REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA z visokimi carinami nad evropske zaveznike: sledijo protiukrepi EU in nevarnost recesije

ZDA z visokimi carinami nad evropske zaveznike: sledijo protiukrepi EU in nevarnost recesijeCarine ZDA

ZDA se pripravljajo na uvedbo novih, visokih carin na blago iz EU, poroča CNBC.

Začele bodo veljati 18. oktobra.

Urad trgovinskega predstavnika ZDA je namreč po odločitvi Svetovne trgovinske organizacije (WTO), da lahko ZDA uvedejo carine zaradi evropskih subvencij evropskemu proizvajalcu letal Airbus, objavil seznam izdelkov, ki jih bodo z 18. oktobrom ocarinili po 25-odstotni stopnji.

Skupno gre za 7,5 milijarde evrov blaga.

Gre za bistveno višjo številko, saj so doslej prevladovale ocene o carinah na okoli 4,5 milijarde evrov vredno blago iz EU.

Vendar pa bo zato Bruselj prisiljen uvesti protiukrepe, zelo verjetno pa je, da bo WTO podobne kršitve kot v primeru EU ugotovila tudi pri nezakoniti državni pomoči ameriške vlade ameriškemu Boeingu, ki ima na področju civilnega letalstva v ZDA že od združitve z McDonald Douglasom pravzaprav monopolni položaj.

Prav to pa je tudi vplivalo na vse slabšo varnost letal, zaradi česar so letala Boeing 373 po več padcih – še vedno na tleh.

Evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmstrom je po odločitvi WTO dejala, da bo trgovinska vojna škodovala podjetjem in ljudem na obeh straneh Atlantika, prizadela bo svetovno trgovino in širšo letalsko industrijo v občutljivem času.

Če bodo ZDA uvedle carine, EU ne bo imela druge izbire kot so protiukrepi, je napovedala komisarka.

Toda nato bi ZDA lahko uvedle carine še na evropske avtomobile, kar bi zlasti prizadelo Francijo in Nemčijo, ki sta »motorja« evropskega gospodarstva.

ZDA bodo s carinami udarile po več kot 100 izdelkih iz EU, med njimi so italijanski siri, sadje, jogurti in školjke, nemška kava in rezervni deli za fotoaparate ter mikrovalovne pečice in knjige, britanski puloverji, kašmir, odeje in volna.

ZDA bodo s carinami udarile po več kot 100 izdelkih iz EU, med njimi so italijanski siri, sadje, jogurti in školjke, nemška kava in rezervni deli za fotoaparate ter mikrovalovne pečice in knjige, britanski puloverji, kašmir, odeje in volna.

Ocarinjeni bodo tudi keksi, salame, svinjske klobase, maslo in škotski viski.

Za zdaj pa je izvzeta čokolada, pa grško olivno olje, zamrznjene ribe in jastogi, peneča vina, keramične ploščice in med drugim tudi - helikopterji.

Italijani se bodo izognili carinam na njihovo vino, testenine in olivno olje, zato pa bosta ocarinjeni francosko vino in olive.

Večinoma bodo 25-odstotne carine doletele prehrambene izdelke iz EU, medtem ko bodo evropska letala in deli ocarinjeni po desetodstotni stopnji.

Ameriško Združenje prodajalcev posebne hrane, to je tiste, ki je Američani niso sposobni proizvesti, opozarja, da bo prizadetih 14.000 prodajalcev na drobno za to posebno hrano, poleg tega pa še 20.000 drugih prodajalcev na drobno.

Gospodarske napetosti med nekdaj tesnimi zaveznicami so se lani poleti umirile, ko je takratni predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker priletel v Belo hišo s sporočilom, da Evropa ni ameriška nasprotnica, čeprav je Donald Trump še naprej kritiziral EU.

Očitno je, da po »premirju« s Kitajsko ameriški predsednik zdaj potrebuje novega nasprotnika za spopade.

Finančne institucije po vsem svetu pa opozarjajo, da bodo nove carine še dodatno poslabšale stanje svetovnega gospodarstva, ki mu lahko grozi tudi recesija.

Črne dneve je že pred časom zaradi tega spora napovedala tudi Laurence Boone, glavna ekonomistka Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Po njenih oceni bodo kljub sporazumu napetosti med Pekingom in Washingtonom ostale, odnosi med ZDA in EU pa zdrsnili na najnižjo raven v zadnjih desetletjih.

Finančne institucije po vsem svetu pa opozarjajo, da bodo nove carine še dodatno poslabšale stanje svetovnega gospodarstva, ki mu lahko grozi tudi recesija.

Predsednik ZDA se je medtem že pohvalil, da gre za veliko zmago za Združene države, ki je bila dosežena zaradi njega, ker si uradniki WTO prizadevajo, da bo prav on »zadovoljen.«

Delite članek