REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Turki našli ostanke ubitega novinarja tam "kjer jih nihče ne bi iskal", Erdogan od Rijada zahteval izročitev 15-ih morilcev

Turki našli ostanke ubitega novinarja tam Forenzik-morilec Hašodžija in Mohamed bin Salman, verjetni naročnik

Posmrtne ostanke umorjenega savdskega novinarja in disidenta Džamala Hašodžija so našli v vodnjaku na območju rezidence generalnega konzula Savdske Arabije v Carigradu, je za Sputnik potrdil Dogu Perincek, vodja turške Patriotske stranke (Vatan).

"Izvedel sem iz zanesljivih virov v varnostnih službah Carigrada, da so ostanke Hašodžijevega trupla odkrili v vodnjaku, ki se nahaja na vrtu, ki je del ozemlja rezidence generalnega konzula Savdske Arabije", je Perincek razkril agenciji Sputnik.

Turški uradniki te trditve niso ne potrdili, ne zanikali.

Novica je prišla prav v času, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, tako kot je pred dnevi obljubil, namreč, da bo "razgalil 'golo resnico' o primeru umora novinarja Hašodžija", davi nagovoril poslance v turškem parlamentu.

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan je v prvi vrsti potrdil, da je bil umor novinarja organiziran vnaprej in da ima glede tega trdne dokaze.

Kot je dejal, so agenti savdskih obveščevalnih služb začeli načrtovati in pripravljati umor takoj, ko so izvedeli, da bo Hašodži prišel v savdski konzulat, da bi prevzel dokumente, potrebne za poroko.

"Zarota za umor Hašodžija se je začela teden dni pred umorom," je izpostavil Erdogan in pojasnil, da je v zločinu sodelovalo več ekip savdskih obveščevalcev in pripadnikov specialnih enot.

Zarota za umor Hašodžija se je začela teden dni pred umorom.

Potrdil je, da je bilo v "brutalni politični umor" vključenih skupaj 15 ljudi, ki so delovali v "treh timih".

Erdogan je dejal, da so v namene prikrivanja zločina vnaprej odstranili tudi nekaj kamer iz konzulata: "Najprej so odstranili trdi disk iz sistema nadzornih kamer."

Kmalu pred umorom so bile tudi varnostne kamere odstranjene iz konzulata.

"Savdska ekipa je obiskala gozdove v bližini Carigrada in Yalove, preden je Hašodži izginil 2. oktobra. Dan pred umorom je v Carigrad prispelo veliko število forenzičnih in obveščevalnih strokovnjakov. Hašodži nato ni zapustil konzulata", je dejal Erdogan.

Vprašal se je, zakaj so Savdci potrebovali toliko časa, da dovolijo turškim organom začeti preiskavo.

Hašodžijevi morilci

"Zakaj je trajalo tako dolgo, da konzulat odprejo preiskovalcem? Zakaj je bilo toliko različnih izjav iz Rijada? Zakaj ne povedo, kje je Hašodžijevo truplo? Povedali so, da so njegovo telo dali nekemu lokalnemu prebivalcu (da se ga znebi). Kdo je ta 'lokalni prebivalec' Turčije? Savdci morajo odgovoriti na ta vprašanja," je dejal poslancem.

Erdogan je spregovoril tudi o tem, kdo so ljudje, ki jih je uradni Rijad označil, da so vpleteni v smrt Hašodžija: "Imel sem še en telefonski pogovor s kraljem Salmanom. Povedal mi je, da so aretirali 18 ljudi, za katere verjamejo, da so vpleteni v umor. To so isti ljudje, ki so jih naše varnostne sile označile kot 15 ljudi iz morilske enote in še trije drugi delavci konzulata".

Za turškega predsednika je osrednje vprašanje - kdo je tem ljudem dal ukaz, da naj ubijejo Hašodžija?

Za turškega predsednika je osrednje vprašanje - kdo je tem ljudem dal ukaz, da naj ubijejo Hašodžija?

Povedal je, da obtožnice za umor zoper pripadnike savdske obveščevalne službe za Turčijo "niso zadostne" in poudaril, da preiskava ne bo zaključena, dokler ne bodo znani vsi odgovori.

Turški preiskovalci so že sporočili, da so Savdci "dočakali" Hašodžija v konzulatu Savdske Arabije v Carigradu ter ga mučili, ubili in razkosali.

Erdogan je izpostavil, da pričakuje, da bodo morilcem Hašodžija sodili v Carigradu, ker se je tam zgodil ta grozljiv umor. To je bil odziv Erdogana na izgovarjanja Savdske Arabije, češ da se je "umor zgodil na suverenem območju Savdske Arabije" (konzulatu), ter da "brez trupla, ni niti zločina".

Hašodži vstopa v konzulat

"Poklical bom savdskega kralja z zahtevo, naj nam preda teh 18 oseb. Savdskega kralja Salmana in vrh vodstva Savdske Arabije pozivam, naj dobro premislijo o mojem predlogu. Umor se je zgodil znotraj meja naše države", je dejal Erdogan.

Toda viri blizu turškim oblastem dvomijo, da jim bodo Savdci res izročili Hašodžijeve morilce. Svetovni mediji pritrjujejo takim dvomom in se sprašujejo, ali so domnevni storilci sploh še živi, ali jih je že "pogoltnila tema", da ne bi izdali pravega snovalca Hašodžijevega umora in dejanskega vladarja Savdske Arabije, kronskega princa Mohamada bin Salmana, znanega kot "najljubšega sina" ostarelega in dementnega, 82-letnega kralja Salmana, pa tudi kot tesnega prijatelja in poslovnega zaupnika Jareda Kushnerja, zeta ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Glede na trditve, da so v konzulat prišli le 'turisti', se svetovni mediji sprašujejo, kdo gre na pot in s seboj vzame - žago za kosti.

Glede na najnovejše trditve Rijada o zadnjih trenutkih Hašodžijevega življenja, namreč da je bil "žrtev naključnega pretepa", se turška stran sprašuje, zakaj - če je bil novinar tako hudo poškodovan "po nesreči" oziroma "pomotoma" - uslužbenci konzulata in navzoči Savdijci niso poklicali reševalno službo ali vsaj mrliškega oglednika?

Glede na trditev Rijada, da je pri "petnajsterici (osumljenih) Savdcev šlo le za naključne turiste", pa se svetovni mediji sprašujejo, kdo gre na pot in s seboj vzame - žago za kosti?

Kdo drug, kot razvpiti savdski patolog Salah Muhamad al-Tubaigy izurjen na zahodnih univerzah, da "človeka razkosa v pičlih sedmih minutah". Toda ta njegova hitrost menda ni ustrezala ostalim sodelavcem iz "eskadrilje smrti". Zanje je bila njegova veščina hudo breme.

Tubajgi

V 7-ih minutah, kolikor je bilo potrebno al-Tubaigyju, da razkosa (v začetku "posega" še živega) Hašodžija na 15 delov, njegovim "sodelavcem" ni uspelo tako hitro "pospraviti Hašodžijeve posmrtne ostanke".

Uradni Rijad sicer trdi, da so Hašodžijevo truplo "zavili v preprogo in izročili lokalnemu sodelavcu, da se ga znebi", ampak viri blizu turškim preiskovalcem trdijo, da to ni res ter da niso "zavili ničesar, ker ni bilo kaj za zavit", oziraje na dejstvo, da naj bi novinarjeve ostanke večinoma raztopili v kislini ...

Iz ameriških virov pa je pricurljajo, da je Cia dobila in poslušala posnetek, ki dokazuje krutost Hašodžijevega umora.

Zaposleni v savdskem konzulatu so samo dan po umoru na dvorišču uničili dokaze zločina, ko so sežigali različne dokumente.

Turški zunanji minister Cavusoglu je glede nadaljnjega poteka preiskave, v pogovoru za turško tiskovno agencijo Anadolu davi v Ankari dejal, da je Turčija pripravljena sodelovati v preiskavi primera Hašodži, ki bi potekala pod okriljem Združenih narodov, druge organizacije ali sodišča. Kot je dejal, je pripravljena v te namene deliti svoje informacije in dokumente, česar doslej še ni storila.

Britanski Daily Mail pa je objavil posnetek turške televizijske postaje "A Haber", ki kaže, kako zaposleni v savdskem konzulatu na dvorišču konzulata uničujejo dokaze zločina, ko na odprtem ognju zažigajo dokumente - le dan po brutalnem umoru novinarja.

Džamal Hašodži

Spomnimo, odpadniški savdski novinar in dopisnik Washington Posta, Džamal Hašodži, je bil umorjen v konzulatu Savdske Arabije v Carigradu "med pretepom oziroma v posledici 'boja s pestmi' z ljudmi, ki jih je tam srečal po naključju", je naposled konec prejšnjega tedna priznala Savdska Arabija na podlagi dosedanjih izsledkov preiskave.

Hašodži je izginil 2. oktobra in je bil zadnjič viden živ, ko je prestopal prag savdskega konzulata v Carigradu.

CNN je včeraj objavil posnetke s katerimi je rekonstruiral zadnje trenutke Hašodžijevega življenja in razkril, da so njegovi morilci s pomočjo "dvojnika" zaigrali, da je Hašodži zapustil savdski konzulat "na zadnja vrata" in nato brezbrižno taval po mestu - šel v bližnjo mošejo, nato pa celo na bazen ...

Lažnega Hašodžija so preoblekli v novinarjeve hlače, srajco, mu nadeli njegova očala, opremili tudi z Hašodžijevo pametno Apple ročno uro in mu prilepili celo brke in brado. Le čevlje je imel drugačne.

V ta namen so savdski specialci enega od operativcev, ki je podobne postave kot umorjeni novinar, preoblekli v Hašodžijeve hlače, srajco, mu nadeli njegova očala, opremili tudi z njegovo pametno Apple ročno uro in mu prilepili celo brke in brado.

Toda pozabili so - na čevlje. Kamere, ki so zabeležile vso pot lažnega Hašodžija po Carigradu pa so razkrile vse podrobnosti tega "peklenskega načrta".

Turškim oblastem je vendarle uspelo prezreti tudi ta poskus prikrivanja zločina s strani savdskih oblasti in celo identificirati lažnega Hašodžija. Gre za Mustafo al-Mandanija, sicer osebnega čuvaja savdskega "princa teme" bin Salmana.

 

Delite članek