REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Koliko sodčkov nafte stane glava umorjenega novinarja?

Koliko sodčkov nafte stane glava umorjenega novinarja?Karikatura Donalda Trumpa, kot ga vidijo na Bližnjem vzhodu Vir: Twitter

Ameriški predsednik Donald Trump namerava izkoristiti razmere, nastale zaradi umora novinarja Džamala Hašodžija, kot instrument za pritisk na Savdsko Arabijo, vendar le s ciljem povečanja obsega dobav ameriškega orožja, pa tudi kot adut zoper Iran, ocenjuje Naim Babiroglu, turški strokovnjak za vojaško strategijo, upokojeni brigadni general in predavatelj na Univerzi Aydin v Carigradu.

Izrazil je prepričanje, da Združene države ne bodo uvedle sankcij zoper Savdsko Arabijo zaradi primera Hašodži.

Naim Babiroglu

Predvsem pa ne bomo dočakali kakršnekoli resne in boleče ukrepe zoper Rijad, saj je nov sveženj proti-iranskih sankcij, ki bodo začele veljati 4. novembra, zelo pomemben v okoliščinah, ko Združene države uvajajo omejitve pri trgovanju z iransko nafto, dodaja Babiroglu.

Zato je nujno, da bo omejeni izpad iranskega izvoza nafte "pokrit" s strani Savdske Arabije, da bi se izognili svetovni naftni krizi in skokovitemu povečanju cen nafte.

ZDA so zahtevale, da naj Rijad poveča proizvodnjo nafte za približno dva milijona sodčkov na dan.

"V zvezi s tem so ZDA zahtevale, da naj Rijad poveča proizvodnjo nafte za približno dva milijona sodčkov na dan. Toda do zdaj se Savdska Arabija ni strinjala s to zahtevo Washingtona, ker bi to vplivalo na padec cen nafte, kar seveda ni v interesu Savdske Arabije", je dejal Babiroglu za agencijo Sputnik.

Po njegovem mnenju je za pričakovati, da bo ameriška administracija uporabila Hašodžijevo smrt kot sredstvo pritiska na savdski dvor v zvezi s tem vprašanjem. V tem primeru savdski princ Mohamed bin Salman (z ameriškim vzdevkom MBS) najbrž ne bo več nasprotoval zahtevam Washingtona.

Tako bosta obe strani končno dosegli kompromis, na račun pravice za kruto umorjenega novinarja Washington Posta.

"Vendar, če bi bin Salman izrazil svoje nestrinjanje glede tega vprašanja, bi lahko prišel v ospredje (rezervni) načrt - načrt za zamenjavo naslednika savdske monarhije, saj, kot je znano, je na dvoru res veliko število princev, ki tam čakajo v vrsti za oblast," je sklenil Babiroglu.

Delite članek