REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Konec carinskega premirja: s tem ukrepom Trump cilja tudi na kitajske igrače, športne copate in iPhone

Konec carinskega premirja: s tem ukrepom Trump cilja tudi na kitajske igrače, športne copate in iPhoneTrump in iPhone

Ameriški predsednik Donald Trump je očitno nezadovoljen z razvojem pogajanj med gospodarskima delegacijama Kitajske in ZDA znova posegel po svojem priljubljenem gospodarskem »orožju« - napovedal je nove carine na kitajsko blago.

ZDA bodo namreč 1. septembra uvedle dodatne, 10-odstotne carine na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskega uvoza, je danes napovedal na družbenem omrežju Twitter.

Kot poroča SCMP prihaja do te napovedi po zaključku pogajanj v Šanghaju, ki jih je Trump označil za konstruktivna. Dejal je tudi, da se je Kitajska pred tremi meseci, ko so že mislili, da imajo dogovor, odločila za ponovna pogajanja – kar seveda ni res, kajti Kitajska je vztrajala, da ni »nič dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno.«

Ameriški predsednik je dejal, da se je odločil za 'majhne, dodatne carine' v višini 10 odstotkov.

Pekingu je očital, da se ne drži dogovora glede povečanja odkupa ameriških kmetijskih izdelkov in ustavitve prodaje opioida fentanil v ZDA.

Napovedane carine v višini 10 odstotkov na preostalih 300 milijard dolarjev kitajskih izdelkov ne zajemajo za 250 milijard dolarjev uvoza, ki je že ocarinjeno s 25 odstotki, je še zapisal Trump.

Ameriški predsednik je dejal, da se je odločil za »majhne, dodatne carine« v višini 10 odstotkov.«

Trump in telefoni

Vendar bi to lahko bil problem, saj Peking zahteva, da se pred kakršnimkoli dogovorom odpravijo vse ameriške carine.

Obenem uvajanje carin Kitajsko neprijetno spominja na obdobje kolonializma, ko so si nekdanje kolonialne sile s sankcijami in z orožjem odpirale pot na kitajski trg.

»Kitajska je pristala, da bo kupila kmetijske proizvode ZDA v velikih količinah, vendar tega ni storila,« je tvitnil Donald Trump.

Najnovejše carine predstavljajo največjo zaostrovanje gospodarskega konflikta med velesilama v 13 mesecih. To dejansko pomeni, da bodo carine uvedene na vse izdelke iz Kitajske, ki prihajajo na trg ZDA.

Uvajanje carin Kitajsko neprijetno spominja na obdobje kolonializma, ko so si nekdanje kolonialne sile s sankcijami in z orožjem odpirale pot na kitajski trg.

Te carine pa bodo še bolj kot doslej po žepu udarile tudi ameriške potrošnike, saj bodo ocarinjeni tudi na Kitajskem narejeni iPhoni, športni copati in igrače.

Takoj po Trumpovi napovedi je cena nafte strmoglavila zab – kar je »najslabši dan v več kot štirih letih« ocenjuje CNN Business.

Vse to pa je še povečalo strah med poslovneži, ki so vedno bolj prepričani, da trgovinske vojne še ne bo tako kmalu konec – če se ne bo izcimila celo v kaj hujšega …

Vendar pa carine na iPhone Donalda Trumpa osebno ne bodo pretirano prizadele.

Dolgo časa je namreč sam, kot je poročal BGR, raje uporabljal zastarel - Galaxy S3, nato pa naj bi dobil poseben zaščiten »androiden« Boeingov mobitel, ne glede na to pa najraje uporablja dva svoja iPhona.

Delite članek