REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Premirje v carinski vojni? Kitajska izvzela ameriško sojo, svinjsko meso in kmetijske proizvode pred novimi carinami

Premirje v carinski vojni? Kitajska izvzela ameriško sojo, svinjsko meso in kmetijske proizvode pred novimi carinamiXi Jinping in Donald Trump

Upanje na konec ali vsaj prekinitev uničujoče carinske vojne, ki poteka med ZDA in Kitajsko ter drugimi državami sveta je dobilo nov zagon po odločitvi kitajske vlade, da uvoz ameriškega svinjskega mesa, soje in drugih kmetijskih proizvodov do nadaljnjega - izvzame pred novimi carinami.

To naj bi po poročilih agencije Xinhua odločila posebna Komisija za nacionalni razvoj in reforme skupaj z ministrstvom trgovine. Gre pa seveda za organa, ki ju vodijo zaupniki sedanjega kitajskega predsednika Xi Jinpinga.

Kitajska je sicer trikrat dvignila carine na ameriško meso in sicer za 25 odstotkov aprila, 25 odstotkov junija in dodatnih 10 odstotkov septembra 2019, tako da so končne carine sedaj 72-odstotne.

Formalno pa je kitajska odločitev sledila odločitvi ZDA, da preložijo uvedbo carin na 250 milijard dolarjev vredno kitajsko blago s 1. na 15. oktober letos in zatem, ko je predsednik ZDA Donald Trump v četrtek spregovoril o možnosti »vmesnega«, oziroma »začasnega dogovora o trgovini« s Kitajsko.

Na ta način bo Kitajska dovolila kitajskim podjetjem nakupe »določene količine kmetijskih proizvodov« iz ZDA, kitajski trg pa je dovolj velik, da lahko omogoči hitre nakupe omenjenih izdelkov.

Soja, ZDA, kmet

Istočasno so kitajske oblasti sporočile, da upajo, da bodo »ZDA spoštovale svojo besedo in izpolnile obljube o oblikovanju ugodnih pogojev za sodelovanje med obema državama na področju kmetijstva.«

Hua Changchun, ekonomist v brokerskem podjetju Guotai Junan Securities je ocenil, da je poteza Pekinga povečala možnosti, da ZDA in Kitajska dosežeta gospodarski dogovor.

»Vendar je to sedaj le majhen dogovor. To pomeni, da ne bo povečevanja carin, ker je Kitajska obljubila, da bo dovolila več nakupov. To bo ameriškim kmetom dalo nekaj več ugodnosti, Trumpu pa bo omogočilo, da se pred njimi z nečim pohvali,« ocenjuje ekonomist.

To bo ameriškim kmetom dalo nekaj več ugodnosti, Trumpu pa bo omogočilo, da se pred njimi z nečim pohvali.

Medtem so agencije že poročale, da so kupci s Kitajske že kupili več kot deset ladij, polnih soje, kar je največji nakup od meseca junija pa do danes.

Kitajska je sicer trikrat dvignila carine na ameriško meso in sicer za 25 odstotkov aprila, 25 odstotkov junija in dodatnih 10 odstotkov septembra 2019, tako da so končne carine sedaj 72-odstotne.

Če bi bile carine odpravljene, bi padle na 12 odstotkov, kar so običajne carine po sistemu »najbolj ugodne obravnave države« in pravili WTO, ki jih sicer plačujejo drugi izvozniki mesa na Kitajsko.

Kitajska je ob tem dvignila tudi carine na »rumeno sojo«, ki jo najpogosteje gojijo v ZDA in to za 30 odstotkov junija in septembra in tako carine na ta ameriški proizvod dvignile na 33 odstotkov. Če bi bile tudi te carine odpravljene, bi padle na običajnih 3 odstotke.

Vse to pa seveda še čaka na pravi in celovit dogovor med državama, ki ga ni mogoče doseči zgolj s »premirjem.«

Delite članek