REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Več prstov razčetverjenega novinarja kot grozljiva trofeja končalo v rokah savdskega princa

Več prstov razčetverjenega novinarja kot grozljiva trofeja končalo v rokah savdskega princaMbS in umorjeni Džamal Hašodži

Več prstov ubitega novinarja Džamala Hašodžija so agenti iz savdske eskadrilje smrti odnesli domov, v Savdsko Arabijo, da bi jih pokazali princu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, poročajo britanski mediji.

Plačani morilci, ki so 2. oktobra v savdskem konzulatu v Carigradu pokončali kolumnista Washington Posta, so Hašodžiju najprej - dokler je bil ta še živ -, odtrgali prste in jih shranili kot grozljivo trofejo.

Iztrgani prsti disidenta Hašodžija so bili nato pospravljeni v potovalko in so jih z zasebnim letalom odnesli v Rijad, kot dokaz vsemogočnemu princu, ki ga označujejo kot naročnika likvidacije -, da je bila misija uspešno zaključena.

Trditve so prišle na plano, ko je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan napovedal, da bo razkril vse podrobnosti tega političnega umora, skratka, "golo resnico" o Hašodžijevi usmrtitvi v turškem parlamentu.

 

Hekerji - bin Salman z mečem

59-letnega Džamala Hašodžija so mučili in ubili plačanci, znani kot Firqat el-Nemr oziroma Odred tigra, ki delujejo pod patronatom savdskega kronskega princa Mohameda bin Salmana, pojasnjuje Middle East Eye.

Predpostavlja se, da je bil že pred letom dni ustanovljen tim 50 visoko kvalificiranih savdskih operativcev obveščevalnih služb in vojske, ter da za tuje tajne službe niti niso bila skrivnost dejstva o obstoju bin Salmanovih "tigrov".

Ko so se Hašodžijevi morilci vrnili v Rijad, so s seboj prinesli kopico Hašodžijevih prstov in jih pokazali mlademu nasledniku savdskega prestola, navaja Middle East Eye.

"Mohamed bin Salman je vedno govoril, da bo odrezal prste vsakemu 'pisunu', ki se ga bo upal kritizirati", je povedal vir, ki je potrdil, da je telesni čuvaj 33-letnega princa bin Salmana, obveščevalni častnik Maher Abdulaziz Mutrib, iz Carigrada prinesel v Rijad del novinarjevega telesa v ogromni potovalki. 

Mohamed bin Salman je vedno govoril, da bo odrezal prste vsakemu 'pisunu', ki se ga bo upal kritizirati.

Mutrib se je neposredno po umoru novinarja med prvimi hitro odpravil iz Carigrada z zasebnim poletom proti Rijadu in vse to še preden je bil v Turčiji zagnan vik in krik zaradi Hašodžijevega izginotja. Zato turški organi sploh niso pregledali Mutribovo prtljago, ko je ta zapuščal letališče Ataturk.

Mutrib, nekdanji diplomat na veleposlaništvu Savdske Arabije v Londonu, je na dan Hašodžijevega umora celo sedemkrat klical prestolonaslednika v njegovo zasebno pisarno.

Ni dvoma, da je bil Hašodži trn v peti savdskega dvora, ker je napisal številne članke, v katerih je kritizirali režim v Savdski Arabiji, tudi za Middle East Eye, toda kot anonimni avtor, ker se je bal za svoje življenje. Do svoje smrti je nato pisal pod polnim imenom le za Washington Post.

Hašodžijevi morilci

Turški viri so potrdili, da je prestolonaslednik bin Salman, tik pred umorom Hašodžija, poklical novinarja in znova zahteval, da naj se vrne v domovino. Toda novinar je njegovo zahtevo zavrnil, iz strahu, da ga bodo ubili, takoj ko stopi na savdska tla.

Od prijateljev iz Savdske Arabije je namreč pred tem izvedel za "novo doktrino" obračunavanja dvora z nasprotniki, češ da bi aretacije kritikov pripeljale do povečanja pritiska iz sveta, da naj se kraljestvo reformira, zato so se odločili, da raje začnejo s "tihimi likvidacijami".

Savdske oblasti sicer še vedno trdijo, da princ bin Salman ni vedel za operacijo v Carigradu in da je ni ukazal. Dvor je zanikal obtožbe, da je bil umor novinarja načrtovan.

Toda nekaj mesecev pred atentatom se je Hašodži srečal z bratom prestolonaslednika bin Salmana princem Khalidom bin Salmanom, ki je veleposlanik Savdske Arabije v Združenih državah Amerike. Srečanje ameriška televizijska mreža NBC opisuje kot "prijateljsko".

Mohammed bin Salman in umorjeni Džamal Hašodži

Dejstvo je, da si je Hašodži sprva v sadskem veleposlaništvu v Washingtonu načrtoval dobiti potrdilo, da je ločen od predhodne žene, da bi se v Turčiji lahko znova poročil s svojo izvoljenko Hatice Cengiz. Ob tej priložnosti pa so ga povabili v pisarno princa Khalida, kjer je prebil približno pol ure. Potrdila pa mu sicer niso izdali, češ da ga bo "lažje dobil v Turčiji".

Naročili so mu, naj se zglasi v savdskem veleposlaništvu v Carigradu, ker bo tam lahko uredil vse potrebno za načrtovano poroko ...

Princ Khalid je bil eden od savdskih uradnikov, ki so že lani kontaktirali Hašodžija in ga na vse kriplje prepričevali, naj se vrne v domovino, ter mu obljubljali, da ga tam čakata "topla dobrodošlica in odlična služba".

Toda Hašodži se je bal, da ga želijo zvabiti v past, zato se je odločil, da se ne bo vrnil v Rijad.

Zadnji posnetek živega Hašodžija

Šest ameriških in zahodnih visokih politikov pa je za agencijo Reuters danes potrdilo, da verjamejo, da je prav prestolonaslednik bin Salman, ki dejansko vlada Savdski Arabiji namesto bolnega in dementnega očeta, kralja Salmana, odgovoren za Hašodžijev klavrn konec. Zdaj iščejo trdne dokaze, ki bi podkrepili obtožbe.

Turčija sicer trdi, da ima avdio posnetke mučenja in umora novinarja Washington Posta, včeraj jih je v Carigradu poslušala tudi Gina Haspel, šefica Cie.

Princ Mohamed bin Salman je v sredo sicer obljubil, da bo kaznoval odgovorne, a viri iz turških varnostnih sil navajajo, da je celotno operacijo vodil prav prestolonaslednikov tesen svetovalec Saud al-Katani, ki je lani, ob neki priložnosti na svojem Twittru zapisal, da "sam, kot zvesti izvajalec ukazov, nikoli prav nič ne počne in ne ukrene, če mu to izrecno ne naročita gospodarja Savdske Arabije - kralj Salman ali prestolonaslednik Mohamed bin Salman", na dvoru znan kot "najljubši sin" 82-letnega kralja.

Na savdijski spletni strani so neznani hekerji pustili sliko Mohameda bin Salmana z okrvavljenim mečem v roki.

Vir iz Savdske Arabije, ki je blizu varnostnim službam na savdskem dvoru trdi, da je prav Katani prek Skypa stopil 2. oktobra v stik s Hašodžijem, ki ga je 15 savdskih operativcev pred tem pridržalo v konzulatu v Carigradu.

Katani je, trdi vir, začel žaliti Hašodžija, ki mu je vrnil z enako mero žaljivk. Nato je Katani potrdil ukaz, da naj obveščevalci pokončajo Hašodžija.

"Prinesite mi glavo tega psa", je v jezi zaupil, posnetek tega pogovora po Skypeu pa je sedaj v rokah turškega predsednika Erdogana.

Turški predsednik Erdogan pa je na podlagi preiskave turške policije v govoru v turškem parlamentu potrdil, da je šlo za skrbno načrtovan in posebej krut politični umor, ter zahteval izročitev 18 osumljencev, ki naj bi jih pridržali v Savdski Arabiji, za sojenje v Turčiji.

Večina v arabskem svetu pa kljub srečanju princa Mohameda bin Salmana z Hašodžijevo družino v Rijadu, za najbolj odgovornega za zločin smatra prav de facto vladarja Savdske Arabije - princa Salmana.

Na spletni strani velike savdske poslovne konference, imenovane "Davos v puščavi", so zato hekerji pustili - sliko Mohameda bin Salmana z okrvavljenim mečem v roki. 

Delite članek