REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Grozljivo: Forenzik Hašodžija razrezal še živega, ob tem poslušal glasbo

Grozljivo: Forenzik Hašodžija razrezal še živega, ob tem poslušal glasboDžamal Hašogi

Grozljiv umor se ni zgodil po nesreči ali "v trenutku", kot trdi Savdska Arabija – po navedbah turških virov je mučenje-ubijanje Hašodžija trajalo kar sedem minut, ob tem pa je morilec poslušal glasbo.

Več virov, najbolj podrobno pa portal Bližnjevzhodno oko poroča o grozljivih podrobnostih umora savdskega novinarja in disidenta Džamala Hašodžija.

Savdska vlada je medtem priznala, da jer bil Hašodži res ubit pomotoma v njenem konzulatu v Carigradu, to pa je pripisala »zasliševanju, ki je šlo narobe.« Pravi cilj savdskih agentov, ki so ga zasliševali naj bi bila ugrabitev Hašodžija in njegov transport nazaj v Savdsko Arabijo. Nekateri viri so poročali tudi o tem, da naj bi bilo Hašodžijevo telo takoj po smrti razkosano.

Toda v resnici je do uboja prišlo drugače in na izjemno krut način. Portal s sedežem v Londonu, ki ga vodi znani in dolgoletni novinar Guardiana David Hearst je govoril s turškimi viri, ki so blizu preiskovalcem v Carigradu. Po njegovih podatkih savdski preiskovalci nikoli niso niti načrtovali, da bi le »zaslišali« Hašodžija, pač pa so imeli ukaz, da ga ubijejo, kar so tudi naredili in to na še poseben odvraten, sadističen in grozljiv način, v obliki »mučenja in ubijanja«, ki je trajalo kar sedem minut do smrti novinarja Džamala Hašodžija.

Morilec Salah Muhammad al Tubaigi je ob prihodu v Turčijo v svoji opremi imel tudi posebno žago za kosti

Groteskno pohabljanje Hašodžija se je začelo, ko je bil še živ, njegove krike pa so lahko v pritličju konzulata slišali, vse dokler Hašodžiju niso vbrizgali neke neznane substance. Anonimen vir, ki je poslušal posnetek iz konzulata trdi, da posnetek kaže, kako so Hašodžija odvlekli z urada generalnega konzula do mize v prostoru zraven, kjer so novinarja »krurško razrezali.« Njegov morilec je bil Salah Muhammad al Tubaigi, vodja forenzikov v savdskem generalnem varnostnem oddelku.

Prihod savdske "ekipe" zadolžene za uboj Džamala Hašodžija

Tubaigi je bil del 15- članske ekipe morilcev, ki je v ta namen priletela iz Savdske Arabije v Turčijo neposredno pred umorom. Po navedbah vira je Tubaigi »začel rezati telo Hašodžija na mizi v studiju, ko je bl še zmeraj živ… Ko je začel razkosavati telo, si je Tubaigi nadel slušalke in poslušal glasbo. Tudi ostalim je svetoval, da naj storijo enako.«

Po navedbah turških uradnikov naj bi turška policija medtem tudi že našla dokaze o uboju Džamala Hašodžija v savdskem konzulatu v Istanbulu. Visok uradnik naj bi za tiskovno agencijo AP potrdil, da je turška policija ob skupnem pregledu konzulata Savdske Arabije v Carigradu skupaj s savdskimi preiskovalci našla dokaze, ki kažejo, da je bil disident in novinar Washington Posta Džamal Hašodži res ubit znotraj diplomatskega predstavništva – kar so doslej sicer oblasti Savdske Arabije ves čas zanikale. Uradnik je za AP govoril pod pogojem, da ostane anonimen.

Po njegovih besedah je policija našla »trdne dokaze«, da se je uboj res zgodil, več podrobnosti pa ni želel povedati. Živega so Hašodžija sicer zadnjič videli 2. oktobra, ko je vstopil v savdski konzulat, kar so posnele tudi varnostne kamere. Pri svoji zaročenki je tedaj pustil tudi svoj iPhone. Turški časniki so nato lansirali novico, da je Applova ura na roki Hašodžija posnela zasliševanje in uboj.

Džamal Hašodži
Džamal Hašodži | VIR: Youtube

Vendar je verjetneje, da so do podatkov o dogajanju za zidovi konzulata turški organi prišli s pomočjo tradicionalnega prisluškovanja. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer medtem že govoril s kraljem Savdske Arabije, ki je zanikal, da bi vedel karkoli o uboju Hašodžija.

Morilec novinarja Hašodžija, Salah Muhammad al Tubaigi

V Rijad pa se je odpravil tudi zunanji minister ZDA Mike Pompeo, ki se je o zadevi pogovarjal tudi z Mohamedom bin Salmanom, de facto voditeljem Savdske Arabije, ki vse bolj prevzema vlogo pravega kralja in državo vodi v imenu svojega, že nekoliko dementnega očeta Salmana. Zunanji minister ZDA se je svojim gostiteljem in zaveznikom sicer – da bi bila mera polna - zahvalil za »transparentno« preiskavo izginotja Hašodžija.

Zaradi vseh dokazov je Savdska Arabija naposled priznala zločin, vendar kralj Salman in princ Mohammed bin Salman še vedno trdita, da o vsem skupaj nista vedela ničesar.

Delite članek