REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

So v Afganistanu sestrelili »ajatolo Mika«, »pogrebnika« in agenta CIA-e, ki je vodil atentat na Sulejmanija?

So v Afganistanu sestrelili »ajatolo Mika«, »pogrebnika« in agenta CIA-e, ki je vodil atentat na Sulejmanija?Sestreljeno ameriško letalo v Afganistanu. Vir: Screenshot YouTube

Iranski mediji so ob nedavni sestrelitvi ameriškega letala v Afganistanu zatrdili, da so bili na krovu tega letala »številni pripadniki CIA-e

Ruski in iranski mediji medtem poročajo, da je bil na krovu letala tudi visok obveščevalec agencije CIA, ki je bil odgovoren za atentat na generala Kasema Sulejmanija v Iraku.

To naj bi bil Michael D’Andrea.

Isto ime se je v iranskih medijih pojavilo v času atentata na generala Sulejmanija.

Da je bil vpleten v operacije proti iranskemu poveljniku so poročali Mehr News in Radio Farda.

Po oceni iranske agencije Fars je bil »D’Andrea najpomembnejša oseba za ameriško CIA-o na Bližnjem vzhodu,« odgovoren pa naj bi bil za operacije v »Iraku, Iranu in Afganistanu.«

Če so ta poročila točna, bi to pomenilo, da je Iran okrepil aktivnosti v Afganistanu in da bolj aktivno pomaga talibanom. Takšen 'asimetričen odgovor' Irana je bil tudi pričakovan.

Imenovali so ga »ajatola Mike« in »princ teme« ter »pogrebnik«. 

Ameriško transportno - po navedbah talibanov pa vohunsko letalo W-11A - je bilo sicer sestreljeno okoli 900 kilometrov od meje z Iranom, v pokrajini Ghazni.

ZDA so potrdile, da naj bi umrla samo dva člana posadke, letalo pa naj bi strmoglavilo zaradi »mehanične napake.«

Talibani sicer trdijo, da so na prizorišču sestrelitve našli tudi nekatere dokumente, da pa so bila trupla sežgana.

Nekateri mediji trdijo, da je bil D’Andrea tudi odgovoren  za uboj vodje Hezbolahovega osebja Omada Mughniyeha.

Hkrati pa bi lahko bile po oceni Jerusalem Posta te informacije tudi poskus Teherana, da prikaže domači javnosti, da se je vendarle tudi tako odzval na uboj Sulejmanija.

Če so ta poročila točna, bi to pomenilo, da je Iran okrepil aktivnosti v Afganistanu in da bolj aktivno pomaga talibanom.

Takšen »asimetričen odgovor« Irana je bil tudi pričakovan.

Po drugi strani so sile ZDA lani na talibane odvrgle rekordno število bomb, da bi jih pripravile k mirovnim pogajanjem.

Toda tudi odgovor talibanov in drugih upornikov, ki nasprotujejo prisotnosti ZDA v regiji ni izostal.

V začetku meseca so talibani v Afganistanu z obcestno bombo ubili dva ameriška vojaka, dva pa ranili.

V sosednjem Iraku so tri rakete upornikov zadele veleposlaništvo ZDA.

Vse to kaže na porast sovražnih aktivnosti.

In če je bilo ameriško letalo zadeto z raketo, se postavlja vprašanje, kako je to mogoče, saj takšnih raket doslej talibani niso imeli.

Letalo z ameriškimi oznakami – šlo je za Gulfstream Bombardier – naj bi bila »mobilna poveljniška točka agentov CIA.«

D’Andrea naj bi bil ena od najbolj pomembnih osebnosti za boj proti terorizmu v regiji, bil pa je tudi vodja iranskega centra od leta 2017. Pod njegovim vodstvom je agencija začela z bolj agresivnim pristopom do Irana, poroča Bližnjevzhodni monitor.

Iranski novinar, ki piše za časnik Mashregh, ki ima zelo tesne zveze z Iransko revolucionarno gardo (IRGC) je nedolgo po sestrelitvi letala zapisal: »Napadli jih bomo na isti ravni, kot so oni napadali nas.«

Naslednik Sulejmanija in novi poveljnik sil Al Kuds Esmail Qaani je svoje zveze v Afganistanu vzpostavil že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja.

Istočasno je tudi poveljnik IRGC, general Hossein Salami opozoril, da noben ameriški poveljnik ne bo varen, če bo ameriška administracija nadaljevala z ogrožanjem iranskih poveljnikov.

D’Andrea je sicer prestopil v islam, da bi se lahko poročil s svojo muslimansko soprogo iz bogate družine iz področja Gjurati na Mavriciju, ki jo je spoznal ob svoji prvi nalogi v Vzhodni Afriki.

Ženino družinsko podjetje Curumjee Group naj bi dajalo tudi »kritje« agentom CIA-e za njihove operacije.

D’Andrea je nadzoroval tudi izvedbo več sto napadov z brezpilotnimi letali ter naj bi po poročanju New York Timesa »ubil na tisoče islamskih militantov in na stotine civilistov.«

Mučenje CIE - prizori iz Abu Graiba
Mučenje CIA-e: prizori iz zloglasnega zapora v Iraku Abu Graib

Bil naj bi tudi avtor »napadov po podpisu«, kjer so operativci CIA-e ubijali ljudi ne na podlagi identitete, pač pa so na podlagi obnašanja ocenjevali, ali je terorist ali ne.

Bil je tudi ključna osebnost zasliševanj in mučenj zapornikov po 11. septembru leta 2001 in je vodil protiteroristični center CIA.

Osnovna dejavnost centra pa so bila mučenja in likvidacije.

Nadzoroval je tudi lov na Osamo bin Ladna, uboj generala Sulejmanija in mnogih drugih.

Če je bil ubit z iransko pomočjo – in morda njihovih raket – bi bil tudi to morda eden od uničujočih, recipročnih udarcev Irana, v odgovor na uboj generala Sulejmanija.

Delite članek