REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kako se je s pomočjo Googlovih zemljevidov proizvodnja nafte zmanjšala za pet odstotkov

Kako se je s pomočjo Googlovih zemljevidov proizvodnja nafte zmanjšala za pet odstotkovNapad z droni, s pomočjo programa Google Maps

Spletni portal ZeroHedge prinaša zanimivo zgodbo o tem, kako je Joe Manchin, senator iz zahodne Virginije dva tedna po napadih Irana oziroma uradno hutujskih upornikov na naftne terminale Savdske Arabije obiskal sedež v napadih prizadetega savdskega naftnega podjetja Aramco.

Senator se je pogovarjal s predstavniki podjetja Aramco, nato pa je nekaj svojih vtisov povedal za Washington Examiner ob robu njihove konference o »ameriškem voditeljstvu na področju infrastrukture.«

V resnici je vse to samo Google, to so Googlovi zemljevidi. Tako natančni so.

Kot je sicer znano, je 14. septembra naftene terminale Aramca v Abkaiku zadel roj dronov in manevrirnih raket, ki so ustavili 5,7 milijona sodčkov dnevne proizvodnje nafte, okoli pet odstotkov dnevne proizvodnje nafte na svetu.

V Savdski Arabiji sta bili tarči napada z brezpilotnimi letali dve pomembni nahajališči nafte državnega podjetja Aramco na vzhodu države, pri tem pa tudi največja rafinerija nafte na svetu Abkaik.

Quasef - 1, hutujsko-iranski dron
Hutujski uporniki so na spletni strani objavili podatke o sposobnosti svojih dronov.

Oba napada sta zanetila požar, ki pa so ga kmalu spravili pod nadzor, je sporočilo savdsko notranje ministrstvo. Vendar bo za odpravljanje škode, ki se meri v milijardah dolarjev, potrebnih več mesecev.

Napad na en sam plinovod v ZDA bi lahko, kot je ocenil Neil Chatterjee, predsednik Zvezne energetske regulatorne komisije (FERC) povzročil 'množične redukcije' v ZDA.

Ameriški senator je ob obisku sedeža Aramca vodilne vprašal, ali so v podjetju zaskrbljeni nad možnostjo, da bi lahko napadalcem koordinate ciljev morda priskrbel nekdo od znotraj podjetja.

Eden od vodilnih pa se je nato obrnil proti senatorju.

»Pogledal je proti meni in dejal: 'Če bi mislili, da je to problem, potem bi bil, toda v resnici je vse to samo Google, to so Googlovi zemljevidi. Tako natančni so',« je poučil domačin ameriškega senatorja.

Droni - Savdska Arabija, Jemen in Iran
V Iranu uspešno izdelujejo tudi precej večje drone od tistih, ki so bil uporabljeni proti Savdski Arabiji.

O tem, da bi natančni posnetki Googlovih zemljevidov, torej program Google Maps, ki ga dnevno za povsem vsakodnevne potrebe uporabljajo tudi milijoni ljudi po vsem svetu, lahko uporabili tudi za izvedbo terorističnih ali vojaških napadov, je bilo sicer že doslej veliko ugibanj, toda odgovor vodilnega iz Aramca potrjuje, da je to sedaj - resničnost.

Senator Munchin pa je novinarjem tudi priznal, da ga sedaj skrbi, da bi isti, natančni zemljevidi sedaj lahko bili uporabljeni tudi pri izvedbi napadov na ameriško infrastrukturo, predvsem na naftovode, plinovode in rafinerije.

Napad na en sam plinovod v ZDA bi lahko, kot je ocenil Neil Chatterjee, predsednik Zvezne energetske regulatorne komisije (FERC) povzročil »množične redukcije« v ZDA.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek