REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Novo, nepričakovano kitajsko orožje v trgovinski vojni z ZDA

Novo, nepričakovano kitajsko orožje v trgovinski vojni z ZDANovo kitajsko orožje. Vir: Screenshot SCMP/YouTube

Kitajci so sredi spora z ZDA iz rokava potegnili nepričakovano orožje - pesem.

Propagandna protiameriška himna »Trade War« (Trgovinska vojna) je kmalu postala uspešnica na kitajskih družbenih omrežjih in v zelo kratkem času prejela že na stotine tisoče ogledov.

Pesem je na Kitajskem hitro postala neuradna ljudska himna proti trgovinski vojni.

Upokojeni nekdanji visoki uradnik okrožja Yanting in tekstopisec Zhao Liangtian je objavil pesem na priljubljenem kitajskem družbenem omrežju WeChat oziroma Weibo, verzi pa so obogateni z ostro kritiko na račun ZDA, ob obljubi, da bo kitajsko ljudstvo »potolklo rablja.«

Pesem je na Kitajskem hitro postala neuradna ljudska himna proti trgovinski vojni.

3-minutni animirani videospot prikazuje dvignjeno pest, ki se vzdiguje pred plameni, besedišče pa omenja tudi, da »če se sovražnik želi boriti, ga bomo premagali«.

Za glasbeno podlago je uporabljen zvočni posnetek iz protijaponsko naravnanega propagandnega filma »Tunnel War« iz leta 1965, v katerem se napadeno kitajsko mestece brani pred invazijo sovražnika - zavojevalcev iz Japonske.

Začne se z moškim zborom, ki zapoje: »Trgovinska vojna! Trgovinska vojna! Ne bojte se nezaslišanega izziva! Ne bojte se nezaslišanega izziva! Trgovinska vojna se dogaja preko Tihega oceana

»Izbral sem prav 'Tunnel War', ker dogajanje spominja na podobno situacijo, s katero se danes spopada Kitajska,« je producent pesmi in besedila Zhao Liangtian razkril novinarjem portala Bloomberg News.

Kitajski državni mediji prav tako stopnjujejo »hujskaško« retoriko proti ZDA.

»Od kdaj je izbruhnila trgovinska vojna, sem čutil potrebo, da tudi sam ukrepam,« je dodal.

Kitajski državni mediji prav tako stopnjujejo »hujskaško« retoriko proti ZDA.

»Soočena s politiko ZDA, ki je v nasprotju s trendom našega časa, je Kitajska odločno demonstrirala svojo moč,« analizira dogajanje državna agencija Xinhua, v prispevku objavljenem v domačih medijih.

»Prisiljeni smo sprejeti potrebne ukrepe in pripravljeni smo na dolgotrajno carinsko vojno,« so sklenili.

Kitajska in ZDA

Video posnetek oziroma bojevita pesem si je hitro prislužila sloves neuradne kitajske himne proti aspiracijam Washingtona v vse bolj ostri trgovinski vojni, ki jo z nenehnim višanjem carin na kitajsko blago narekuje aktualni predsednik Donald Trump, ne oziraje na nevarnost, da lahko pahne gospodarstvo ZDA v recesijo ...

Kitajski državni mediji so objavili komentarje, v katerih pozivajo k enotnemu odporu proti Američanom oziroma tujemu pritisku, vključno z uvodnikom v lokalnem Global Timesu, ki trgovinski spor opisuje že kot »vojno napovedano (kitajskemu) ljudstvu«.

Grožnjo celotni Kitajski, torej.

Pesem je hkrati spodbudila obilico srboritih razprav na kitajskih družbenih omrežjih.

Medtem ko nekateri trdijo, da so verzi Zhaoja v ljudeh prebudili strast in okrepili nacionalno zavest, drugi menijo, da Kitajce tovrstno razmišljanje in delanje naredi podobne prebivalcem Severne Koreje.

Tretji pa pozivajo na bojkot blaga uvoženega iz Zahoda.

Te dni je carinska vojna vdahnila novo življenje tudi v že nekoliko pozabljeno pesem »Jinggang Mountain« iz časa Mao Zedonga, ki prav tako sedaj predstavlja kitajski odgovor na trgovinsko vojno, ki jo je sprožila Bela hiša.

Kitajska sicer goji dolgo tradicijo uporabe pesmi v propagandne namene.

Karaoke so v tej državi priljubljena oblika zabave, zato vlada v Pekingu sploh ne dvomi, da je glasba učinkovit način za oblikovanje miselnosti pri mladih.

Delite članek