi z nevarnimi protiletalskimi raketami. Pomagale so tudi nasprotnikom Rusije v Gruziji, Ukrajini, Čečeniji, leta 2018 pa so ameriški vojaki ubili veliko število ruskih pogodbenih vojakov v Siriji.

Talibane so oboroževale same, ob sovjetski intervenciji v Afganistanu, ko so jih oskrbele tudi z nevarnimi protiletalskimi raketami, zaradi katerih je strmoglavilo veliko sovjetskih letal in helikopterjev.

ZDA so si hitro premislile tudi glede OVK, ki so jo do leta 1998 na Kosovu smatrale za teroristično organizacijo, nato pa jo proglasile za »osvobodilno« in ji pričele pomagati v boju proti Srbiji, ki je veljala za zaveznico Rusije.

Ameriška vojska je pomagala tudi čečenskim upornikom ter gruzijski in nato ukrajinski vojski ob spopadu z ruskimi vojaki, Trumpova administracija pa je Ukrajini odobrila tudi prodajo nevarnih protioklepnih izstrelkov, ki bi lahko ogrozili dve separatistični enoti -  Doneško in Lugansko republiko v Ukrajini – ter predstavljajo nevarnost tudi za ruski Krim.

Ne glede na to pa bi razkritje omenjene nove taktike Rusije, če je do tega res prišlo, lahko precej zaostrilo odnose med velesilama.

Rusija je resničnost navedb v ameriških časnikih že zanikala kot lažne novice in »fantazijsko zgodbo.«

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek