REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Brutalnejši od talibanov: ZDA in zavezniki iz Nato v Afganistanu pobili že več civilistov kot talibani in ISIS

Brutalnejši od talibanov: ZDA in zavezniki iz Nato v Afganistanu pobili že več civilistov kot talibani in ISIS

Po navedbah najnovejšega poročila OZN so predvsem ZDA in zaveznice iz zveze Nato, ki v Afganistanu vodijo »vojno proti terorizmu« že več kot 18 let, v zadnjega pol leta pobile več civilistov kot talibani, proti katerim se sile ameriške mednarodne koalicije borijo.

Ameriške sile v zadnje času sicer naj ne bi bile več vključene v aktivne boje, pač pa sodelujejo logistično - s pomočjo afganistanski vojski in policiji, oskrbo z orožjem in usposabljanjem le-te. Ob tem tudi ameriško zračno letalstvo nadzoruje zračni prostor Afganistana ter redno izvaja tudi napade na različne »tarče.«

V prvi polovici leta je bilo namreč ubitih ali ranjenih najmanj 3812 ljudi, pri tem pa je prišlo do bistvenega povečanja žrtev, ki so posledica delovanja ZDA in njihovih zaveznikov, predvsem iz zveze Nato.

Misija OZN je porast civilnih žrtev ocenila kot nekaj »šokantnega in nesprejemljivega.

Podporna Misija OZN v Afganistanu (UN Assistance Mission in Afghanistan - UNAMA) je porast civilnih žrtev ocenila kot nekaj »šokantnega in nesprejemljivega.«

Poziva vse strani v spopadu, da končajo 18 let trajajočo vojno in pričakuje od delegatov iz Afganistana, ki se udeležujejo mirovne konference v katarski Dohi, da zmanjšajo število civilnih žrtev na nič.

Predator dron, žrtve

Pri tem je bilo 83 odstotkov civilnih žrtev iz zraka mogoče pripisati »mednarodnim vojaškim silam«, to pa pomeni – ZDA, ki praktično edine izvajajo napade iz zraka.

Okoli 10 odstotkov žrtev pa je rezultat delovanja afganistanskih zračnih sil.

Pri tem je bilo 83 odstotkov civilnih žrtev iz zraka mogoče pripisati »mednarodnim vojaškim silam«, to pa pomeni – ZDA, ki praktično edine izvajajo napade iz zraka

V prvega pol leta je bilo ubitih najmanj 1397 civilistov in ranjenih več kot 2400. Afganistanske sile in zavezniki so odgovorni za 52 odstotkov civilnih žrtev, talibanski uporniki in pripadniki ISIS-a pa za 39 odstotkov.

Razlogi nekaterih smrtnih žrtev se ne dajo jasno opredeliti, zato seštevek obeh številk ni 100 odstotkov.

Analiza pa pokaže, da so ZDA in zaveznice v Afganistanu v zadnjega pol leta ubile 717 civilistov, talibani in ostali nasprotniki mednarodne koalicije pa 531 civilistov.

Otroci predstavljajo kar tretjino vseh civilnih žrtev, saj je bilo v prvih letošnjih šestih mesecih ubitih 327 otrok, ranjenih pa 880, še navaja OZN.

Lansko leto je bilo sicer za civiliste v Afganistanu najbolj smrtonosno. Po podatkih OZN jih je bilo ubitih 3804, od tega 927 otrok.

Talibani, Afganistan

V napadih afganistanskih in mednarodnih sil je bilo ubitih in ranjenih skupno 1397 civilistov, kar je 31 odstotkov več kot v istem obdobju lani. Napadi talibanov in skrajnežev Islamske države so zahtevali skupno 1968 mrtvih in ranjenih, kar je 43 odstotkov manj.

Da je to res, je priznal tudi ameriški New York Times. So pa zahodni mediji, skupaj s slovenskimi, novico o tem predstavili z nevtralnimi naslovi, ne da bi poudarili, kdo je odgovoren za večino civilnih žrtev.

V napadih afganistanskih in mednarodnih sil je bilo 31 odstotkov več civilistov kot v istem obdobju lani, napadi talibanov in ISIS-a pa so med civilisti zahtevali 43 odstotkov manj žrtev.

Pri tem so ZDA v zadnjih desetletjih bombardirale ali napadle tudi številne druge države, brez kakršnihkoli posledic: gre na primer za Irak, Libijo, ZR Jugoslavijo, Jemen, Somalijo, Kubo, Panamo, Pakistan, Nikaragvo, Grenado, Vietnam, Laos, Gvatemalo, Kambodžo in tako naprej.

Pri tem večina ameriških medijev tega ne vidi kot nevarne agresije, pač pa še naprej branijo te intervencije z različnimi razlogi in izgovori – kljub očitno zelo slabim posledicam za civilno prebivalstvo napadenih držav.