REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Talibani in Američani ne bodo sedli za pogajalsko mizo

Talibani in Američani ne bodo sedli za pogajalsko mizo

V sredo bi se moral v Katarju pričeti dvodnevni sestanek med talibani in Američani, a do pogajanj ne bo prišlo. 

Zaradi nasprotnih pogledov glede vsebine pogovorov so dan prej odpovedali sestanek.

»Obe strani sta se dogovorili, da se ne bosta srečali v Katarju,« so dejali višji talibanski predstavniki iz Afganistana.

»Obe strani sta se dogovorili, da se ne bosta srečali v Katarju,« so dejali višji talibanski predstavniki iz Afganistana. V primeru, če bi do srečanja prišlo, bi to bil četrti sestanek med talibani in ameriškim posebnim odposlancem Zalmayjem Khalilzadom. Na sestanku naj bi se tako pogovarjali o ameriškemu umiku, izmenjavi ujetnikov in umiku prepovedi potovanja za talibanske voditelje.

Predhodno so talibani zavrnili pobude regionalnih posrednikov, da bi v načrtovanih pogajanjih sodelovali tudi predstavniki Afganistana. Talibani so tako mnenja, da so Američani njihov glavni nasprotnik ter da so afganistanske oblasti le ameriška »lutka«. 

Ameriška vojna proti talibanom, katerim so se pozneje pridružili še pripadniki Islamske države, predstavlja najdaljšo ameriško vojno v tujini, ki je do sedaj ZDA stala že skoraj trilijon dolarjev.

Napovedana pogajanja so bila možnost, da bi se končala 17-letna vojna, ki se je pričela z invazijo Afganistana po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Talibani so namreč zavrnili izročitev najvišjih predstavnikov teroristične organizacije Al Kaide, ki so načrtovali napad.

Ameriška vojna proti talibanom, katerim so se pozneje pridružili še pripadniki Islamske države, predstavlja najdaljšo ameriško vojno v tujini, ki je do sedaj ZDA stala že skoraj trilijon dolarjev. Na višku konflikta so ZDA imeli v Afganistanu več kot 100.000 vojakov, nakar so leta 2014 umaknili večino kontingenta. Trenutno se v Afganistanu nahaja okoli 14.000 ameriških vojakov, ki delujejo v okviru Natove misije, poroča Reuters.
 

Komentarji