REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Sulejmanijeva smrt odmeva tudi v Afriki: »Amerika bo plačala, pojma nimajo, kaj so naredili«

Sulejmanijeva smrt odmeva tudi v Afriki: »Amerika bo plačala, pojma nimajo, kaj so naredili«Iranci in general Sulejmani

Odločitev predsednika ZDA, da s pomočjo atentata odstrani iranskega generala Kasima Sulejmanija bi lahko imela dolgoročne posledice, ki jih je v tem trenutku težko mogoče natančno predvideti.

Kot poroča The Daily Beast, so pripadniki Islamskega gibanja Nigerije (IMN), zahodnoafriške skupine pripadnikov šiitske ločine, ki je nastala sredi iranske revolucije leta 1979, že prisegli, da bodo maščevali smrt priljubljenega generala, navaja Raw Story.

Amerika bo plačala za uboj Sulejmanija. Pojma nimajo, kaj so naredili.

IMN je izdala sporočilo, v katerem je zapisala, da je bil Sulejmani »vztrajen antiimperialist, ki je ZDA in njenim marionetam v regiji povzročil veliko nespečih noči« in da bodo njegovo misijo končali »njegovi bratje, otroci in študentje, uporniki in mudžahedini vseh narodov sveta, ki zavračajo ponižanje in pokoravanje tiranom tega stoletja.«

»Amerika bo plačala za uboj Sulejmanija. Pojma nimajo, kaj so naredili,« je dejal Ibrahim Hussien, podpornik IMN, ki je v ponedeljek sodeloval v protiameriških protestih v nigerijski prestolnici Abjua.

Grožnje so bile objavljene takoj zatem, ko je je supina al Šhabab iz Somalije ubila ameriškega vojaka in dva pogodbenika v oporišču v severni Keniji.

General Kasem Sulejmani

Sulejmanijevo misijo bodo končali »njegovi bratje, otroci in študentje, uporniki in mudžahedini vseh narodov sveta, ki zavračajo ponižanje in pokoravanje tiranom tega stoletja.«

Ta napad je del kampanje te skupine z naslovom »Al Kuds nikoli ne bo judaiziran,« zgodil pa se je samo dva dni po uboju Sulejmanija.

Neposredne zveze z Iranom sicer niso bile odkrite, vendar je znano, da je Sulejmani v preteklosti pošiljal svoje operativce tudi v Afriko, in v to regijo.

Iran je znan po tem, da se je s svojimi nasprotniki spopadal s pomočjo posrednikov in z »asimetričnimi« metodami.

Tudi iz sporočil iranskih voditeljev po atentatu na Sulejmanija je razvidno, da posredno opozarjajo tudi na to možnost.

Veleposlanik Irana pri OZN Majid Takht-Ravanchi je ob tem za CNN opozoril, da je Iran lahko odgovoren le za svoja dejanja »ne pa za akcije, ki bi jih lahko naredili drugi.«

Kar pa je lahko tudi jasen signal, da ne bodo obsojali nasilja, ki bi ga proti ameriškim silam izvajali njihovi regionalni zavezniki.

Delite članek