REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Trump: Sovjeti so imeli pravico do napada na Afganistan, to je bila »vojna proti terorizmu«

Trump: Sovjeti so imeli pravico do napada na Afganistan, to je bila »vojna proti terorizmu«Trump, Afganistan 1979

Ameriški predsednik Donald Trump je z odločitvijo o umiku ameriške vojske iz Afganistana, še bolj pa z najnovejšo izjavo, s katero je celo napad Sovjetske zveze na Afganistan leta 1979, ko je v državo vdrlo 300 000 vojakov označil kot legitimnega in kot del »boja proti terorizmu«, pošteno razjezil vodilne v Afganistanu.

Še več, Trump je s tem prelomil z dolgoletno ameriško tradicijo, saj so v ZDA sovjetsko okupacijo Afganistana zmeraj smatrali za nezakonito, CIA in druge ameriške institucije pa so celo aktivno pomagale mudžahedinom, jih opremljale (tudi s sofisticiranim protiletalski orožjem) in jim  pomagale v  boju proti Sovjetski zvezi. Kar se je sicer prav tako pokazalo kot dvorezen meč, saj so isti »borci za svobodo« pozneje postali teroristi, ki so enajstega septembra pod vodstvom Al Kaide napadli ZDA. Kar pa je seveda že druga zgodba.

Imeli so pravico biti tam. Problem je bil v tem, da je bil to težak boj, je dejal Donald Trump

Kot poroča Washington Post, so afganistanski predstavniki napadli »Trumpovo opravičevanje sovjetske invazije in okupacije leta 1979, ki jo je opisal kot boj proti terorizmu in s tem prelomil z desetletji republikanskih antikomunističnih prepričanj.«

Trump je namreč v svoji verziji »revizionistične zgodovine Afganistana« dejal, da je bil »razlog, zaradi katerega je bila Rusija v Afganistanu v tem, da so teroristi prihajali v Rusijo. Imeli so pravico biti tam. Problem je bil v tem, da je bil to težak boj,« je dejal Donald Trump.

Gre za »presenetljiv prelom« z uveljavljenimi ameriškimi konservativnimi pogledi na to obdobje zgodovine, vse od časov predsednika Ronalda Reagana naprej, ki je to invazijo videl kot poskus širjenja komunizma in je tudi sprožil kampanjo pomoči upornikom, ki so napadali sovjetske enote.

Mudžahedini Vir:Crescent International
Velike izgube v Afganistanu so imele predvsem sovjetske helikopterske enote, zaradi ameriških protizračnih raket. Vir ilustracije: Crescent International

Nad Trumpovim komentarjem, še posebej v trenutku, ko je iz ZDA prišla napoved o umiku polovice ameriških vojakov iz Afganistana, v Afganistanu niso bili navdušeni.

V izjavi iz urada afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija je zapisano, da je bil boj proti Sovjetski zvezi »nacionalni odpor zaradi obrambe svobode.«

Opozorili so tudi, da je bila invazija Sovjetske zveze že tedaj, ko se je zgodila, obsojena tako v OZN kot s strani ZDA. »Vsi predsedniki ZDA so ne samo obsodili to invazijo, pač pa so bili tudi podporniki te svete vojne Afganistancev,« piše v sporočilu, kjer so dodali, da bodo zaradi omenjene izjave predsednika ZDA zahtevali dodatna »pojasnila.«

Tudi Saleh Mohammad Saleh, poslanec,  ki v parlamentu predstavlja pokrajino Konar, je dejal, da so ZDA financirale upornike, ki so se borili proti Sovjetom. Da sedaj Trump opravičuje invazijo je »resnično nenavadno,« je dejal.

»Naš boj proti Sovjetom je bil pravičen. Mednarodna skupnost nas je podprla. Dali smo več kot dovolj žrtev. Ta mož kaže, da je bolj nor, kot ljudje ocenjujejo,« je dejal poslanec o zadnji izjavi ameriškega predsednika. Kritiziral je tudi odločitev, da ZDA iz Afganistana umakne polovico od 14 000 ameriških vojakov, še posebej kar sredi pogajanj.

Afganistan, invazija 1979 in danes
Afganistan ob invaziji leta 1979 (zgoraj) in danes (spodaj)

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer nedavno sporočil, da bo iz Afganistana umaknil večje število ameriških vojakov, je povedal neimenovani vir v predsedniški administraciji. Po poročanju ameriških medijev bi se lahko domov vrnila več kot polovica od 14 tisoč vojakov. Trump je prejšnji teden napovedal tudi umik ameriških sil iz Sirije.

Ta mož kaže, da je bolj nor, kot ljudje ocenjujejo, je dejal poslanec o zadnji izjavi ameriškega predsednika

Poznavalci razmer v Afganistanu so presodili, da delni umik ZDA pomeni veliko taktično zmago za talibane. "Bi razmišljali o prekinitvi ognja, če bi vaš glavni nasprotnik umaknil polovico svojih sil?" je vprašanje zastavil eden od tujih diplomatov v Kabulu, ki je želel ostati neimenovan.

Rahmatullah Nabil, nekdanji vodja afganistanske obveščevalne službe pa je Trumpa zaradi zadnjega opravičevanja napada Sovjetske zveze napadel v seriji tvitov.

»Celo Rusija več ne trdi oziroma ne poskuša opravičiti invazije. Tisti, ki se ne uspejo naučiti iz zgodovine, so obsojeni na njeno ponavljanje; upajmo, da boste dovolj pametni, da ne boste naredili iste napake, ko se bo odločalo o tem, ali boste na cedilu pustili Afganistan,« je zapisal nekdanji vodja obveščevalcev.

Trump je vse presenetil tudi z izjavo, da je prav ta vojna, ki se je končala leta 1989 z umikom sovjetskih vojakov, privedla do razpada Sovjetske zveze. Doslej je v ZDA veljalo, da se je to zgodilo zaradi drage oboroževalne tekme.

 

Komentarji