REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA uvajajo nove carine na 4 milijarde vredno blago iz – Evropske unije

ZDA uvajajo nove carine na 4 milijarde vredno blago iz – Evropske unije
Ameriška vlada je tako predlagala carine za evropsko blago v vrednosti 4 milijarde ameriških dolarjev.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je potem, ko je dosegla premirje s Kitajsko svoje cevi znova obrnila – proti Evropi.

Ameriška vlada je tako predlagala carine za evropsko blago v vrednosti 4 milijarde ameriških dolarjev.

Carine se bodo zvišale med drugim na češnje, viski, sir ementalec in edamec, praženo kavo, olive, pipe in baker, kar pomeni novo zaostritev v skoraj 14 let trajajočem sporu.

V središču tega spora pa sta letalski družbi Boeing in Airbus. ZDA so namreč Airbusu očitale, da ima zaradi državnih pomoči privilegiran položaj na trgu, kjer mu konkurira predvsem ameriški Boeing.

Washington jeo sicer že prej opredelil evropsko blago v višini 21 milijard dolarjev, na katero bi lahko uvedel carine kot potencialne povračilne ukrepe zaradi Airbusa.

V ponedeljek pa je Trumpova administracija na seznam uvrstila še na desetine izdelkov v odzivu na »javne komentarje in dodatne analize.«

ZDA sicer čakajo na dovoljenje WTO pred dokončno uvedbo carin. Uvedene bi lahko bile po javnem zaslišanju.

Vendar pa je sedanji program nekoliko krajši. Prejšnji seznam je vseboval tudi letala, morske sadeže, vino, obleko in ure, kar pomeni, da je ta novi ameriški seznam nekoliko »okleščen«.

Toda očitno je tudi, da ga lahko ZDA hitro razširijo.

Ob tem pa v sami organizaciji WTO blokirajo tudi izvolitev organov, kar pomeni, da morebitne pritožbe EU ne bodo padle na plodna tla, saj ne bo nikogar, ki bo jih lahko obravnaval.

Odnosi med ZDA in EU so se zaostrili po uvedbi ameriških carin na jeklo in aluminij lani.

Odnosi med ZDA in EU so se zaostrili po uvedbi ameriških carin na jeklo in aluminij lani.

Donald Trump je večkrat tudi zagrozil, da bo uvedel carine na avtomobilske dele in avtomobile.

Svetovna trgovinska organizacije je leta 2018 res ugotovila, da je Airbus dobival nedovoljeno pomoč pri razvoju več svojih modelov letal. In v odgovor na to z ZDA pripravila carine.

V Airbiusu pa menijo, da bo to samo še zaostrilo odnose med ZDA in EU in ne bo rešilo ničesar.

Svetovna trgovinske organizacije je namreč istočasno ugotovila, da je tudi Boeing dobival pomoč države v obliki odpustkov pri plačevanju davkov v Washingtonu in Južni Karolini.

EU sedaj prav tako zahteva pravico do uvedbe povračilnih ukrepov.

Boeing - senzorji in napake

Zadnji val napadov na Evropo je tako povezan z dolgoletnim sporom o nedovoljeni državni pomoči letalskima velikanoma Boeing in Airbus.

In prav zato, ker je Svetovna trgovinska organizacija (WTO) ugotovila kršitve na obeh straneh, ameriške napovedi sankcij nemudoma dobivajo enakovreden evropski odgovor.

Če pa bi uresničil grožnjo o 25-odstotnem davku na evropske avtomobile, bi to lahko zamajalo nemško gospodarstvo.

Gospodarske napetosti med nekdaj tesnimi zaveznicami so se lani poleti umirile, ko je predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker priletel v Belo hišo s sporočilom, da Evropa ni ameriška nasprotnica, čeprav je Trump še naprej kritiziral EU.

Očitno je, da po »premirju« s Kitajsko ameriški predsednik potrebuje novega nasprotnika za spopade.

Če pa bi uresničil grožnjo o 25-odstotnem davku na evropske avtomobile, bi to lahko zamajalo nemško gospodarstvo in celotno evrsko območje.

Črne dneve je napovedala tudi Laurence Boone, glavna ekonomistka Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Po njenih oceni bodo kljub sporazumu napetosti med Kitajsko in ZDA ostale, odnosi med ZDA in EU pa zdrsnili na najnižjo raven v zadnjih desetletjih.

 

Delite članek