REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Anatomija brutalnega umora: med rablji sadistični klavec, osebni čuvaj, diplomat, vse pa jih povezuje "princ teme"

Anatomija brutalnega umora: med rablji sadistični klavec, osebni čuvaj, diplomat, vse pa jih povezuje Prestolonaslednik Mohamed bin Salman in njegova žrtev, novinar Džamal Hašodži

Turški policiji, nato pa svetovnim medijem, je uspelo razvozlati identiteto več oseb, osumljenih za barbarski umor savdskega disidenta in novinarja Džamala Hašodžija v konzulatu Savdske Arabije 2. oktobra v Carigradu. Po zadnjih informacijah turških medijev naj bi se, nekaj minut po novinarjevem pridržanju v savdskem konzulatu, kronski princ Mohamed bin Salman celo pogovarjal preko telefona z "otpadnikom" Džamalom Hašodžijem in ga poskusil prepričati, da naj se vrne v Rijad.

Hašodži je "ponudbo" bin Salmana zavrnil iz strahu, da bi ga v Rijadu zaprli ali ubili, nato pa so ga po koncu klica pripadniki morilske ekipe, ki se je nahajala v konzulatu, likvidirali.

Tako se je začel razpletati klopčič enega od najbolj brutalnih političnih atentatov v zadnjih letih na evropski celini (sadvski konzulat se nahaja v evropskem in ne azijskem delu Carigrada), kljub grotesknim poskusom Rijada, da ob pomoči ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katerim savdsko kraljestvo vežejo poslovni interesi, ki se merijo v več milijard dolarjev - vse pomete pod preprogo.

Savdski konzulat v Carigradu
Mesto zločina: konzulat , ki se nahaja v Carigradu (Istanbul). Vir: Google Maps

Najmanj štirje med identificiranimi so tesno povezani z Mohamedom bin Salmanom, najljubšim sinom ostarelega in domnevno dementnega 82-letnega kralja Salmana. Novico je prvi objavil turški Daily Sabah. Med to četverico je tudi okrutni zdravnik, ki je osumljen, da je razmesaril Hašodžijevo telo.

Eden izmed naštetih je Maher Abdulaziz Mutreb, ki ima tesne vezi s savdskim kronskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, saj fotografije nazorno kažejo Mutreba ob boku savdskega prestolonaslednika v Madridu, Houstonu in Parizu, ugotavlja New York Times.

Mohamed bin Salman in Maher Abdulaziz Mutreb
Mohamed bin Salman in njegov osebni telesni čuvaj Maher Abdulaziz Mutreb

Mutreb, nekdanji diplomat v Londonu, je bil fotografiran v trenutkih, ko je sestopal iz letala skupaj s kronskim princem bin Salmanom na njegovih nedavnih potovanjih v Madrid in Pariz. Oko kamere ga je prav tako ujelo v Houstonu, Bostonu in stavbi Združenih narodov v New Yorku.

Neki Francoz, ki je v preteklosti delal za kraljevsko družino Savdov, je razkril identiteto drugega osumljenca za Hašodžijev umor. To je Abdualziz Mohamed al-Hawsawi, varnostnik princa bin Salmana, ki je v posebni ekipi zvestih telesnih čuvajev, ki spremljajo kronskega princa na njegovih potovanjih.

Mohamed bin Salman se je v konzulatu nekaj minut pogovarjal preko telefona z Džamalom Hašodžijem in ga poskusil prepričati, da naj se vrne v Rijad. Ko je ponudbo zavrnil, so ga ubili.
Thar Ghaleb Alharbi
Thar Ghaleb Alharbi

Thar Ghaleb Alharbi, tretji osumljenec, je pred letom dni napredoval v čin poročnika Savdske kraljevske garde. Ta čast ga je doletela zaradi poguma, ki ga je izkazal ob obrambi palače princa bin Salmana v Džedi.

Četrti osumljenec je potoval s potnim listom na ime drugega častnika posebnih enot kraljevske garde, Muhamada Saad Alzahranija. Pravo identiteto atentatorja so raziskovalci New Yorka Timesa (NYT) odkrili na video posnetkih iz leta 2017, in to zahvaljujoč oznaki na uniformi, na kateri je zapisano njegovo pravo ime. Na fotografijah pa stoji tik ob bin Salmanu.

Še vedno ni razvozlana uganka, zakaj se je eden od 15-članske ekipe eskadrilje smrti, ki so 2. oktobra pripotovali iz Rijada v Carigrad z nalogo, da pokončajo novinarja, ki je "preveč vedel" (o umazanih poslih dvora) in ga je imel bin Salman za sovražnika - skrival za imenom oziroma potnimi listinami drugega člana kraljevske garde, Naifa Hasana S. Alarifija.

Naif-Hasan-S-Alarifi.jpg
Naif Hasan S. Alarifi

Vsi so zvesti Mohamedu bin Salmanu, ki so mu njegovi ameriški zavezniki nadeli ljubkovalni vzdevek MbS.

Zadnji, toda najpomembnejši med identificiranimi osumljenci, ki jih navaja NYT, pa je zdravnik dr. Salah al-Tubaigy, šef za forenzične dokaze v Sekretariatu za splošno varnost v Savdski Arabiji. Tudi on je pripotoval v Carigrad kot del morilske ekspedicije in je s seboj prinesel žago, (ki jo je po dejanju odnesel s seboj domov), s katero je razčetveril Hašodžija.

Britanski Daily Mail je prišel do srhljivih podrobnosti, namreč, da se je dr. al-Tubaigy svoje "obrti" učil prav v Združenem Kraljestvu.

Klavec al-Tubaigy
Psihopatski klavec al-Tubaigy

Al-Tubaigy je študiral patologijo na Univerzi v Glasgowu, kjer je pred 14 leti postal ekspert za avtopsije. Prav tako je del specializacije leta 2015 opravil v Avstraliji kot gostujoči forenzični patolog na Viktorijinem institutu za forenziko, poročajo avstralski mediji.

Znanstveni članki, ki jih je objavil, se ukvarjajo predvsem s področjem disekcij in mobilnih obdukcij.

Dr. al-Tubaigy je posnet, ko se je vkrcal v letalo za Carigrad istega dne, ko se je za Hašodžijem izgubila vsaka sled po vstopu v savdski konzulat. Dr. al-Tubaigy je tudi visoki uradnik savdskega ministrstva za notranje zadeve.

Navzočnost strokovnjaka za obdukcijo dr. Salaha al-Tubaigyja med drugimi izvajalci ukaza "princa teme", bin Salmana, za odstranitev Džamala Hašodžija pa nakazuje, da je bila Hašodžijeva usmrtitev načrtovana od vsega začetka, ter da do umora novinarja ni prišlo "pomotoma" ali "po nesreči" ali pa "med pretepom", kakor je to zavržno dejanje v soboto in nedeljo poskusil opravičiti savdski dvor.

Turški mediji izpostavljajo, da se prav glas dr. al-Tubaigyja sliši na nekajminutnem avdio posnetku med razkosavanjem Hašodžijevega telesa.

Hašodžija so, preden je umrl, brutalno mučili celih sedem minut, je potrdil anonimni vir iz vrst turških preiskovalcev britanskim in ameriškim medijem.

Na posnetku se sliši, kako so Hašodžija iz pisarne generalnega konzula odvlekli v sosednjo sobo in ga položili na mizo, kjer ga je dr. al-Tubaigy začel "kirurško" rezati dokler je bil še živ in pri zavesti, zato so se v notranjosti poslopja konzulata slišali grozljivi kriki, piše Daily Mail, sklicujoč se na Middle East Eye.

Forenzik al-Tubaigy, je v intervjujih trdil, da avtopsijo naredi v borih sedmih minutah. Razkosavanje Hašodžija je trajalo - sedem minut.

Eden od virov je novinarjem potrdil, da je prav dr. al-Tubaigy naročil drugim sostorilcem v krvavem morilskem piru na evropskih tleh, da naj ga posnemajo in si nadenejo slušalke na glavo, tako kot je storil že sam: "Ko opravljam ta posel, poslušam glasbo. Morali bi storiti enako."

Londonska izpostava savdskega časnika Asharaq al-Awsat je leta 2014 intervjuvala dr. al-Tubaigyja o mobilni kliniki, ki omogoča mrliškim oglednikom, da opravijo avtopsijo v pičlih sedmih minutah, da bi ugotovili vzrok smrti muslimanskih vernikov, ki so prišli na tradicionalno romanje v Meko, hadž.

Časopis je poročal, da je mobilno kliniko omislil sam al-Tubaigy, ki se je izuril avtopsijo opraviti v borih sedmih minutah, da bi to "veščino" lahko uporabil tudi v "kriznih primerih, ki zahtevajo posredovanje patologa, da opravi obdukcijo ali preišče truplo na mestu kaznivega dejanja".

Sedem minut - čas, v katerem savdski sadistični zdravnik, (ki svoje delo opravlja v slogu klavca), po lastnih besedah lahko dokonča "hitro avtopsijo", in obenem čas, ki so ga turške oblasti navedle kot obdobje nečloveškega trpljenja in mučnega umiranja novinarja Džamala Hašodžija.

Dr. al-Tubaigy se do sedaj ni javno odzval na vse te obtožbe.

Pravzaprav nihče od osumljencev, vpletenih v umor Hašodžija, ni bil na voljo novinarjem za kakršenkoli komentar.

NYT je objavil, da so turške oblasti identificirale najmanj devet od 15 Hašodžijevih likvidatorjev. Vsi so povezani s savdskimi vojaškimi, vladnimi ali varnostnimi službami, predvsem pa neposredno s kronskim princem bin Salmanom. Povezanost z njim pa bi lahko otežilo Beli hiši in ameriškemu kongresu, da z lahkoto sprejmejo pojasnila uradnega Rijada, da je šlo za "zgrešeno in ne v naprej načrtovano" zločinsko akcijo.

Arabski mediji so razkrili identiteto tudi drugih od petnajsterice Savdijcev, ki so 2. oktobra "dočakali in pridržali" Hašodžija v konzulatu v Carigradu.

Waleed Abdullah M. Al-Shehri
Waleed Abdullah M. Al-Shehri

Med njimi je Mansur Othman M. Abahuseyin, podpolkovnik v tako imenovani savdski "civilni obrambi". S številko 8 je označen častnik savdskih zračnih sil - Waleed Abdullah M. Al-Shehri, ki ga je prav MbS povzdignil v čin majorja pred letom dni.

Savdski satelitski televizijski kanal je konec tedna objavil, da je 15-članska skupina Savdijcev, katere so turški mediji označili kot Hašodžijeve morilce, pravzaprav "skupina turistov, na obisku v Turčiji".

Med "turisti", kot jih je poskušal Rijad prikazati svetovni javnosti in jih tako "oprati" krivde za Hašodžijev umor, je še en častnik savdskih zračnih sil, Mishal Saad Albostani, ki se je na Twittru pobahal, ko je postal poročnik Royal Saudi Airforce. Sicer je študije končal na univerzi v Louisvilleu, ZDA.

Ugotovljena je tudi prava identiteta zvestega osebnega telesnega stražarja MbS, ki je prav tako bil med "turisti" v savdskem konzulatu 2. oktobra, to je Mohamad Saad Al Zahrani ...

Mohammad Saad Al Zahrani
Mohammad Saad Al Zahrani (v črni uniformi)

Ni nobenega dvoma - vsi so tesno povezani z bin Salmanom, prestolonaslednikom.

Ogromno vlogo v razkrivanju pravih identitet so odigrali programi za prepoznavo obrazov in svetovni splet, še posebej Facebook in Twitter, kjer so bin Salmanovi t. i. "turisti" pred odhodom v Carigrad leta in leta prej objavljali fotografije, ki so pričale denimo o napredovanju v vojaški hierarhiji in beležile druge, za njih pomembne  dogodke ...

Tudi NYT razlaga, da so bile informacije o osumljencih pridobljene prek programske opreme za prepoznavanje obrazov, zbirk podatkov, pridobljenih prek številk njihovih telefonov, lokalnih medijev, prič in dokumentov, ki so "pricurljali" na plano s strani savdske vlade ter podatkov o državah, ki jih je obiskal kronski princ, Mohamed bin Salman.

Program za prepoznavanje programov
Ogromno vlogo v razkrivanju pravih identitet Hašodžijevih morilcev so odigrali programi za prepoznavo obrazov in svetovni splet, še posebej Facebook in Twitter.

V poročilu se navaja, da so osumljence prevažali z letalom zasebne savdske letalske družbe, ki je neposredno povezana s princem bin Salmanom in ministrstvom za notranje zadeve Savdske Arabije.

NYT je potrdil, da je z lastno neodvisno preiskavo prišel do enakih sklepov o identiteti najmanj devetih osumljencev kot turški preiskovalni organi.

Savdski minister za pravosodje je včeraj dejal, da se je primer novinarja Hašodžija, ki je umrl v konzulatu te države v Turčiji, "zgodil na suverenem ozemlju Savdske Arabije". Dodal je še, da se bodo s tem primerom ukvarjali izrecno savdski organi in sodišča, ko se končajo vse procedure, javlja savdska državna agencija SPA.

Avtokratska savdska oblast je očitno prepričana, da so grožnje svetovnih voditeljev, ki terjajo pravico za Hašodžija, le prazne marnje, ker brez dokaza, torej "brez (Hašodžijevega) telesa - ni niti kaznivega dejanja".

Če so Hašodžijevo truplo res raztopili s kislino, kakor poročajo turški mediji, potem je vprašanje, če je od njega sploh kaj ostalo.

Če so Hašodžijevo truplo res raztopili v kislini, kakor poročajo turški mediji, potem je vprašanje, če je od njega sploh kaj ostalo, glavo pa so likvidatorji domnevno odnesli s seboj - da bi jo predali naročniku v Rijadu kot dokaz, da so izvršili ukaz.

Zato Rijad s trditvami, da so Hašodžijevo truplo predali "lokalnemu sodelavcu v Carigradu, da se ga znebi", najbrž samo taktizira in si kupuje čas v upanju, da bo neka nova svetovna kriza, kot je na primer Trumpova napoved obujanja hladne vojne z Rusijo (po napovedi, da bodo ZDA odstopile od jedrske pogodbe, ki sta jo sklenila Gorbačov in Reagan) - potisnila primer "izginulega novinarja" v ozadje, nato pa v pozabo.

Zanimivo je, da je SPA v nedeljo zvečer naposled sporočila novico, da je "kronski princ bin Salman izrazil sožalje družini Džamala Hašodžija."

Preden se je odločil za to drzno potezo, je bil savdski prestolonaslednik pretekli konec tedna sicer zelo dejaven: SPA je poročala o sožaljih, ki jih je pošiljal po svetu vse povprek, od predsednika Tunizije (zaradi žrtev poplav) do predsednika Indije (zaradi umrlih v naletu vlaka). No, na koncu se je spomnil tudi družine obglavljenega Hašodžija, kar je cinizem brez primere.

Na to bizarno potezo bin Salmana so se žolčno odzvala družbena omrežja, med ostalim: "Torej ... zdaj imajo njegovo glavo v sobi s trofejami ... za preostanek njegovega telesa pa bo potrebno kar nekaj časa, da se ga najde v Turčiji."

Skratka, vse kaže, da je prav bin Salman ukazal ubiti novinarja, toda vprašanje je, ali bo dementni kralj pripravljen žrtvovati svojega najljubšega sina?

Kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud, ki ga je sinko Mohamed (33) menda že večkrat v preteklosti pocukal za rokav in moledoval, da ga reši iz zapletov, ki jih je zakuhal, je bil desetletja del notranjega kroga dinastije Savdov. Tekom štirih desetletij, ko je bil guverner Rijada, si je prislužil sloves kraljevskega izvršitelja, ki kaznuje neposlušne prince, ko so prečkali "mejo".

"Princ teme", ljubitelj vojn, razkošja in moči: Mohamed bin Salman

Nato se mu je nepričakovano uspelo povzpeti na prestol junija leta 2012, ko ga je njegov polbrat, takratni savdski kralj Abdulah imenoval za novega prestolonaslednika, potem ko je umrl dotedanji prestolonaslednik, Abdulahov sin, princ Najef bin Abdulaziz.

Porajajo se dvomi, ali je v globalni krizi, ki jo je sprožil umor novinarja Hašodžija, ostareli kralj Salman še voljan in sploh sposoben opustiti vlogo "popustljivega očeta", saj vir, ki je blizu družini Savd trdi, da je kralj - ne glede na vse - še zmeraj očaran s svojim "najljubšim sinom" in mu je pripravljen tudi po Hašodžijevem umoru vse odpustiti in priskočiti na pomoč, da bi ga zaščitil, kar sicer ne bi bilo prvič.

Državna savdska tiskovna agencija je sporočila, da je kronski princ bin Salman izrazil sožalje družini Džamala Hašodžija.

Zadnje intervencije kralja, ki je s telefonskimi pogovori z Erdoganom in Trumpom prevzel iniciativo, da bi saniral krizo in rešil samovoljnega princa, krepijo zaskrbljenost med nekaterimi člani kraljevskega dvora. Slišijo se zahteve, da naj kralj dobro premisli kaj bi bilo smotrno ukreniti, da bi se celotna kraljevska družina rešila in premagala krizo, (ki jo je orkestriral bin Salman), torej da naj pretehta, če ne bi bilo najbolj smotrno, da svojega nebrzdanega sina, sicer ljubitelja vojn, razkošja in moči - odslovi kot prestolonaslednika, navaja besede svojega vira agencija Reuters.

Tudi iz ZDA, vztrajne zaveznice Rijada, se slišijo zahteve, da je nujno kontroverznega savdskega princa zaradi sumljivega načina "utrjevanja moči" - čim prej odstraniti.

Res je, da se je bin Salman v začetku prikazoval kot modernizator in reformator, toda ta podoba je kmalu izginila, ko je aretiral vrsto svojih tekmecev, savdskih princev, ter uspešnih poslovnežev konec leta 2017, da bi na ta način "zlomil" vse tiste, ki se niso strinjali z njegovo kruto vladavino.

Graham
Senator Graham je prepričan, da se v Savdski Arabiji nič ne zgodi brez vednosti Mohameda bin Salmana.

Po vrsti napak, ki jih je princ prestolonaslednik zgrešil od začetka svojega vladanja, je savdski kralj sedaj prisiljen, da v kontaktu s svetovnimi voditelji, "omejuje katastrofo". Toda republikanski senator Lindsey Graham, ki je nedavno v ZDA opisal bin Salmana kot "toksičnega", sedaj opozarja, da ta "mora zapustiti savdski prestol".

Tudi številni evropski politiki opozarjajo, da bi v primeru, če bi naročnik Hašodžijevega umora odnesel brez posledic, to pomenilo, da je svet dal "dovoljenje" savdskemu nazadnjaškemu režimu pobijati novinarje in politične nasprotnike, kot se jim zahoče, kjerkoli doma in po svetu, brez strahu, da bi bili kaznovani.

Lahko si pogledate še posnetek na YouTubu, ki prikazuje enega od Hašodžijevih morilcev, Alsehrija, ki je ob imenovanju za vojaškega častnika savdskih zračnih sil leta 2012, zbranim nadrejenim častnikom na dolgo in "iz duše" recitiral ritmično pesem: "Naše zračne sile zmagujejo na vsakem bojnem polju, ker so vidiki in cilji naših sil močni / sijajni vodja odličnosti vaše baze in njegov pomočnik, sta vedno zmagovita / vaša prisotnost na naši podelitvi je dokaz, naše nebrzdane radosti ..." 

 

Delite članek